740
Η «Ελεν», αφελής, πεισματάρα, απλοϊκή, με τον Μαξ, ένα οπαδό του Τραμπ που της ανοίγει τα μάτια | YouTube

Η Σκάρλετ και ο οπαδός του Τραμπ σκύλος της

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2017, 19:31
Η «Ελεν», αφελής, πεισματάρα, απλοϊκή, με τον Μαξ, ένα οπαδό του Τραμπ που της ανοίγει τα μάτια
|YouTube

Η Σκάρλετ και ο οπαδός του Τραμπ σκύλος της

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2017, 19:31

Η αμερικανική σατιρική εκπομπή «Saturday Night Live» έχει βρει τον άνθρωπό της. Είναι ταλαντούχα, υπέροχη, υπερβολικά νέα για αυτά που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, ζωηρή, απαιτητική, πολιτικοποιημένη και, όταν πρέπει, άτσαλη. Και τελικά αυτός ο συνδυασμός δημιούργησε ένα διασκεδαστικό σκετς με πολιτική χροιά.

Η αμερικανίδα σταρ του Χόλιγουντ εμφανίζεται ως μέλος μίας ομάδας επίδοξων επιστημόνων που έχουν δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα το οποίο «σκανάρει τον εγκέφαλο ενός σκύλου και μετατρέπει τις σκέψεις του σε λέξεις». Για να προωθήσουν το τεχνολογικό προϊόν, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους να συνομιλούν με τα κατοικίδιά τους, παρουσιάζουν ένα τεστ. Πειραματόζωο είναι ο Μαξ, ένα λευκό παγκ που ζει με τη Σκάρλετ (Ελεν).

«Γεια, είμαι ο Μαξ. Μου αρέσει η βόλτα και το λουρί», ακούγεται μία φωνή υπολογιστή που μεταφέρει τις σκέψεις του ζώου. Λειτουργεί! Λάμπουν από χαρά οι επιστήμονες. «Μου αρέσει ο Τραμπ. Είναι ο άνθρωπός μου», συνεχίζει η φωνή. Οχι! Η αφεντικίνα του Μαξ παθαίνει σοκ. «Οχι δεν μπορεί, θα είναι κάποιο λάθος στη μετάφραση», λέει η ηρωίδα της ταινίας «Χαμένοι στη μετάφραση», της Σοφία Κόπολα.

«Κανένα λάθος –ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρόεδρός μας», επιμένει ο σκύλος της (μέσα από τη φωνή του υπολογιστή). Ξαφνικά η Σκάρλετ ανακαλύπτει ότι το ίδιο της το σκυλί είναι ένας από αυτούς! «Μία μεγάλη αλλαγή είναι προτιμότερη από μία από τα ίδια», εξηγεί άνετα ο Μαξ αναμασώντας ένα από τα επιχειρήματα των «Τραμπιστών».

Αλλά η νεαρή επιστήμονας επιμένει, ο σκύλος της δεν μπορεί να είναι οπαδός του Τραμπ. Τώρα πια όμως όλοι μέσα στο δωμάτιο καταγγέλλουν αυτό το «τέρας» που τολμά να εκφέρει τέτοιες απόψεις. «Αυτή η περιφρονητική συμπεριφορά είναι που οδήγησε τους πολίτες να ψηφίσουν τον Τραμπ σε πρώτη φάση», λέει το «τέρας», περνώντας το πρώτο του μήνυμα για την κουλτούρα των Αμερικανών. Κάπως έτσι η Σκάρλετ οδηγείται σε κάτι που δεν θα φανταζόταν ότι θα έκανε: ένα ντιμπέιτ για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ με τον σκύλο της.

«Ο Τραμπ δεν σέβεται δικαιώματα των γυναικών. Δεν θέλεις να έχω την επιλογή σε ό,τι αφορά το σώμα μου;», ρωτά η Σκάρλετ. «Εσύ δεν μου άφησες επιλογή όταν με ευνούχισες», της απαντά αποστομώνοντάς την.

Τότε η Σκάρλετ κάνει μία αρκετά απλοϊκή επίκληση στο συναίσθημα. Υπενθυμίζει στον Μαξ ότι ως καλύτερός της φίλος πρέπει να τη στηρίζει. «Ως φίλος σου δεν θέλω να βλέπω τα λεφτά που δίνεις σε φόρους να ξοδεύονται σε δαπάνες υγείας για τους παράνομους», λέει, εξυπνακίστικα, ο τριχωτός οπαδός του Τραμπ.

«Ο Τραμπ είναι κακός. Ο Τραμπ είναι ρατσιστής», φωνάζει χωρίς, επιχειρήματα πια, η Σκάρλετ. «Κι εσύ τι ξέρεις για μαύρους ανθρώπους; Ποτέ δεν έχεις προσκαλέσει κάποιον στο σπίτι», αντιτείνει ο Μαξ, αναστρέφοντας την κατηγορία του ρατσιστή.

«Σκέψου τον φίλο σου στο πάρκο, είναι τσιουάουα, δηλαδή Μεξικανός, ο Τραμπ θέλει να τον διώξει», λέει, δήθεν, πονηρά η Σκάρλετ. «Πρώτον αν έχει γεννηθεί εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και υποθέτεις ότι επειδή είμαι υποστηρικτής του Τραμπ είμαι και ξενοφοβικός ρατσιστής», παραπονιέται ο Μαξ.

«Δεν ξέρεις τίποτα. Είσαι ένας σκύλος. Κατουράς στο πάτωμα», λέει απελπισμένη κι έτοιμη να τα παρατήσει, πλέον, η Σκάρλετ. «Κι εσύ αυνανίζεσαι από τη βαρεμάρα σου. Τι σχέση έχει αυτό με τη συζήτηση;», ρωτά το λευκό παγκ προκαλώντας μία ευχάριστη αμηχανία στην ατμόσφαιρα. Οταν η ένταση κλιμακώνεται και ο σκύλος αρχίζει το τροπάριο για τους φιλελεύθερους της Wall Street, η Γιόχανσον βγάζει γρήγορα τη μάσκα που σκανάρει τον εγκέφαλό του για να σταματήσει τη λογοδιάρροια του σκύλου της.

«Θα σεβαστούμε ο ένας τον άλλον, ο ένας τη γνώμη του άλλου», λέει η ηθοποιός και του φορά ένα ροζ σκουφάκι που εμπνεύστηκαν οι γυναίκες των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν κατά της προεδρίας του Τραμπ, επιβάλλοντάς του δηλαδή τη δική της πεποίθηση. Αυτό το σκετσάκι είναι ένα δείγμα του διαλόγου που δεν μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σήμερα, στην εποχή του διχαστικού λόγου, του λαϊκισμού, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ατομικισμού. Ούτε καν με τον σκύλο τους!

Στο ίδιο επεισόδιο του SNL η Σκάρλετ μεταμφιέστηκε σε μία άλλη εκδοχή της κόρης του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, για μία διαφήμιση παρωδία. Φορά ένα χρυσό φόρεμα και περπατά με ένα παγωμένο ύφος, μαγνητίζοντας όλα τα βλέμματα.

«Οταν μπαίνει μέσα σε ένα δωμάτιο, όλα τα μάτια στρέφονται πάνω της, είναι η Ιβάνκα», ακούγεται η φωνή της αφηγήτριας. «Μία γυναίκα σαν αυτή αξίζει ένα δικό της άρωμα. Επειδή είναι όμορφη. Είναι δυναμική. Είναι…”συνένοχη”», προσθέτει η φωνή ασκώντας μία έμμεση κριτική στην αμέτοχη στάση που τηρεί η κόρη του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου απέναντι στις απόψεις του αμερικανού προέδρου, αλλά και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για σεξιστική συμπεριφορά και σεξουαλικές επιθέσεις.

Η διαφήμιση – παρωδία ολοκληρώνεται με τη φράση: «Το άρωμα της γυναίκας που μπορεί να τα σταματήσει όλα, αλλά δεν θα το κάνει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...