417
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά το πλήθος περιοδεύοντας ανά τις ΗΠΑ. Για τον πρόεδρο φταίνε πάντα τα ΜΜΕ | REUTERS/Kevin Lamarque

O Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στη δημοσιογραφία

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 08:58
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά το πλήθος περιοδεύοντας ανά τις ΗΠΑ. Για τον πρόεδρο φταίνε πάντα τα ΜΜΕ
|REUTERS/Kevin Lamarque

O Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στη δημοσιογραφία

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2017, 08:58

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ τα βάζει με τα μέσα ενημέρωσης, είναι άλλωστε μια κλασική μέθοδος των ηγετών κάθε είδους να αποφεύγουν τις ευθύνες τους κατηγορώντας τα ΜΜΕ και αυτό ισχύει παντού, και στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα. Ομως αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στοχοποιεί συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης -από τα πιο έγκυρα και τα πλέον ιστορικά- ως «εχθρούς του αμερικανικού λαού»! Κατ’ ουσίαν ο Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο στη δημοσιογραφία…

Με το γνωστό αφήγημα περί «fake news», ότι δηλαδή τα συγκεκριμένα ΜΜΕ ψεύδονται, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε μέσω twitter στους New York Times καθώς και στα δίκτυα ABC, NBC, CBS και CNN, τα οποία τα χαρακτήρισε εχθρούς του και εχθρούς των Αμερικανών.

Λίγο μετά την άφιξή του στην Φλόριντα, όπου θα περάσει το Σαββατοκύριακο στην πολυτελή κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέφυγε στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να επιτεθεί στον αγαπημένο του στόχο: Τα ΜΜΕ.

«Τα παραπλανητικά ΜΜΕ (New York Times, NBC, ABC, CBS, CNN) δεν είναι δικοί μου εχθροί, αλλά εχθροί του αμερικανικού λαού», έγραψε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Τραμπ είχε προβεί σε μια αρχική ανάρτηση, στην οποία δεν αναφερόταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς CBS and ABC, μιλώντας για «αηδιαστικά» μέσα ενημέρωσης. Διέγραψε γρήγορα το αρχικό του μήνυμα πριν αναρτήσει ένα νέο tweet συμπεριλαμβάνοντας και τους δύο επιπλέον «εχθρούς».

Ουσιαστικά ο Τραμπ συνεχίζει τον πόλεμο κατά των μέσων ενημέρωσης από εκεί όπου τον άφησε το βράδυ της Πέμπτης με την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου.

Κατά την διάρκεια των 77 λεπτών που διήρκησε η συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για «το επίπεδο της ατιμίας των ΜΜΕ» που «είναι εκτός ελέγχου», για την «ανεντιμότητα του Τύπου», για την οποία «εάν δεν μιλήσουμε, δεν θα προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον αμερικανικό λαό».

«Βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω το μήνυμα μου στους πολίτες… καθώς πολλοί δημοσιογράφοι στην χώρα μας δεν θα σας πουν την αλήθεια και δεν θα επιδείξουν στον σπουδαίο λαό αυτής της χώρας τον σεβασμό που του αξίζει», είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.

Θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν επικίνδυνο. Προς το παρόν τον Τραμπ έχουν περιλάβει οι πρωταγωνιστές των σατιρικών εκπομπών, όπως ο απολαυστικός Τζίμι Φάλον του NBC.

Αλλά δεν θα αργήσει η μάχη εναντίον του να γίνει μάχη επιβίωσης για τη δημοσιογραφία που κατά τον 20ο αιώνα αποτέλεσε μια Τέταρτη Εξουσία, αποκαθιστώντας τα όποια ελλείμματα των τριών άλλων. Διότι δεν χωρά αμφιβολία πλέον ότι ο Τραμπ και οι οπαδοί του στρέφονται ανοιχτά εναντίον ενός πυλώνα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, στρέφονται κατά του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...