627
Κυριάκος Μητσοτάκης και Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα. Τι είπαν επί μία και πλέον ώρα; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Πώς τα βρήκαν(;) Μητσοτάκης και Παυλόπουλος

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 09:54
Κυριάκος Μητσοτάκης και Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα. Τι είπαν επί μία και πλέον ώρα;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Πώς τα βρήκαν(;) Μητσοτάκης και Παυλόπουλος

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 09:54

Ηταν η πρώτη φορά που μια επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν συνοδεύτηκε από τα συνήθη κοινότυπα – και ολίγον σαχλά – λόγια των πολιτικών μπροστά στις κάμερες προτού κλείσουν οι πόρτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ευγενικά από τον Προκόπη Παυλόπουλο να τα πούνε «κατ’ ιδίαν» και έτσι πλάνα με τα εθιμοτυπικά, ευγενικά σχόλια δεν υπήρξαν. Τι είπαν λοιπόν επί μία και πλέον ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας;

Ηταν μια δύσκολη συνάντηση. Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν στις αρχές του 2015 ο μόνος βουλευτής τότε της ΝΔ που δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και κατά το ρεπορτάζ, ο προερχόμενος από τη ΝΔ κ. Παυλόπουλος, μολονότι δεν μετείχε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ τον περασμένο Ιανουάριο, δεν περίμενε –κατά κάποιους δεν ήθελε– να δει τον κ. Μητσοτάκη αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι είπαν λοιπόν εκτός από αυτό το αίτημα για εκλογές, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξέθεσε προς τα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση; Τα «ΝΕΑ» στο φύλλο της Τρίτης περιγράφουν τη σκηνοθεσία της συνάντησης και το πολιτικό αποτέλεσμά της.

Το ρεπορτάζ που υπογράφει ο «Παλαιομηερολογίτης» –μια υπογραφή που στην εφημερίδα έχει εμφανιστεί μόνο μία ακόμη φορά, την επομένη της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ στις 11 Ιανουαρίου 2016–, περιγράφει μια δύσκολη συνύπαρξη: «Στο περιβάλλον συνομιλητών του αρχηγού της ΝΔ ο Προκόπης θεωρείται παράγων που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνδράμει πολιτικά και άλλως πώς την κυβέρνηση – ιδίως τον Πρωθυπουργό. Ηταν μια εντύπωση που υπήρχε και για τον Κώστα Καραμανλή. Ωσπου εκείνος άρχισε να λέει σε αυτούς που τον επισκέπτονταν στο γραφείο του ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση. Κάτι που έλαβε πρόσφατα και χαρακτήρα διαρροής προς το ΑΠΕ με αφορμή την πρόταση του Μαξίμου να αναλάβει ο Βύρων Πολύδωρας το ΕΣΡ».

Στην ανάλυση αναφέρεται πως «η επίσκεψη του Κυριάκου στον Πρόεδρο ήταν σχεδιασμένη για να μη βγάλει είδηση από μέσα. Με τρόπο που να δίνει την εντύπωση ότι δεν έγινε εντός το είδος της συζήτησης που μπορεί να διακοινωθεί».

Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σε αποδρομή και πως σκοπεύει να εντείνει τις πιέσεις. Οπως σημειώνεται, ο αέρας των δημοσκοπήσεων δεν είναι άσχετος με την αυτοπεποίθηση του κ. Μητσοτάκη και έχουν στα χέρια τους προβλέψεις για νίκη με όρους αυτοδυναμίας καθώς υπάρχουν και άκρως αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ γκάλοπ που προέρχονται από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Και εκεί φαίνεται πως ζήτησε διακριτικά, ευγενικά, αλλά σαφώς αν όχι τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, σίγουρα την ουδετερότητά του. Διαβάζει κανείς: «Ο Κυριάκος δεν θέλει να πιστέψει τα λεγόμενα ότι η Προεδρία είναι μαζί με την κυβέρνηση και βοηθά ενεργά – κάτι που δεν θα ήταν ωφέλιμο ούτε για τον Πρόεδρο και την ιστορία του ούτε για την παράταξη από την οποία προέρχεται. Ο Παυλόπουλος φέρεται να ακούει προσεκτικά και να γνέφει ευγενώς».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται, για πρώτη ίσως, και η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα του «νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες και μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά η λέξη «μαντάρα».

Διαβάζει κανείς: «Ούτως ή άλλως η Προεδρία, όπως και όλοι οι νομογνώστες, θεωρούσε τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό – κάτι που φαίνεται να είχε μεταδοθεί ευγενώς και από την άλλη μεριά της οδού Βασιλέως Γεωργίου, δηλαδή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ φίλοι του Προέδρου εξηγούσαν ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στα του ΣτΕ, ο δε πρόεδρός του δεν ήταν επιρροής του – στον Αρχιεπίσκοπο πιστώνεται ή, τέλος πάντων, χρεώνεται. Ασχέτως όλων αυτών, η πολιτική αποσύνδεση Παυλόπουλου από το κυβερνητικό άρμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή επιδίωξη του Κυριάκου και των ανθρώπων του. Δεν είναι βέβαιο ότι επετεύχθη χθες – έστω κι αν ακούστηκε η λέξη “μαντάρα” για την τηλεοπτική αδειοδότηση, η μεθοδολογία της οποίας προκάλεσε επιφυλάξεις και ανησυχία στην Προεδρία», έγραψαν χαρακτηριστικά τα «ΝΕΑ».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...