383
Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας τον Μαρτίο - η Ελλάδα και αυτή πάνω από τον μέσο όρο, στο κόκκινο | NASA Goddard Institute for Space Studies

Ο πιο καυτός Μάρτιος όλων των εποχών – και έπεται συνέχεια…

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2016, 09:29
Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας τον Μαρτίο - η Ελλάδα και αυτή πάνω από τον μέσο όρο, στο κόκκινο
|NASA Goddard Institute for Space Studies

Ο πιο καυτός Μάρτιος όλων των εποχών – και έπεται συνέχεια…

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2016, 09:29

Ο Ιανουάριος ήταν ο θερμός μήνας των τελευταίων δεκαετιών, ο Φεβρουάριος έσπασε και αυτός το ρεκόρ και ο Μάρτιος συνεχίζει την ίδια τάση – και ακόμη είμαστε στην αρχή του 2016.

Τον πιο θερμό Μάρτιο των τελευταίων 100 ετών, όσο δηλαδή υπάρχουν καταγραφές, έζησε η ανθρωπότητα καθώς η διαφορά από την μέσο όρο του τελευταίου αιώνα ξεπέρασε τον ένα βαθμό και είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο Μάρτιος ήταν κατά 1,07 βαθμούς θερμότερος από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, την ώρα που ο Φεβρουάριος ήταν 1,04 βαθμούς από τον αντίστοιχο μέσο όρο.

Ακόμη μεγαλύτερη διαφορά δείχνουν στοιχεία της NASA που κατέγραψε για τον Μάρτιο διαφορά 1,65 βαθμών από τον μέσο όρο των ετών 1951-1980 ενώ ο Φεβρουάριος ήταν 1,71 βαθμούς θερμότερος.

Ιδια είναι η εκτίμηση και η εικόνα από τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό, την υπηρεσία του OHE, γράφει η Guardian.

Οι περασμένοι μήνες όχι μόνο ήταν πιο θερμοί σε σχέση με τον μέσο όρο, είχαν, επίσης, την μεγαλύτερη απόκλιση από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Είναι διαφορετικό, δηλαδή, όταν η απόκλιση είναι 0,1 βαθμούς και άλλο αν ξεπερνά τον ένα βαθμό, τόσο ώστε το σχόλιο των ειδικών να είναι απλά ένα «wow» έκπληξης και αδυναμίας.

Μέρος μόνο της αύξησης της θερμοκρασίας τον περασμένο μήνα οφείλεται στο Ελ Νίνιο, το παροδικό φαινόμενο στον νότιο Ειρηνικό που επηρεάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το κλίμα σε όλο τον πλανήτη. Το 2017, όταν θα έχει υποχωρήσει το Ελ Νίνιο, τα ρεκόρ αναμένεται να είναι μικρότερα, εκτιμά στην Guardian μετεωρολόγος στη βρετανική ΕΜΥ.

Η αύξηση του Μαρτίου στο μεγαλύτερο μέρος της οφείλεται, λοιπόν, στην ανθρώπινη δραστηριότητα και για την επίδρασή της δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την τελευταία σύνοδο για το κλίμα στο Παρίσι είχε συμφωνηθεί να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη τους δύο βαθμούς (όταν οι επιπτώσεις θα θεωρούνται μη αναστρέψιμες) και να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί στον ενάμιση βαθμό, ένας στόχος που φαίνεται πλέον πολύ φιλόδοξος.

Οπως και αν δει κανένας τα στοιχεία, το 2016 θα είναι μια κλιματολογικά καυτή χρονιά, σε συνέχεια του 2015, το οποίο έσπασε το ρεκόρ του 2014 που και αυτό με τη σειρά του ήταν ένα από τα θερμότερα έτη από το 1850. Οπότε το καμπανάκι για όλους ακούγεται όλο και πιο δυνατά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...