519
H αποθήκη της Amazon στην πολιτεία του Ιλινόι η οποία ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από ανεμοστρόβιλο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους έξι εργαζόμενοι | REUTERS/Drone Base

Η κλιματική αλλαγή πίσω από τα σμήνη ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 20:54
H αποθήκη της Amazon στην πολιτεία του Ιλινόι η οποία ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από ανεμοστρόβιλο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους έξι εργαζόμενοι
|REUTERS/Drone Base

Η κλιματική αλλαγή πίσω από τα σμήνη ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ;

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 20:54

Ενα σπάνιο για την εποχή φαινόμενο πλήττει τις τελευταίες μέρες διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Τρομερής ισχύος ανεμοστρόβιλοι έχουν χτυπήσει τις πολιτείες του Κεντάκι, του Μιζούρι, του Τενεσί και Αρκάνσας προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ξεπερνά τους εκατό. Ένας μάλιστα από τους ανεμοστρόβιλους ταξίδεψε για 350 χλμ. ξεκινώντας από το Αρκάνσας και καταλήγοντας στο Κεντάκι σκορπίζοντας φυσικά την καταστροφή στο πέρασμα του σε όλη αυτή την έκταση.

Τέτοιου είδους ανεμοστρόβιλοι κάνουν την εμφάνιση τους την άνοιξη και το καλοκαίρι και όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC οι ειδικοί μελετούν το φαινόμενο εξετάζοντας το ενδεχόμενο να οφείλεται και αυτό όπως πολλά άλλα στη κλιματική αλλαγή.

Oταν ζεστός και υγρός αέρας παγιδεύεται από πιο ψυχρές μάζες αέρα προκαλείται ο σχηματισμός νεφών που παράγουν καταιγίδες. Αν υπάρχουν παράλληλα και δυνατοί άνεμοι που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των νεφών σχηματίζονται στήλες αέρα οι οποίες τραβούν προς τα κάτω τις παγιδευμένες θερμές μάζες αέρα που λειτουργούν ως ένα είδος «καύσιμου» αυξάνοντας την ταχύτητα περιστροφής στις στήλες αέρα. Όταν οι στήλες αυτές ακουμπήσουν τελικά την επιφάνεια του εδάφους μετατρέπονται σε αυτό που ονομάζουμε ανεμοστρόβιλο.

Oπως είναι ευνόητο την άνοιξη και το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένος αριθμός θερμών αέριων μαζών που μπορούν να αποτελέσουν το δομικό υλικό ανεμοστρόβιλων. Στις ΗΠΑ η εμφάνιση τον Δεκέμβριο πολλών σε αριθμό και μεγάλης ισχύος και ανεμοστρόβιλων είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και για αυτό έχει προκαλέσει απορίες και ανησυχία.

Τζάνα Χάουζερ, καθηγήτρια μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο

«Στα ανεκπαίδευτα μάτια φαίνεται ότι έχουμε μαζικότερη εμφάνιση του φαινομένου αλλά στη πραγματικότητα έχουμε καλύτερα εργαλεία εντοπισμού των ανεμοστρόβιλων ακόμη και των ασθενών» αναφέρει η Τζάνα Χάουζερ, καθηγήτρια μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δείχνουν ότι δημιουργούνται σμήνη ανεμοστρόβιλων, έξι η περισσότερων μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ωρών, με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από ότι στο παρελθόν.

Οι αριθμοί και οι εικασίες

Επίσης αν και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από την δεκαετία του 1970 και μετά εμφανίζονται πλέον λιγότερες μέρες του χρόνου. Τις περασμένες δεκαετίες ανεμοστρόβιλοι έκαναν την εμφάνιση τους κατά μέσο όρο 150 μέρες τον χρόνο ενώ τώρα εμφανίζονται κατά μέσο όρο 100 μέρες τον χρόνο. Ομως ο αριθμός των ανεμοστρόβιλων σε αυτές τις 100 μέρες είναι συνολικά μεγαλύτερος από εκείνον των παρελθόντων ετών.

«Η αύξηση του αριθμού των σμηνών ανεμοστρόβιλων ξεκάθαρα δείχνει ότι τα ατμοσφαιρικά μοτίβα έχουν αλλάξει. Αυτό μπορεί να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή αλλά δεν μπορούμε να εξάγουμε ακόμη οριστικά συμπεράσματα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν την συχνότερη εμφάνιση ακραίων φαινομένων που είναι ολοένα και πιο καταστροφικά αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν την αύξηση της θερμοκρασίας με τους ανεμοστρόβιλους» αναφέρει ο Χάρολντ Μπρουκς της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών των ΗΠΑ (NOAA). Η ταχύτητα του ανέμου και τα επίπεδα ενέργειας της ατμόσφαιρας είναι δύο βασικοί παράγοντες της δημιουργίας ανεμοστρόβιλών αλλά δε υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τους μηχανισμούς αυτών των παραγόντων με τη κλιματική αλλαγή.

Παρόλα αυτά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ να εξετάσει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στο φαινόμενο των ανεμοστρόβιλών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...