379
Χάρτης της NASA που δείχνει με σκούρο χρώμα τις θερμότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες στις 20 Ιουνίου του 2020, στον Αρκτικό Κύκλο | EPA/NASA HANDOUT

Το απίστευτο ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 11:53
Χάρτης της NASA που δείχνει με σκούρο χρώμα τις θερμότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες στις 20 Ιουνίου του 2020, στον Αρκτικό Κύκλο
|EPA/NASA HANDOUT

Το απίστευτο ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στον Αρκτικό Κύκλο επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2021, 11:53

Θερμοκρασία ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε σε πόλη της Σιβηρίας τον Ιούνιο του 2020 κατά τη διάρκεια παρατεταμένου καύσωνα, ο οποίος προκάλεσε ευρέως συναγερμό για την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

«Αυτό το νέο ρεκόρ στην Αρκτική είναι μια από τις παρατηρήσεις που αναφέρονται στα αρχεία για τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που υφίσταται το κλίμα μας», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών Πετέρι Ταάλας, επισημαίνοντας ότι την ίδια χρονιά η Ανταρκτική κατέγραψε επίσης ρεκόρ 18,3 βαθμών Κελσίου.

Η πόλη Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε τη θερμοκρασία ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στις 20 Ιουνίου του 2020, βρίσκεται 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μια περιοχή στην οποία η θερμοκρασία ανεβαίνει με ρυθμό μεγαλύτερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι θερμοκρασίες εκεί καταγράφονται από το 1885.

Αυτή η περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας έχει πολύ ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολύ ψυχρούς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

«Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την άνοδο των θερμοκρασιών σε μια περιοχή που είναι σημαντική για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά το κλίμα» και επομένως είναι σημαντικό να την παρατηρούμε διαρκώς, υπογράμμισε παράλληλα ο Ράνταλ Κέρβενι, ο εισηγητής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις ακραίες κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες.

«Είναι πιθανό, όντως, ότι θα προκύψουν πιο ακραίες συνθήκες στην Αρκτική στο μέλλον», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Επίσης, οι ερευνητές του οργανισμού αυτού προσπαθούν να «επαληθεύσουν θερμοκρασία 54,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 2020 και 2021 στο πιο ζεστό μέρος της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, και επίσης να επιβεβαιώσουν ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ ζέστης 48,8 βαθμών Κελσίου το οποίο καταγράφηκε στη Σικελία φέτος το καλοκαίρι», συνέχισε ο Ταάλας.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Αρκτική είναι μια από τις περιοχές στις οποίες η θερμοκρασία αυξάνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημιούργησε μια νέα κατηγορία, αυτήν της πιο υψηλής θερμοκρασίας για όλα τα μέρη που βρίσκονται στον Αρκτικό Κύκλο ή βόρεια αυτού.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει επιφορτιστεί με την επιβεβαίωση των ρεκόρ θερμοκρασίας εξετάζει την εγκυρότητα των οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν στη μέτρηση, όπως και τη συνοχή με τις καιρικές συνθήκες τη στιγμή της μέτρησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...