401
Ο Τζακ Μα, υπήρξε το πρόσωπο του κινεζικού καπιταλισμού. Τώρα αυτό το πρόσωπο έχει «εξαφανιστεί» | REUTERS/Charles Platiau/CreativeProtagon

Τζακ Μα: Ο δισεκατομμυριούχος που μίλησε κατά του Κόμματος εξαφανίστηκε

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 16:24
Ο Τζακ Μα, υπήρξε το πρόσωπο του κινεζικού καπιταλισμού. Τώρα αυτό το πρόσωπο έχει «εξαφανιστεί»
|REUTERS/Charles Platiau/CreativeProtagon

Τζακ Μα: Ο δισεκατομμυριούχος που μίλησε κατά του Κόμματος εξαφανίστηκε

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2021, 16:24

Είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου –η περιουσία του υπολογίστηκε από το Forbes στα 58 δισ. δολάρια. Ο Τζακ Μα αποτελεί την προσωποποίηση του κινεζικού καπιταλισμού –ο καθηγητής Αγγλικών που καβάλησε το κύμα της αλματώδους οικονομικής ανάπτυξης και έγινε κυρίαρχος του κόσμου. Ομως αυτό το διάσημο πρόσωπο έχει εξαφανιστεί εσχάτως. Και η χρονική σύμπτωση ότι πρόσφατα είχε τολμήσει να ασκήσει κριτική στις πρακτικές του Κόμματος –ένα είναι το Κόμμα στην Κίνα– δεν σε αφήνει να σκεφτείς κάτι καλό. Αντιθέτως, ξαναθυμάσαι ότι το ΚΚΚ δεν συνηθίζει να ανέχεται την… ανυπακοή των μελών του.

Μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την εξαφάνισή του ιδρυτή της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, αλλά όπως επισημαίνει η Telegraph, η αιτία είναι προφανής: η ομιλία που έδωσε στην Σαγκάη τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία καταφέρθηκε κατά της διαχείρισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας από το κράτος, κάτι που τον έβαλε στη μαύρη λίστα.

Ο Μα εκλήθη στο Πεκίνο για να δώσει εξηγήσεις και το κράτος παρενέβη στις επιχειρήσεις του.

Η Telegraph αναφέρει ότι η περίπτωση του Μα θα μπορούσε να είναι προειδοποιητική βολή για τους ξένους επενδυτές που ελπίζουν να μπουν στην κινεζική αγορά.

Ο Μα δεν εμφανίστηκε στον τελικό του δικού του ριάλιτι σόου στην τηλεόραση με τίτλο «Επιχειρηματικοί Ηρωες», (στα πρότυπα του «Μαθητευόμενου» του Ντόναλντ Τραμπ), παρόλο που συμμετείχε στα προηγούμενα επεισόδια. Ο τελικός ήταν τον Νοέμβριο.

Από το site της εκπομπής, αφαιρέθηκαν οι φωτογραφίες του 56χρονου Μα, ενώ ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι είχε άλλες  υποχρεώσεις.

Ο άλλοτε δημοφιλέστερος επιχειρηματίας της Κίνας, έγινε εν μία νυκτί ο εχθρός του κράτους, μετά την ομιλία του.

Τα Χριστούγεννα, οι αρχές διέταξαν έρευνα με την κατηγορία της παράβασης των νόμων περί μονοπωλίου από την Alibaba και την υποβολή της Ant, του χρηματοπιστωτικού παραρτήματος της εταιρείας, σε αυστηρότερους κρατικούς ελέγχους.

Το ερώτημα είναι αν ο Μα κρατείται από τις αρχές ή αποσύρθηκε με δική του βούληση από το προσκήνιο για ένα διάστημα, σε κάποιο εξωτικό νησί.

Πάντως, αν ισχύει η πρώτη εκδοχή, έχει ξανασυμβεί φέτος. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ρεν Ζικιάνγκ, μεγιστάνας των ακινήτων, εξαφανίστηκε αφού είχε επικρίνει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Αργότερα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 ετών για διαφθορά, δωροδοκία και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Ισως ο Μα να έχει αποσυρθεί προσπαθώντας να αποφύγει την τύχη του Ζικιάνγκ. Οπως και να’χει, η σιωπή του δείχνει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα φροντίσει να εξαφανίσει οτιδήποτε θεωρεί απειλή εναντίον της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...