274
Στρατόπεδο των ινδικών ενόπλων δυνάμεων στην κοιλάδα Γκαλουάν στους πρόποδες των Ιμαλαϊων | Reuters

Και ξαφνικά ένταση στα Ιμαλάια: Είκοσι Ινδοί νεκροί σε μάχες με Κινέζους

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 22:08
Στρατόπεδο των ινδικών ενόπλων δυνάμεων στην κοιλάδα Γκαλουάν στους πρόποδες των Ιμαλαϊων
|Reuters

Και ξαφνικά ένταση στα Ιμαλάια: Είκοσι Ινδοί νεκροί σε μάχες με Κινέζους

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 22:08

Είκοσι είναι συνολικά οι Ινδοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν με κινεζικά στρατεύματα σε μια διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή στην κοιλάδα Γκαλουάν των Ιμαλαϊων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ινδικός στρατός.

Νωρίτερα σήμερα ο στρατός είχε ανακοινώσει πως τρεις Ινδοί — ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες — σκοτώθηκαν σε μια «βίαιη αντιπαράθεση» με κινεζικά στρατεύματα – είναι οι πρώτες απώλειες της Ινδίας έπειτα από 53 χρόνια ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης για τον έλεγχο της περιοχής.

Στην τελευταία τους ανακοίνωση, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν πως 17 βαριά τραυματισμένοι Ινδοί στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Η Κίνα και η Ινδία έχουν εμπλακεί στην αντιπαράθεση αυτή με τη μία να κατηγορεί την άλλη για παράνομη είσοδο στο έδαφός της.

«Κατά τη διαδικασία αποκλιμάκωσης στην κοιλάδα Γκαλουάν, που είναι σε εξέλιξη, σημειώθηκε βίαιη αντιπαράθεση στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με απώλειες και στις δύο πλευρές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ινδικός στρατός.

Από την άλλη, το Πεκίνο κατηγόρησε την Ινδία για το επεισόδιο και την κάλεσε να μην αναλάβει μονομερή δράση και να μην προκαλέσει ταραχές.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «υπήρξε σοβαρή παραβίαση της συναίνεσης που είχε επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών» και έκανε λόγο για πρόκληση και επίθεση των ινδικών στρατευμάτων.

«Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι πως στις 15 Ιουνίου, η ινδική πλευρά παραβίασε σοβαρά τη συναίνεσή μας και διέσχισε δύο φορές τη συνοριακή γραμμή και επιτέθηκε στις κινεζικές δυνάμεις, προκαλώντας μια βίαιη φυσική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο συνοριακές δυνάμεις», δήλωσε ο Ζιάο Λιζιάν.

«Η Κίνα εκφράζει την ισχυρή αντίθεσή της και προβαίνει σε αυστηρά διαβήματα προς την ινδική πλευρά», συμπλήρωσε.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες γίνονται συνομιλίες για την αποχώρηση εκατοντάδων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν στην απομακρυσμένη περιοχή, αλλά χωρίς σημαντική πρόοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...