402
Δέκα από τα ιστιοπλοϊκά παραμένουν εδώ και μέρες στα ανοιχτά της μαρίνας Αλίμου, της Βουλιαγμένης και του Σουνίου, ενώ άλλα έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου | Shutterstock

Ιστιοπλόοι ζουν τη δική τους «Οδύσσεια» λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 14:27
Δέκα από τα ιστιοπλοϊκά παραμένουν εδώ και μέρες στα ανοιχτά της μαρίνας Αλίμου, της Βουλιαγμένης και του Σουνίου, ενώ άλλα έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου
|Shutterstock

Ιστιοπλόοι ζουν τη δική τους «Οδύσσεια» λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 14:27

Εγκλωβισμένοι στη θάλασσα, μετά την απαγόρευση του κατάπλου σκαφών αναψυχής στα ελληνικά λιμάνια λόγω κορονοϊού, βρίσκονται περίπου 70-80 ελληνες ναυτικοί, πληρώματα 30 νεότευκτων ιστιοπλοϊκών, ιδιοκτησίας εταιρειών ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής.

Δέκα από τα εν λόγω σκάφη παραμένουν εδώ και ημέρες στα ανοικτά της μαρίνας Αλίμου, της Βουλιαγμένης και του Σουνίου, εν αναμονή κάποιας απόφασης που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό τους, ενώ άλλα έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου.

Τα ιστιοπλοϊκά απέπλευσαν αρχές Μαρτίου από τη δυτική Γαλλία, ώστε να βρίσκονται έγκαιρα στην Ελλάδα εν όψει της τουριστικής περιόδου. Οταν όμως επιχείρησαν να δέσουν σε κάποια από τις μαρίνες της Αττικής (έπειτα από ταξίδι 20 ημερών) δεν τους επετράπη λόγω του lockdown.

Ενας από τους πλοηγούς, πάντως, αγνόησε την απαγόρευση και τις εντολές του Λιμενικού και κατέπλευσε στη μαρίνα Αλίμου.

Οπως διαπιστώθηκε, στο σκάφος επέβαιναν ο ιδιοκτήτης και δύο ακόμη άτομα, στους οποίους και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων καραντίνας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της απαγόρευσης κατάπλου.

Καθώς οι ημέρες περνούσαν χωρίς να λαμβάνεται κάποια απόφαση σχετικά με την τύχη των υπόλοιπων σκίπερ, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών (ΣΙΤΕΣΑΠ) ενημέρωσε με επιστολή του (στις 23/3) την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Σουλιώτης, μια λύση που εξεταζόταν και θεωρείται ως πιθανότερη, είναι τα σκάφη να καταπλεύσουν στο Λαύριο. Ασφαλώς τα πληρώματά τους θα πρέπει να τεθούν σε αυστηρή 14ήμερη καραντίνα.

 «Σε όλο το ταξίδι βλέπαμε τα σύνορα των χωρών να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Φτάσαμε στην Ελλάδα και πληροφορηθήκαμε ότι δεν μας επιτρέπεται να προσεγγίσουμε σε κανένα ελληνικό λιμάνι, καμία μαρίνα. Είμαστε ξυλάρμενοι στη θάλασσα, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς πετρέλαια. Ζητάμε να καταπλεύσουμε με ασφάλεια σε κάποιο λιμάνι και είμαστε διαθέσιμοι να υποβληθούμε σε ιατρικά τεστ και να παραμείνουμε σε καραντίνα, αλλά πάνω απ’ όλα να είμαστε ασφαλείς», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Facebook ο Γιώργος Μαλέας, κυβερνήτης σε ένα από τα ιστιοπλοϊκά.

Ειμαστε ομηροι στην ιδια μας την χωρα!! Παρακαλω κοινοποιηστε.

Geplaatst door George Maleas op Woensdag 1 april 2020

Ενα από τα ερωτήματα ωστόσο που μένει να απαντηθούν, είναι αν ήταν ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και το Λιμενικό τόσο για τον απόπλου των εν λόγω σκαφών, όσο και για την πιθανή ημερομηνία κατάπλου τους στην Ελλάδα, ώστε να έχουν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες.

Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει αν μεταξύ των ιστιοπλοϊκών που επιχειρούν να δέσουν σε κάποιο λιμάνι ή μαρίνα της χώρας, είναι και άλλα –απροσδιόριστης προέλευσης ή/και σκοπού του ταξιδιού τους– πέρα από αυτά των συγκεκριμένων εταιρειών ενοικίασης σκαφών αναψυχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...