373
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν φεύγει από την κατοικία του για να μεταβεί στο Κοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου | REUTERS/Henry Nicholls

«Nαι» σε πρόωρες εκλογές είπε ο Κόρμπιν – Τον Δεκέμβριο οι κάλπες

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 15:44
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν φεύγει από την κατοικία του για να μεταβεί στο Κοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου
|REUTERS/Henry Nicholls

«Nαι» σε πρόωρες εκλογές είπε ο Κόρμπιν – Τον Δεκέμβριο οι κάλπες

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 15:44

Μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εκχώρηση μίας ευέλικτης παράτασης στην αποχώρηση της Βρετανίας, ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές άνοιξε με την απόφαση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίξει τη διεξαγωγή τους.

Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε εκλογική αναμέτρηση πιθανόν στις 12 Δεκεμβρίου. Η σχετική ψηφοφορία θα γίνει σήμερα Τρίτη με διαδικασίες κατεπείγοντος· είναι κατά σειρά η τέταρτη.

Σε δηλώσεις του σήμερα Τρίτη προς το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο των Εργατικών, ο Κόρμπιν εξήγησε ότι εκπληρώθηκε η προϋπόθεση που έθετε το κόμμα, δηλαδή της παράτασης από τις Βρυξέλλες.

«Ελεγα σταθερά πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και πως το να τις υποστηρίξουμε εξαρτάται από το να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», με τις δηλώσεις του να γίνονται δεκτές από το κόμμα του με ενθουσιασμό.

Τώρα, δεσμεύτηκε ο Κόρμπιν, «θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική» προεκλογική εκστρατεία.

Πάντως, οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος του: οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν μέχρι και 10 μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς, μια διαφορά που ενδεχομένως θα δυσκολευτεί να καλύψει.

Η νομοθεσία περί σταθερών κυβερνήσεων κάνει δύσκολη τη διάλυση της Βουλής στη Βρετανία πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας – που έρχεται για το τρέχον βουλευτικό σώμα το 2021.

Είναι όμως δυνατόν η Βουλή να ψηφίσει τη διάλυσή της με αυξημένη πλειοψηφία πλειοψηφία δύο τρίτων που ως τώρα δεν διέθετε ο Τζόνσον. Με τη σύμφωνη γνώμη των Εργατικών, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα έχουν επαρκή αριθμό ψήφων για να περάσει η διάλυση του σώματος – και αρκετό περιθώριο για «αντάρτες» που δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους.

Το BBC σημειώνει ότι υπάρχουν και βουλευτές των Εργατικών που δεν συμφωνούν με την επιλογή της ηγεσίας. «Βαρύ λάθος» η συμφωνία για τις εκλογές, δήλωσε ο Μπέν Μπράντσο που τάσσεται υπέρ νέου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Καθαρή τρέλα» οι εκλογές την ώρα και με την ατζέντα που θέλει ο Τζόνσον, είπε άλλος βουλευτής, ο Μπάρι Σέρμαν.

Η 12η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που προτιμά η κυβέρνηση, αν και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιθυμούν εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου. Η Ντάουνινγκ Στριτ θα δεχόταν εναλλακτικά και την 11η Δεκεμβρίου. Οι Εργατικοί, από την πλευρά τους, δεν έχουν αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, έχοντας μόνο μια απαίτηση για εκλογή «πριν από τα Χριστούγεννα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...