318
Ο Γκι Φέρχοφσταντ δεν έδειξε να πείθεται για τα περί καθαρής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές | REUTERS

Φέρχοφσταντ σε Τσίπρα: Πώς να σας θυμάται η Ιστορία; Ως εκλογικό ατύχημα ή μεταρρυθμιστή; [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2018, 13:57
Ο Γκι Φέρχοφσταντ δεν έδειξε να πείθεται για τα περί καθαρής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές
|REUTERS

Φέρχοφσταντ σε Τσίπρα: Πώς να σας θυμάται η Ιστορία; Ως εκλογικό ατύχημα ή μεταρρυθμιστή; [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2018, 13:57

Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμες για την επόμενη κρίση, εκτίμησε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φέρχοφσταντ, μετά από όσα άκουσε από τον έλληνα πρωθυπουργό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την πλήρη απουσία των αναγκαίων θεσμών που θα θωρακίσουν το οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης απέναντι στην «επόμενη κρίση».

«Το έδαφος είναι πιο σταθερό κάτω από τα πόδια σας. Φταίνε και οι δυο πλευρές (για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης τα τελευταία χρόνια), από τη μία η Ελλάδα δεν έκανε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις από την αρχή και η ΕΕ αντί να ζητήσει μεταρρυθμίσεις, περιορίστηκε στις πολιτικές στείρας λιτότητας», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Φέρχοφσταντ.

«Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα και ΕΕ είναι έτοιμες για την επόμενη κρίση», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι θα έρθει. «Η  απάντησή μου είναι όχι δεν είμαστε έτοιμοι, η ΕΕ δεν είναι ετοιμη για την επόμενη κρίση».

«Η Ελλάδα ήταν ένα μικρό πρόβλημα, τα 300 δισ. χρέος ήταν μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε ανάλογες κρίσεις, γιατί δεν έχουμε τους κατάλληλους θεσμούς. Θέλουμε πραγματική Ευρωζώνη με προϋπολογισμό και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που δεν τα έχουμε. Άρα αν θα υπάρξει μια άλλη κρίση π.χ. στην Ιταλία τι θα κάνουμε;» διερωτήθηκε στο ίδιο πλαίσιο.

Το συμπέρασμα είναι, τόνισε,  ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και όλη η Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα αν δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, και αν έρθει η επόμενη κρίση,  η νομισματική ένωση δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, με αδιευκρίνιστες συνέπειες.

Και το ερώτημα είναι, συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Πώς θέλετε να σας θυμάται η Ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή;»

«Γιατί παρά όσα λέτε, εγώ δεν βλέπω να έχουν ανοίξει οι αγορές για την Ελλάδα, ούτε ένα ζωντανό και δραστήριο ιδιωτικό τομέα που θα στηρίξει την ανάπτυξη».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία Φέρχοφσταντ στο βίντεο κάτω:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...