314
Χαλάρωση με κατανάλωση junk food | Shutterstock

Το πάχος ευθύνεται για 4,5 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 14:03
Χαλάρωση με κατανάλωση junk food
|Shutterstock

Το πάχος ευθύνεται για 4,5 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 14:03

Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαρο. Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό  New England Journal of Medicine. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν το σωματικό βάρος  κατοίκων 195 χωρών. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν ως «μία ανησυχητική παγκόσμια κρίση υγείας».

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) -για τον υπολογισμό διαιρούμε το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα- μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου εύρους, 20-25. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις ηλικίες άνω των 40 στους άνδρες και άνω των 60 στις γυναίκες. Υπέρβαροι θεωρούνται οι άνθρωποι με εύρος ΔΜΣ 25-30. Πάνω από αυτό το νούμερο μιλάμε για παχυσαρκία.

Η Αίγυπτος κατέχει τα πρωτεία στους ανθρώπους με πρόβλημα πάχους· με το 35% του πληθυσμού να είναι παχύσαρκο. Στη Γερμανία το 20% των ανδρών και το 23% των γυναικών βρίσκονται στο όριο της παχυσαρκίας. Τα περισσότερο παχύσαρκα παιδιά του κόσμου βρίσκονται στις ΗΠΑ, με το 1/7 εξ’ αυτών να εντάσσονται στην πιο επικίνδυνη κατηγορία. Μία από τις πολλές παρατηρήσεις των ερευνητών είναι πως το ποσοστό αύξησης της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την αύξηση που παρατηρείται στους ενήλικες.

Οι πρόωροι θάνατοι, λόγω παχυσαρκίας, ανέρχονται σε 4,5 εκατομμύρια το χρόνο. Εμφράγματα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια ή διαβήτης είναι μόνο μερικές από τις συχνότερες επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Επιπλέον διάφοροι τύποι καρκίνου (μαστός, ήπαρ, έντερο) σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος.

Αυτό όμως που κρίθηκε ως εξαιρετικά ανησυχητικό από τους επιστήμονες είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι θάνατοι, ελέω αυξημένου βάρους, συνέβαιναν στην ζώνη του υπέρβαρου και όχι του παχύσαρκου (>30).

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα της πρόληψης με προτάσεις που θα αφορούν το σύνολο ενός λαού και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Στις προτάσεις που κατατέθηκαν συμπεριλαμβάνονται: η απαγόρευση διαφήμισης ιδιαιτέρως λιπαρών φαγητών, η επιβολή φόρου στα πλούσια σε θερμίδες προϊόντα αλλά και η καλυτέρευση ποιότητας των σχολικών γευμάτων.

Το πάχος καταλήγουν είναι ασθένεια σοβαρή και χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της.