239
Ο Αλεξάντερ Βίνικ περιμένει τώρα την απόφαση του Σταύρου Κοντονή | Alexandros Michailidis / SOOC

Την έκδοση του Μr. Βitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 15:21
Ο Αλεξάντερ Βίνικ περιμένει τώρα την απόφαση του Σταύρου Κοντονή
|Alexandros Michailidis / SOOC

Την έκδοση του Μr. Βitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Αρειος Πάγος

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 15:21

Ο Αρειος Πάγος απέρριψε το μεσημέρι της Τετάρτης το αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ για μη έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο 38χρόνος που επιθυμούσε να εκδοθεί στην πατρίδα του, αναμένει τώρα την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για το εάν και που θα εκδοθεί ο ρώσος υπήκοος.

Ο Βίνικ ενώπιον του Αρείου Πάγου αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαραίνουν υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, άλλα απλός τεχνικός. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων, με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί από εδώ και πέρα να αποφασίσει για το εάν ο Βίνικ θα εκδοθεί στη Ρωσία, οι Αρχές της οποίας επίσης τον ζητούν για το αδίκημα της απάτης.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του 38χρονου για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες ύψους 4 δισ. δολαρίων με τα συγκεκριμένα έσοδα να έχουν προέλθει από την πλατφόρμα BTC-e.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε δώσει το πράσινο φως σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ στην συνέχεια οι συνήγοροί του άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, έτσι ώστε ο Ρώσος να μη βρεθεί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο 38χρονος είχε συλληφθεί σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε με τη γυναίκα του και τους δύο γιους τους, στις 25 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...