408
Ολα καλά με το κλίμα, φαίνεται να λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία | Reuters

Ούτε βήμα πίσω ο Τραμπ: «Αποχωρούμε αν δεν αλλάξει η συμφωνία για το κλίμα»

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2017, 11:17
Ολα καλά με το κλίμα, φαίνεται να λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε υπεράσπιση των θέσεων εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία
|Reuters

Ούτε βήμα πίσω ο Τραμπ: «Αποχωρούμε αν δεν αλλάξει η συμφωνία για το κλίμα»

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2017, 11:17

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς διέλυσε το Σάββατο τις τελευταίες ελπίδες που είχαν διαφανεί για αλλαγή της στάσης του αμερικανού προέδρου έναντι της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, καθώς για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε πως αν δεν αλλάξουν βασικοί όροι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους περί αποχώρησης.

Παρά λοιπόν την πρόσφατη εμπειρία εκατομμυρίων Αμερικανών από το πέρασμα των τυφώνων που άφησαν πίσω τους εικόνες απόλυτης καταστροφής και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, ο Τραμπ επιμένει στην απόφασή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία, με το επιχείρημα ότι η υλοποίησή της θα στερήσει από την αμερικανική οικονομία πολλές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Δεν θα έλθει το τέλος της ανθρωπότητας» εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν, εκτίμησε από τη πλευρά του  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, ευρωπαίοι διπλωμάτες ωστόσο, είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι είχε διαφανεί μία αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον.

Τις προσδοκίες αυτές ήρθε να διαψεύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού», υπογράμμισε η Σάντερς για να επαναλάβει: «Όπως έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος σε αρκετές περιστάσεις, οι ΗΠΑ αποχωρούν, εκτός και αν μπορέσουμε να επανενταχθούμε σε αυτή με ευνοϊκότερους όρους για τη χώρα μας».

Κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Φλόριντα την επομένη από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους  για το κατά πόσο η δημιουργία τυφώνων μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ο Ντόναλντ Τραμπ αρκέστηκε να πει ότι στο παρελθόν «είχαμε ισχυρότερες καταιγίδες από αυτή».

«Αν ανατρέξετε πίσω στη δεκαετία του ’30 ή στη δεκαετία του ‘40 και ρίξετε μία ματιά, θα δείτε ότι τότε υπήρξαν ισχυρότερες καταιγίδες. Ναι, είχαμε δύο τρομακτικές καταιγίδες αλλά κατά τις δύο αυτές δεκαετίες, παρατηρήθηκαν καταιγίδες που ήταν παρόμοιες ή ισχυρότερες από αυτές, εντάξει;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλά και στις εκτιμήσεις επιστημόνων ότι  η δημιουργία τυφώνων και ισχυρών καταιγίδων ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ο Λευκός Οίκος απάντησε πως είναι «είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα οφείλεται για την πιο συχνή δημιουργία κυκλώνων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο  Ιούνιο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα κάνοντας λόγο για μία συμφωνία «οικονομικά επιζήμια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα για την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα, τον χάλυβα, το χαρτί, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των 3 εκατομμυρίων αφού θα έκλειναν εργοστάσια και θα χάνονταν θέσεις εργασίας στην Αμερική προς όφελος άλλων χωρών».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...