1338
Ο Μάριο Μπαλοτέλι πριν από τον αγώα της Νις με την Μονακό | REUTERS/Eric Gaillard

O «τρελο-Μάριο» Μπαλοτέλι και το πείραμα της Νίκαιας

Sportscaster Sportscaster 22 Σεπτεμβρίου 2016, 14:20
Ο Μάριο Μπαλοτέλι πριν από τον αγώα της Νις με την Μονακό
|REUTERS/Eric Gaillard

O «τρελο-Μάριο» Μπαλοτέλι και το πείραμα της Νίκαιας

Sportscaster Sportscaster 22 Σεπτεμβρίου 2016, 14:20

Αυτό δεν το είχε κατορθώσει ούτε στα καλύτερά του, την εποχή που τον θεωρούσαμε ως έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο: μετά τα δύο γκολ που πέτυχε στο ντεμπούτο του στο γαλλικό πρωτάθλημα απέναντι στη Μαρσέιγ, χθες (Τετάρτη) σκόραρε άλλα δύο, στο αναπάντεχο 4-0 της Νις επί της Μονακό (του Λεονάρντο Ζαρντίμ). Να ξύπνησε, άραγε, ο ποδοσφαιρικός εγωισμός του; Πάντως, το παλιόπαιδο που κρύβει μέσα του, δεν έχει καταφέρει να το βάλει για ύπνο.

Προτού «γράψει» το 2-0, ο Μάριο Μπαλοτέλι… κουτούλησε έναν αντίπαλό του, τον Τζέμερσον, χωρίς να υποστεί τις προβλεπόμενες συνέπειες. Ετσι, οδήγησε την ομάδα της Κυανής Ακτής στην κορυφή της Ligue 1, με τον γαλλικό Τύπο να υμνεί -κάπως πρόωρα- την «αναγέννηση» ενός σπάνιου ταλέντου που λίγο έλειψε να χαθεί για το ποδόσφαιρο. Το ίδιο βιαστικά πανηγυρίζει και η Νις, για την επένδυσή της σε έναν παίκτη με τον οποίο κανένας μεγάλος σύλλογος δεν τόλμησε να μπλέξει, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο μάνατζέρ του, ο «πολύς» Μίνο Ραϊόλα, χτύπησε πολλές πόρτες για τον ιταλό επιθετικό. Κανένας δεν του άνοιξε. Στα 26 του, ο πάλαι ποτέ «Super Mario» μοιάζει με… ωρολογιακή βόμβα. Καμία ομάδα απ’ όσες εκείνος πρότιμούσε, δεν δέχτηκε να βάλει ένα τέτοιο πρόβλημα στα αποδυτήριά της. Κι αυτές που τον ήθελαν -η Μπεσίκτας, η Μπολόνια, η Γουλβς (που παίζει στην Championship), ακόμα και ομάδες Δ’ Κατηγορίας της Ιταλίας- του ήταν εντελώς αδιάφορες.

GettyImages-527617210
O Μπαλοτέλι από την εποχή που αγωνιζόταν στην Μίλαν (Marco Luzzani / Stringer / Getty)

Η Λίβερπουλ είχε ξοδέψει 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει στο «Ανφιλντ». Ο Ιταλός αγωνίστηκε σε 28 παιχνίδια, κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μόλις τέσσερις φορές. Ο Μπρένταν Ρότζερς, απηυδισμένος από τα καμώματά του, είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του. Αλλά και ο Γιούργκεν Κλοπ, δεν ήθελε να τον βλέπει. Για να τον ξεφορτωθούν, οι «κόκκινοι» προτίμησαν να πετάξουν τα λεφτά τους στα σκουπίδια. Τον άφησαν ελεύθερο.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει στην Gazzetta dello Sport, το καλοκαίρι του 2014, μετά τη μετεγγραφή του Μπαλοτέλι στη Λίβερπουλ, ο Ραϊόλα είχε αποκαλύψει: «Του είπα: έχεις συμβόλαιο για τέσσερα χρόνια. Ή θα φύγεις από τη Λίβερπουλ για 60-70 εκατομμύρια ευρώ και θα κερδίσω το στοίχημα με σένα, ή θα πεθάνεις εδώ. Ηταν η πρώτη φορά που είχα τέτοια συζήτηση με κάποιον παίκτη». Δυο χρόνια αργότερα, ο δαιμόνιος μάνατζερ έχασε το στοίχημα πανηγυρικά.

Πουθενά δεν στέριωσε. Στην Ιντερ, στη Σίτι, στη Μίλαν… Κι όμως, πρόκειται για τον ποδοσφαιριστή που το 2007, στα 17 του χρόνια, έκανε… όργια με τη φανέλα της Ιντερ. Που το 2010, η Σίτι πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Που το 2012 είχε περιληφθεί στη λίστα των Τimes με τους 100 ανθρώπους στον κόσμο που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή. Για τις επιδόσεις του στο ποδόσφαιρο, αλλά και γιατί ήταν ο πρώτος μαύρος Ιταλός που έπαιξε σε μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά, εκπροσωπώντας τη νέα Ευρώπη των μεταναστών από την Αφρική. Που το 2013-2014, στη Μίλαν, δεν τα πήγε άσχημα μέσα στο γήπεδο, αλλά τα καπρίτσια του αναστάτωσαν στα αποδυτήρια.

GettyImages-473716876
O Mάριο θέλει πάντα να πρωταγωνιστεί. Εντός αλλά και εκτός του γηπέδου (Stu Forster / Staff / Getty)

Σε αυτά τα εννέα χρόνια, ο Μπαλοτέλι κατάφερε να κάνει όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο να ασχολείται μαζί του. Δυστυχώς, για τους λάθος λόγους. Μπορεί να φταίνε τα πολυτάραχα παιδικά του χρόνια, τα οποία ασφαλώς έχουν επηρεάσει τον χαρακτήρα του. Μπορεί να φταίει ο ρατσισμός που βίωσε, από το πρώτο του επαγγελματικό παιχνίδι, όταν ήταν μόλις 15. Οταν μπήκε να παίξει με την ανδρική ομάδα της Λουμετσάνε, στον αγώνα με την Πάντοβα (2006), ο διαιτητής δεν του σφύριζε τα σκληρά φάουλ που του έκαναν, ενώ 4.000 άνθρωποι στις εξέδρες… έκαναν τις μαϊμούδες, στο τέλος του ματς.

Αργότερα, θα τα ζούσε και με την εθνική ομάδα της Ιταλίας, όταν του πετούσαν μπανάνες και ένα ολόκληρο γήπεδο τραγουδούσε «δεν υπάρχει μαύρος Ιταλός». Μπορεί, για τις αμέτρητες ιδιορρυθμίες του, να φταίει απλώς η αδυναμία του να διαχειριστεί την εκτόξευση των «μετοχών» του.

Πίνει, καπνίζει, ξενυχτάει σε στριπτιζάδικα. Ακόμη και πριν από τους αγώνες. Φυσικά, πουθενά δεν περνάει απαρατήρητος. Εχει εμπλακεί σε άγριο καυγά έξω από κλαμπ στο Μιλάνο, καθώς δεν ξεκολλούσε τα μάτια του από μία κοπέλα που συνοδευόταν. «Πλακώνεται» με αντιπάλους αλλά και με συμπαίκτες του. Εχει τσακωθεί με τον Κολάροφ, για το ποιος θα εκτελέσει ένα φάουλ, με τον Γιάγια Τουρέ, με τον Μότα…

GettyImages-471066014
Με τους πρώην συμπαίκτες του στην Λίβερπουλ (Laurence Griffiths / Staff / Getty)

Με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος πάντα είχε την (εσφαλμένη) εντύπωση πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να τον κουλαντρίσει, έχουν έρθει στα χέρια, όταν ο Μπαλοτέλι τον είχε προπονητή στη Σίτι.

Εχει βάψει την αγαπημένη του Bentley σε χρώματα “παραλλαγής”. Εχει βγει στους δρόμους οδηγώντας “γουρούνα”. Εχει μπουκάρει σε πανεπιστήμιο κι έχει πει στους εμβρόντητους φοιτητές: «Μάγκες, δεν θα το πιστέψετε, είμαι ο Μάριο Μπαλοτέλι». Πρέπει, παντού και πάντα, να ξεχωρίζει.

Εχει παίξει darts, σε κάποια παμπ, σημαδεύοντας με τα βελάκια παίκτες της ομάδας Νέων της Σίτι. Στην απολογία του είπε ότι… βαριόταν, και δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει! Εχει επισκεφθεί, μαζί με τον αδερφό του, τις γυναικείες φυλακές. Απλώς ήταν περίεργος να δει πώς είναι.

Εχει μια αλλόκοτη απάντηση για όλα. Ενα βράδυ, έκοβε βόλτες με ένα πολυτελέστατο Audi, το οποίο είχε τρακάρει. Οταν, οι αστυνομικοί που τον σταμάτησαν για έλεγχο, βρήκαν πάνω του 5.000 λίρες και τον ρώτησαν για ποιο λόγο κουβαλάει τόσα πολλά χρήματα, εκείνος απάντησε: «Επειδή είμαι πλούσιος».

2016-09-21T174125Z_646567835_D1BEUCPQZDAA_RTRMADP_3_FRANCE-SOCCER
O Μπαλοτέλι δείχνει ανανεωμένος στην Γαλλία. Λέτε αυτή η εικόνα να κρατήσει για πολύ; (REUTERS/Eric Gaillard)

Τον Οκτώβριο του 2011, μια μέρα πριν από το ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ, έβαλε φωτιά στο σπίτι του παίζοντας με πυροτεχνήματα. Οι ζημιές έφτασαν το μισό εκατομμύριο. Το… φοβερό είναι ότι, έπειτα από λίγο καιρό, πήρε μέρος σε καμπάνια για την ασφαλή χρήση των πυροτεχνημάτων…

Ενα βράδυ κέρδισε στη ρουλέτα 25.000 λίρες. Βγαίνοντας από το καζίνο, χάρισε τα χρήματα στον πρώτο άστεγο που συνάντησε. Το χρήμα δεν το υπολογίζει. Τον Δεκέμβριο του 2011 μοίρασε λεφτά ντυμένος Αγιος Βασίλης! Επισκέφθηκε μια παμπ και ξόδεψε περίπου 1.000 λίρες για να κεράσει όλους τους θαμώνες του μαγαζιού. Επειτα, μετά τα μεσάνυχτα, πήγε στην εκκλησία, παρακολούθησε τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία και -φεύγοντας- έριξε στο παγκάρι 200 λίρες.

«Ναι, πιστεύω πως είμαι ιδιοφυΐα. Tο ταλέντο που μου χάρισε ο Θεός είναι υπέροχο, αλλά δύσκολο να το διαχειριστείς. Εχεις πάντα απέναντί σου ανθρώπους που σε κρίνουν διαρκώς. Μόνον οι λίγοι που έχουν ταλέντο σαν το δικό μου μπορούν να με κρίνουν», είχε πει σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις του. Σε εκείνη που δεν δίστασε να δηλώσει πως «μόνον ο Μέσι είναι καλύτερος από μένα».

Ηταν έκπληξη, που η Νις έκανε αυτή την αποκοτιά. Που τον μάζεψε από τα… αζήτητα, όταν όλοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο», προσφέροντάς του 4,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η πρώτη ερώτηση που του έγινε κατά την παρουσίασή του από τη Νις, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, ήταν ενδεικτική της δυσπιστίας που υπήρχε απέναντί του: «Ηρθατε στην Κυανή Ακτή για το ποδόσφαιρο ή για τα νυχτερινά κέντρα;». «Θα προτιμούσα να μην ακούσω άλλες τέτοιες ερωτήσεις», απάντησε, σε μια από τις σπάνιες στιγμές που κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του.

«Ξέρουμε το ρίσκο που παίρνουμε. Το κάνουμε, όμως, με ευχαρίστηση», είχε εξηγήσει τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος του κλαμπ, Ζαν Πιερ Ριβέρ. «Ελπίζουμε ότι στη Νις, σε μία οικογενειακή ατμόσφαιρα, θα βρει ξανά την ευχαρίστηση στο ποδόσφαιρο», ανέφερε η ανακοίνωση του γαλλικού συλλόγου. Ολοι, στο παρελθόν, το ίδιο είχαν ελπίσει: οτι αν βρεθεί τη σωστή ώρα, στον σωστό σύλλογο, με τον σωστό προπονητή, θα αλλάξει τις καταστροφικές του συνήθειες.

Αλλάζει ο άνθρωπος; Οι οπαδοί της Νις δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο αγαπημένος τους σύλλογος έκανε πολύ καλά που τον έφερε στη Νίκαια. Σε ψηφοφορία του France Football, στην ερώτηση αν ο Μπαλοτέλι θα καταφέρει -εφέτος- να πετύχει πάνω από 15 γκολ στο πρωτάθλημα, το 60% απάντησε θετικά.

Είναι η τελευταία του ευκαιρία, να πάψει -επιτέλους- να είναι ο «τρελο-Μάριο». Το αντιλαμβάνεται και ο μάνατζέρ του, ο οποίος του έδωσε -δημοσίως- μια συμβουλή: «Τώρα ο Μπαλοτέλι πρέπει μόνο να τρώει, να κοιμάται, να χ@ζ@@ και να παίζει ποδόσφαιρο»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News