513
Ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης με φόντο το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ | Hurriyet / CreativeProtagon

Ο Κρητικός που δίνει (και) σε Τούρκους το φως τους

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2016, 19:26
Ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης με φόντο το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ
|Hurriyet / CreativeProtagon

Ο Κρητικός που δίνει (και) σε Τούρκους το φως τους

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2016, 19:26

Τη στιγμή που οι βόμβες των τρομοκρατών αιματοκυλούσαν την Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα, στην Κωνσταντινούπολη ο διεθνούς φήμης καθηγητής Οφθαλμολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης, και η ομάδα του εγκαθιστούσαν το τρίτο βιονικό μάτι σε τούρκο ασθενή και χάριζαν ελπίδα. Το γεγονός καλύφθηκε εκτενώς από την εφημερίδα «Χουριέτ».

Σήμερα 133 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν χάρη στον «Αργο ΙΙ», το ηλεκτρονικό μάτι με μικροτσίπ το οποίο χρησιμοποιεί και η ομάδα που καθοδηγεί ο καθηγητής Παλλήκαρης. Η ομάδα αυτή αποτελείται από δέκα διαφορετικές ειδικότητες (ψυχολόγους, νευροοφθαλμιάτρους, αμφιβληστροειδολόγους, χειρουργούς αμφιβληστροειδούς, χειρουργούς προσθίων μορίων, ειδικούς στην επιστήμη των υπολογιστών, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό κ.α.)

Η εγχείρηση που διαρκεί τέσσερις ώρες αυξάνει τα επίπεδα φωτοσκίασης στην όραση σε άτομα που έπαθαν μεταγεννετικές βλάβες ή υποφέρουν από τη σπάνια μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια η οποία μπορεί να προκαλέσει πλήρη τύφλωση. Η εμφύτευση του «Αργου ΙΙ» μπορεί να γίνει σε άτομα με σοβαρή βλάβη στο μάτι, με την προϋπόθεση πως δεν έχει πειραχτεί το οπτικό νεύρο και βελτιώνει αισθητά την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Μετά την εγχείρηση οι ασθενείς βλέπουν ασπρόμαυρα και προσλαμβάνουν τόσο το φως όσο και τις σκιές των αντικειμένων. Η συσκευή εμφυτεύεται μέσα και δίπλα από το μάτι ενώ για να ενεργοποιηθεί ο ασθενής φορά γυαλιά που συνδέονται με μια μικρογεννήτρια. Βασικό συστατικό του βιονικού ματιού είναι ένας ηλεκτρονικός φακός που προσλαμβάνει καταρχάς τα αντικείμενα. Ενα ηλεκτρόδιο τοποθετείται στο βολβό του οφθαλμού και επικοινωνεί με μία κάμερα που ψηφιοποιεί την εικόνα και στέλνει τις εικονικές πληροφορίες τις οποίες προσλαμβάνει με τον τρόπο αυτό στον εγκέφαλο.

Ο αρθρογράφος της Hurriyet, Ερτουγρούλ Εζκέκ, σε ρεπορτάζ που τιτλοφορεί «Οταν σκάνε βόμβες δες με τα μάτια ενός πιστού σκύλου…» δημοσιεύει αποσπάσματα από επιστολή που του έστειλε για να εκφράσει μερικές σκέψεις του πάνω στο ζήτημα ο καθηγητής Παλλήκαρης. Ο πιστός σκύλος, βέβαια, δεν είναι άλλος από τον Αργο του Οδυσσέα, ο οποίος περιμένοντας τόσα χρόνια την επιστροφή του κυρίου του από την Τροία, μόλις τον αντίκρισε γρύλλισε χαρούμενα και άφησε την τελευταία του πνοή ήσυχος που ο αφέντης του γλίτωσε από το μακελειό της Τροίας.

Η ηλεκτρονική έκδοση του «Αργου», κοστίζει κάτι λιγότερο από 200.000 δολάρια. Και ο καθηγητής, που συνεργάζεται με τη μεγαλύτερη αλυσίδα οφθαλμολογικών κέντρων της Τουρκίας, διατυπώνει στην επιστολή του το ερώτημα: «Με αυτό το ποσό ποιος έχει μεγαλύτερο δικαίωμα στο φως; Εκατό αυτόχθονες ιθαγενείς ή ο πολίτης μιας ευρωπαϊκής χώρας;» Και σπεύδει να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Ολοι διεκδικούν το ίδιο δικαίωμα στο φως, αλλά σε διαφορετικούς κόσμους. Η πιο σωστή προσέγγιση θα ήταν να τους έχω όλους στο ιατρείο μου».

Ανάμεσα στους χειρουργούς της ομάδας που έκανε την πρόσφατη μεταμόσχευση στο Νοσοκομείο Ντουνιαγκέζ, υπογραμμίζει ο Εζκέκ, βρίσκονταν και γιατροί που συμμετέχουν μαζί με τον Παλλήκαρη στο ιπτάμενο οφθαλμολογικό νοσοκομείο “Orbis” Flying Eye Hospital. Πρόκειται για μια ειδική ομάδα 500 εθελοντών από όλο τον κόσμο (γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) που χρησιμοποιώντας ένα ειδικά διαμορφωμένο DC-10 επισκέπτονται χώρες του Τρίτου Κόσμου όπως η Αιθιοπία, το Βιετνάμ, το Περού, το Μπανγκλαντές ή η Τζαμάικα και γιατρεύουν κυρίως τους ασθενείς με καταρράκτη. Από το 1983 μέχρι σήμερα έχουν εγχειρήσει πάνω από 250.000 και έχουν περιθάλψει 23 εκατομμύρια άτομα με χρόνιες παθήσεις των ματιών!

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...