Η Repubblica για την επιστημονική φαντασία που είναι πραγματικότητα / Οι Japan Times για μια γυναίκα πρωθυπουργό / Ο Guardian για μια μήνυση διαφορετική από τις άλλες / Και οι Times για μια στέγη…
  • La Repubblica

    Πρόσωπα/ Ο «άνδρας με τα μαύρα» υπάρχει στ’ αλήθεια

    «Το έκαναν και το κάνουν πολλοί. Συμβαίνει, αλλά πρέπει επίσης να επισημάνω ότι – τουλάχιστον στη δουλειά μου – δεν ενδιαφέρομαι για την εξουδετέρωση των εξωγήινων». Είναι η απάντηση που δίνει και ξαναδίνει. Γιατί πολλοί τον φαντάζονται με γυαλιά καθρέφτη, ανεξιχνίαστη έκφραση, σκούρα ρούχα, ακουστικό στο αυτί και εξουδετερωτή στο χέρι. Επάγγελμα: άνδρας με τα μαύρα. Δηλαδή, ο υπεύθυνος για την προστασία της Γης από εξωγήινους εισβολείς.

    Μόνο που ο πράκτορας Κ. υπάρχει και δεν είναι ένας χαρακτήρας επιστημονικής φαντασίας. Απλώς είναι λίγο διαφορετικός από τους άνδρες με τα μαύρα που παρουσίασε ο Μπάρι Σόνεφελντ στην ταινία του 2007. Eτσι είναι και λίγο διαφορετικά τα καθήκοντά του: ο πραγματικός άνδρας με τα μαύρα είναι Aυστριακός, 49 ετών, με πτυχίο Φυσικής, πατέρας και παθιασμένος με την αναρρίχηση και τις καταδύσεις. Ονομάζεται Γκέρχαρντ Κνίμεκ και εργάζεται για λογαριασμό της ESA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

    Στην πόρτα του γραφείου του – στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας, στο Νόρντβεϊκ της Ολλανδίας, γράφει: «Υπεύθυνος προστασίας πλανητών» – ένας ρόλος, στην πραγματικότητα, με ελάχιστη φαντασία και πολύ επιστήμη.

    Επί δέκα χρόνια, γράφει η Repubblica, ο καθηγητής Κμίνεκ εργάζεται για την προστασία όλων των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος από εξωτερικές επιδράσεις (δηλαδή γήινες) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χημικο-βιολογικές μολύνσεις και περιβαλλοντικές αλλαγές. Φυσικά, μεταξύ των καθηκόντων του Κμίνεκ είναι να αποφευχθεί το πολύ μακρινό (τουλάχιστον προς το παρόν) ενδεχόμενο, τα εξωτερικά δείγματα υλικών να φέρουν ανεπιθύμητους επισκέπτες και στον δικό μας πλανήτη.

    Εντάξει, δεν θα ‘ναι και σαν εκείνα τα εξωγήινα πλάσματα που κυνηγούσαν οι άνδρες με τα μαύρα. «Πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη;» ρωτάει πάντως ο δημοσιογράφος της ιταλικής εφημερίδας. «Θα έλεγα ναι. Αν και, υπάρχουν σαφείς προτάσεις και συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που διέπουν τη μεταφορά και το χειρισμό των εξωγήινων υλικών, όπως είναι για παράδειγμα δείγματα εδάφους του Αρη που σκοπεύουμε να πάρουμε στο άμεσο μέλλον».

    Κάπως έτσι δεν τα ‘λεγε και ο Γουίλ Σμιθ;

    Φωτό: Ετσι είναι αν έτσι τον φαντάζεστε. | Πηγή: Columbia Pictures Corporation
  • The Japan Times

    Εκλογές/ Η ώρα μιας γυναίκας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

    Ηρθε η ώρα να αποκτήσει η Ιαπωνία την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην σύγχρονη ιστορία της; Είναι το ερώτημα που τίθεται μετά τις πρόωρες εκλογές που κήρυξε προχθές ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε.

    Ο Αμπε αντιμετωπίζει μια απροσδόκητη πρόκληση από τη δημοφιλέστερη πολιτικό της Ιαπωνίας, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία του δικού της πολιτικού κόμματος σε μια προσπάθεια να διασπάσει την υποστήριξή του ανάμεσα στους συντηρητικούς. Αυτή είναι η Γιουρίκο Κόικε, κυβερνήτης του Τόκιο, που ελπίζει ότι το Κίμπο – νο – το (Το κόμμα της Ελπίδας) θα μπορέσει να αξιοποιήσει την επιτυχία της στην πρωτεύουσα.
    Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου.

    Το κόμμα της είναι απίθανο να εμποδίσει το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα να κερδίσει μια τρίτη διαδοχική νίκη στις κάλπες που θα στηθούν στις 22 Οκτωβρίου. Αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο, ιδιαίτερα στο Τόκιο, και να δείξει τα χαμηλά επίπεδα στήριξης του κόμματος του Αμπε από τους αστούς και τις γυναίκες ψηφοφόρους.

    Η 65χρονη Κόικε είναι πρώην δημοσιογράφος, υπουργός και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Εκλέχτηκε κυβερνήτης του Τόκιο την περασμένη χρονιά με συντριπτική πλειοψηφία και σε ευθεία σύγκρουση με το κόμμα της. Οι υποστηρικτές της συνέχισαν να τιμωρούν το Δημοκρατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές, ενώ η ίδια δηλώνει ότι αντλεί τη δύναμή της από τους «συντηρητικούς μεταρρυθμιστές».

    Τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε ποιους τον κατατάσσει;

    Φωτό: H Γιουρίκο Κόικε με το «Κόμμα της Ελπίδας» στα χέρια της. | Πηγή:Reuters/ Kim Kyung-Hoon
  • The Guardian

    Μηνύσεις/ Εξι παιδιά τρέχουν την Ευρώπη στα δικαστήρια

    Είναι έξι παιδιά-θύματα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το καλοκαίρι στην Πορτογαλία αφήνοντας πίσω της εβδομήντα νεκρούς. Και προχθές άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα προκειμένου να μηνύσουν την Ευρώπη ως υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή και επομένως ένοχη για την ένταση και τη συχνότητα των φυσικών καταστροφών. Υποστηριζόμενοι από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Παγκόσμιο δίκτυο Νομικής Δράσης, οι νέοι κατηγορούν τις χώρες της Ευρώπης ότι «δεν αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, απειλώντας έτσι το δικαίωμά τους στη ζωή», γράφει ο Guardian.

    «Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για το μέλλον μας. Συνεπώς, μαζί με τις οικογένειές μας και μια ομάδα δικηγόρων και εμπειρογνωμόνων, σκοπεύουμε να αναλάβουμε μια ιστορική δικαστική δράση απευθείας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», λένε τα παιδιά. Ο έρανος, στην πλατφόρμα CrowdJustice, έχει ως στόχο να συγκεντρώσει 400.000 ευρώ (ο αρχικός στόχος είναι 20.000 ευρώ) για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης καθώς και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο την ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

    Τα έξι αυτά παιδιά ζουν στην Λεΐρια, μία από της περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά τον περασμένο Ιούνιο. Η μήνυση δεν γίνεται εναντίον μιας μόνο χώρας, αλλά εναντίον των 47 χωρών που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συνολικά ευθύνονται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει καλέσει «τα κράτη να ενισχύσουν τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών και να αναλάβουν την υποχρέωση να αφήσουν τα περισσότερα από τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων υπόγεια».

    Η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες.

    Φωτό: Oι πυρκαγιές κατέκαψαν τη Λεΐρια. | Πηγή: EPA/PAULO CUNHA
  • The Times (έκδοση με συνδρομή)

    Κώδικας Ουέστμινστερ/ «Οχι» στους αρχαιολόγους για τα μυστήρια

    Ηταν μια μοναδική ευκαιρία που το βρετανικό κοινοβούλιο πέταξε στα σκουπίδια – μια ευκαιρία στα εκατό χρόνια: να λυθεί το μυστήριο της καλύτερης μεσαιωνικής στέγης που σώζεται στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου και του μυστηρίου χάρις στο οποίο η στέγη δεν έχει καταρρεύσει από το ίδιο της το βάρος. Οι βρετανοί αρχαιολόγοι όμως διψούν να μάθουν την αλήθεια. Και απέστειλαν μια επιστολή στους Times εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι δεν τους επιτράπηκε να μελετήσουν τη στέγη του Ουέστμινστερ Χολ όταν εγκαταστάθηκαν σκαλωσιές για την αποκατάστασή της.

    Ο Λόρδος Ρίνφιου από την Βουλή των Λόρδων και ο Τιμ Λόουτον από την Βουλή των Κοινοτήτων, πρόεδροι της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για θέματα αρχαιολογίας, ζήτησαν από τις κοινοβουλευτικές αρχές να αλλάξουν την απόφασή τους και να δώσουν στους εμπειρογνώμονες χρόνο να μελετήσουν την οροφή, η οποία χρονολογείται από την επέκταση του κτηρίου στα τέλη του 14ου αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ριχάρδου του Β’. Από το μακρινό 1906, όταν και οι αρχαιολόγοι της εποχής εξέτασαν την στέγη, κανείς άλλος δεν είχε πρόσβαση σε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα.

    Το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς δεν είναι σίγουρος αν η οροφή συγκρατείται από τη γοτθική αψίδα της ή από δοκούς που στηρίζονται στους σκαλιστούς της αγγέλους. Υπάρχει επίσης μια διαφωνία για το αν το κτίριο είχε κάποτε διαδρόμους οι τοίχοι των οποίων στήριζαν την κατασκευή.

    Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στις οικοδομικές εργασίες που θα οδηγήσουν σε περιττά έξοδα. «Η πρόταση αυτή ήταν εκτός του προγράμματος, το οποίο στοχεύει στη συντήρηση της αίθουσας, στη βελτίωση του φωτισμού και στη βελτίωση της πυρασφάλειας. Απορρίφθηκε καθώς θα απαιτούσε επιπλέον 135.000 στερλίνες δημοσίου χρήματος εκτός προϋπολογισμού και θα καθυστερούσε τις εργασίες στην αίθουσα».

    Οι αρχαιολόγοι απάντησαν ότι η έρευνα θα διαρκούσε μόνο λίγες μέρες και δεν θα προκαλέσει καθυστέρηση εάν τους επιτραπεί η πρόσβαση στις σκαλωσιές την ώρα που οικοδόμοι θα εργάζονταν παράλληλα σε ένα άλλο μέρος της αίθουσας. Ο Μάικ Πιτς, εκδότης της επιθεώρησης British Archeology, δήλωσε από την πλευρά του ότι ήταν μια σπάνια ευκαιρία που θα ήταν σημαντική για τη φροντίδα της ιστορικής στέγης. «Δεν μπορείτε να συντηρήσετε ή να στερεώσετε σωστά τη στέγη χωρίς να κατανοήσετε την κατασκευή της» σημείωσε.

    Θα φταίει αυτός αν τους πέσει καμιά μέρα στο κεφάλι;

    Φωτό: Επιβλητικό, ναι. Αλλά πώς στέκεται όρθιο; | Πηγή: Shuttertstock



text
  • Σήμερα οι ψυχίατροι δέχονται μόνο Ολυμπιακούς


    19 Απριλίου 2024, 15:52