1464
Οι αρχές ασφαλείας έκλεισαν όλη την περιοχή περιμετρικά της Λεωφόρου των Ηλυσίων όπου σημειώθηκε η επίθεση | REUTERS/Christian Hartmann

Εκλογές με σφιγμένα τα δόντια στη Γαλλία – Ποιος ήταν ο νεκρός αστυνομικός

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 22:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2017, 16:12
Οι αρχές ασφαλείας έκλεισαν όλη την περιοχή περιμετρικά της Λεωφόρου των Ηλυσίων όπου σημειώθηκε η επίθεση
|REUTERS/Christian Hartmann

Εκλογές με σφιγμένα τα δόντια στη Γαλλία – Ποιος ήταν ο νεκρός αστυνομικός

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 22:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2017, 16:12

Το Παρίσι ζει πάλι υπό τον φόβο της τρομοκρατίας, μετά τους πυροβολισμούς στα Ηλύσια Πεδία, ενώ απομένουν δύο ημέρες για τις προεδρικές εκλογές.

Αυτή η επίθεση συνέβη την ώρα που το 1/3 των γάλλων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαφόρων δημοσκοπήσεων, δεν είναι βέβαιοι για την επιλογή που θα κάνουν την Κυριακή 23 Απριλίου και τη στιγμή που η τρομοκρατία και η ασφάλεια αποτελούν κεντρικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, μαζί με την ανεργία. Η επίθεση ήρθε σε μια Γαλλία η οποία δεν ξεχνά όλα τα προηγούμενα, πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ετσι, ένα ερώτημα έρχεται αβίαστα: όλο αυτό που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης, θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa, για λογαριασμό του περιοδικού Le Point, την πρώτη μετά την επίθεση στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η Λεπέν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Πάντως, στον β΄ γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Λεπέν, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.

Σε άλλη δημοσκόπηση της Παρασκευής, αυτής του ινστιτούτου BVA, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ισοψηφούν, με ποσοστό 23%. Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% ενώ ο Φρανσουά Φιγιόν έρχεται τέταρτος, με ποσοστό 19%. Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 76-80%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά χθες και σήμερα. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες απάντησαν στα ερωτήματα μετά την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate μεταξύ των πέντε κυριότερων προεδρικών υποψηφίων (Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν, Αμόν).

Ολοι οι υποψήφιοι καταδίκασαν την επίθεση ενώ έγινε γνωστό ότι η Μαρίν Λεπέν και ο Φρανσουά Φιγιόν θα ακυρώσουν τις τελευταίες προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις τους πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής.

Προτεραιότητα του επόμενου προέδρου της Γαλλίας θα πρέπει να είναι η μάχη κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε την Παρασκευή ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.

«Αυτή η μάχη για την ελευθερία και την ασφάλεια των Γάλλων θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Απαιτεί ανυποχώρητη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία» είπε. «Το ριζοσπαστικό ισλάμ θέτει σε δοκιμασία τις αξίες μας και την δύναμη του χαρακτήρα μας. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν υπάρχει εναλλακτική, ή εμείς ή αυτοί», τόνισε στο πλαίσιο της σκληροπυρηνικής πλατφόρμας που προωθεί στο θέμα της ασφάλειας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στις δυνάμεις της αστυνομίας και στις δυνάμεις της δημόσιας τάξης», δήλωσε o υποψήφιος πρόεδρος και φαβορί για την προεδρική εκλογή Εμανουέλ Μακρόν.

Και βέβαια η υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, επανέλαβε ότι η Γαλλία πρέπει να αποκαταστήσει αμέσως τους συνοριακούς ελέγχους και να απελάσει αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Εντονα αντέδρασε στις δηλώσεις Λεπέν ο γάλλος πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ορισμένοι υποψήφιοι επέλεξαν σήμερα το πρωί την ακρότητα και τη διαίρεση».

«Το Εθνικό Μέτωπο έχει καταψηφίσει στο κοινοβούλιο έναν προς έναν όλους τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που έχουν παρουσιαστεί», υπενθύμισε ο Μπερνάρ Καζνέβ.

Και ενώ γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, μαθαίναμε ότι ο άνδρας που επιτέθηκε κατά αστυνομικών το βράδυ της Πέμπτης, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους δύο, βρισκόταν υπό προκαταρκτική έρευνα. Πρόσφατα μάλιστα είχε οδηγηθεί για ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα! Και απ’ ό,τι φαίνεται, η γαλλική αστυνομία είχε σαφείς πληροφορίες ότι ο ίδιος «αναζητούσε όπλα για να σκοτώσει αστυνομικούς».

Ο δράστης που «εξουδετερώθηκε» από δυνάμεις ασφαλείας ακριβώς μετά την επίθεση, ταυτοποιήθηκε ως ο Καρίμ Σερφί, γάλλος υπήκοος γεννημένος το 1977. Ηταν γνωστός στη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για τη ριζοσπαστικοποίησή του, ενώ τo 2001 είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών -που είχαν τραυματιστεί σοβαρά- και αποφυλακίστηκε πρόωρα, το 2015.

Κοντά στο πτώμα του, στο σημείο της επίθεσης, βρέθηκε ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ του ISIS (Daesh), ενώ στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ένα Κοράνι.

drastis
Ο 39χρονος Καρίμ Σερφί, ο δράστης που έπεσε από τα πυρά των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας αμέσως μετά την επίθεση

Ο αστυνομικός Χαβιέ Ζιζελέ που σκότωσε ο τρομοκράτης το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι ήταν στο Μπατακλάν όταν προκάλεσε το μακελειό ο ISIS με 90 νεκρούς τον Νοέμβριο του 2015. Μάλιστα, ο 37χρονος Χαβιέ έναν χρόνο μετά παρακολούθησε στον ίδιο χώρο τη συναυλία του Στινγκ για να πει «όχι στους τρομοκράτες». Είχε δηλώσει τότε στο PEOPLE: «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Χαίρομαι που το Μπατακλάν ανοίγει ξανά». Και συνέχισε, τονίζοντας με σημασία: «Είναι συμβολικό. Είμαστε εδώ απόψε ως μάρτυρες για να υπερασπιστούμε τις πολιτικές αξίες μας. Αυτή η συναυλία γίνεται για να γιορτάσει τη ζωή. Να πει “όχι” στους τρομοκράτες».

xavier-jugele708
Ο αστυνομικός Χαβιέ Ζιζελέ που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Πέμπτης (twiiter)

Οι συνάδελφοί του τον θυμούνται ως «αφοσιωμένο» αξιωματικό και δημοσίευσε μια φωτογραφία του στα κοινωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον τίτλο: «Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τον Χαβιέ». Οι φίλοι του είπαν στο περιοδικό Marianne ότι ήταν στην υπηρεσία έξι χρόνια και έκανε επίσης δύο ταξίδια για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Την ευθύνη της επίθεσης -που σημειώθηκε μόλις τρεις ημέρες πριν από την ημέρα της κάλπης (α’ γύρος) στη Γαλλία- έσπευσε να αναλάβει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος μέσω του προπαγανδιστικού πρακτορείου ειδήσεων Amaq News ενώ έδωσε ένα (διαφορετικό) όνομα του δράστη που πραγματοποίησε την επίθεση: «Αμπού Γιουσίφ του Βέλγου».

Περισσότερες πληροφορίες για το προγφίλ του Καρίμ Σερφί ευελπιστεί να συγκεντρώσει η γαλλική αστυνομία που συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειάς του, ενώ το πρωί της Παρασκευής αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι του, στο Σελ, προάστιο του Παρισιού.

Πληροφορίες για δεύτερο δράστη

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι βελγικές Αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας για έναν δεύτερο ύποπτο ο οποίος πιθανότατα συνδεόταν με το χτύπημα. Ο ίδιος παραδόθηκε στις βελγικές Αρχές, στην Αμβέρσα, αλλά σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το πιο πιθανό είναι ότι δεν συνδέεται με την επίθεση της Πέμπτης. Πρόκειται για 35χρονο που χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνος», ενώ εξετάζεται η εμπλοκή του σε μια διαφορετική βελγική υπόθεση. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου για τη Γαλλία με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, καθώς και όπλα και κουκούλες.

2017-04-21T092518Z_326452450_RC17EF55DF80_RTRMADP_3_FRANCE-SHOOTING
Ανδρες της γαλλικής αστυνομίας έσπευσαν στο σπίτι του δράστη που σκοτώθηκε, στο Σελ, προάστιο του Παρισιού (REUTERS/Charles Platiau)

Οι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης -ένας εκ των δύο έφερε σοβαρά τραύματα- βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Σε δήλωσή του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «όλα δείχνουν πως το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία», ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του αστυνομικού. «Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του νεκρού και τους συγγενείς των τραυματιών», είπε χαρακτηριστικά.

Εως εκείνη τη στιγμή, οι γαλλικές Αρχές είχαν αποφύγει να κάνουν επίσημη εκτίμηση για το αν αντιμετωπίζουν ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν προς αυτή την εκδοχή.

2017-04-21T004830Z_48521473_RC150DCBEEC0_RTRMADP_3_FRANCE-SHOOTING
Μια γυναίκα και ένας άνδρας σηκώνουν τα χέρια και τα δείχνουν σε αστυνομικούς (REUTERS/Benoit Tessier)
Το χρονικό της επίθεσης

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 21:00 της Πέμπτης (22:00 ώρα Ελλάδος) στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, στη γωνία της οδού που βρίσκεται το διάσημο εστιατόριο  Fouquet’s, κατά αστυνομικών που εκτελούσαν περιπολία και, σύμφωνα με τις Αρχές, επρόκειτο πιθανότατα για «τρομοκρατική επίθεση». Ο δράστης έφθασε στο σημείο με αυτοκίνητο, άνοιξε την πόρτα και πυροβόλησε εναντίον μονάδας αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί σε περιπολικό σταματημένο στο κόκκινο φανάρι.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είχε εντοπιστεί και ύποπτο πακέτο, το οποίο εξεταζόταν από την Αστυνομία.

«Πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε το κίνητρο της επίθεσης», δήλωσε αρχικά εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του Παρισιού οι αστυνομικοί ήταν ο στόχος του δράστη ή των δραστών. Ενας συνδικαλιστής αστυνομικός που μίλησε στο ραδιόφωνο  France Info ανέφερε ότι είναι προς το παρόν αδύνατον να γνωρίζει κανείς αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα ή αν πρόκειται για ληστεία με δραματικό φινάλε.

Η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, πριν από τις προεδρικές εκλογές, ενώ είχαν εντοπιστεί πιθανοί δράστες σε διάφορα σημεία και είχαν αντιμετωπιστεί.

«Οι αρχές ασφαλείας έχουν την υποστήριξη όλης της χώρας που τιμά τον νεκρό αστυνομικό» ήταν μία από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Τιμές στο νεκρό αστυνομικό απέδωσε ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ εκφράζοντας παράλληλα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μήνυμα στον λαό της Γαλλίας έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Φαίνεται σαν ακόμα μία τρομοκρατική επίθεση» είπε και πρόσθεσε: «δεν τελειώνει ποτέ. Πρέπει να είμαστε δυνατοί».

Συλλυπητήρια Παυλόπουλου

Τα συλλυπητήρια και την ειλικρινή συμπαράσταση του προς τον γαλλικό λαό, αλλά και τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...