4091
|

Σφαγή στο Παρίσι, σοκ στον πλανήτη

Avatar protagon.import 14 Νοεμβρίου 2015, 01:15

Σφαγή στο Παρίσι, σοκ στον πλανήτη

Avatar protagon.import 14 Νοεμβρίου 2015, 01:15

Δείτε εδώ φωτογραφίες από το Παρίσι 

00:16 «Θα πρέπει να εξουδετερώσουμε τους εχθρούς της Δημοκρατίας, να απελάσουμε όλους εκείνους τους ριζοσπάστες ιμάμηδες, να στερήσουμε τη γαλλική υπηκοόητα από εκείνους που χλευάζουν τη γαλλική ψυχή», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς. Οπως είπε ο γάλλος πρωθυπουργός, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τις επιθέσεις, δίνοντας έτσι στις αρχές περισσότερους πόρους για να πολεμήσουν τον «πολύ καλά οργανωμένο» εχθρό, όπως τον χαρακτήρισε.

23:22 Ερευνες αυτή την ώρα από ισχυρές δυνάμεις της γαλλικής Αστυνομίας σε ξενοδοχείο κοντά στον Πύργο του Άιφελ. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνα «πόρτα-πόρτα» στο ξενοδοχείο. 

23:11 Στα γεγονότα της Γαλλίας αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Tv2000.

«Πρόκειται για απάνθρωπη πράξη, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Είναι ένα από τα κομμάτια, από τις στιγμές του τρίτου παγκοσμίου πολέμου», δήλωσε ο ποντίφικας. Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους θρησκευτική δικαιολογία, ο Ποντίφικας απάντησε: «Θρησκευτική και ανθρώπινη; Αυτό που συνέβη είναι απάνθρωπο».

22:50 Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, ο Ιρακινός Aμπου Νάμπιλ, σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση τη νύχτα της Παρασκευής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

22:26 Το Βέλγιο και συγκεκριμένα τις Βρυξέλλες καταδεικνύουν ως το κέντρο στο οποίο σχεδιάστηκε το μακελειό του Παρισιού, οι Los Angeles Times, επικαλούμενοι πηγές της της αμερικανικής Αστυνομίας. Οι τρομοκράτες κατά πάσα πιθανότητα στρατολογήθηκαν σε γειτονιά των Βρυξελλών, όπου σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν οι επιθέσεις, λένε οι ίδιες πηγές, μετά από επαφές που είχαν με τις γαλλικές αρχές.

22:00 Οι U2 βρέθηκαν στο Μπατακλάν κι άφησαν λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας. Η ροκ μπάντα ακύρωσε τη συναυλία της στο Παρίσι, αλλά δεν εγκατέλειψε την πόλη. 

21:47 Δεν αναβάλλεται η Σύνοδος για το Κλίμα στο Παρίσι, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει κανονικά το «παρών», όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

21:23 Και τα Χανιά και η Θεσσαλονίκη ντύθηκαν στα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας. 

21:18 Η γαλλική Liberation, η οποία αύριο κυκλοφορεί ως ειδική έκδοση. Στο εξώφυλλο υπάρχει μόνο ένα χαρτί στο οποίο αναγράφεται η φράση «εγώ είμαι Παρίσι», ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα και το κείμενο του διευθυντή της εφημερίδας, Λοράν Ζοφρέν.

20:47 «Εγκλημα κατά της Γαλλίας, κατά του γαλλικού λαού, έγκλημα κατά της Ευρώπης και της δημοκρατίας», χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος το πολύνεκρο τρομοκρατικό κτύπημα στη Γαλλία. «Δεν είναι η ώρα να βγούμε με κραυγές, συλλήβδην, σε κλίμα ξενοφοβίας», συμπλήρωσε η Ολγα Γεροβασίλη.

20:45 Το σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου στο Twitter προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να κάνει ευθεία αναφορά στους πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας την ατάκα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. 

20:40 Τρικολόρ έγινε και το Δημαρχείο της Μυκόνου, το οποίο φωτίστηκε για να τιμήσει τα θύματα της τρομοκρατική επίθεσης στο Παρίσι.

20:16 «Πρέπει να απαγορευτούν οι ισλαμιστικές οργανώσεις και να κλείσουν τα ριζοσπαστικά τζαμιά», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, προσθέτοντας πως η Γαλλία πρέπει να «εξολοθρεύσει» τους ριζοσπάστες ισλαμιστές και να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της.

20:07 Σειρά συλλήψεων στις Βρυξέλλες υπόπτων που σχετίζονται με τις επιθέσεις στη Γαλλία. Η επιχείρηση πραγματοποιείται στο προάστιο Μολενμπέκ. Τρεις από τους τρομοκράτες που σκόρπισαν το θάνατο στο Παρίσι είχαν ξεκινήσει από την γειτονιά των Βρυξελλών μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ.

20:06 «Είναι επίθεση εναντίον όλων μας. Θα αντιμετωπίσουμε την απειλή ενωμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα και με αδίστακτη αποφασιστικότητα». Αυτό αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

19:45 Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Για «πράξεις επίθεσης και βαρβαρότητας» κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Χαμάς, ενώ η Ισλαμική Τζιχάντ από την πλευρά της καταδίκασε «ένα έγκλημα εναντίον αθώων», με δήλωση εκπροσώπου της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

19:41 Στα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας φωταγωγήθηκε το κτίριο του δημαρχείου της Αθήνας, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών δημοσίων κτιρίων σε όλον τον κόσμο.

19:30 Λιγοστός είναι ο κόσμος έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, η συγκίνηση περισσεύει. (photo: Alexandros Michailidis / SOOC)

19:16 Στην ακρίβεια με την οποία το Ισλαμικό Κράτος οργάνωσε τις επιθέσεις στο Παρίσι στέκονται πολλοί ξένοι αναλυτές. Οπως αναφέρεται, η χθεσινή συντονισμένη επίθεση ήταν η πρώτη τέτοιου μεγέθους και τέτοιων χαρακτηριστικών σε ευρωπαϊκή χώρα. Πλέον, το πεδίο δράσης μεταφέρεται στη Γηραιά Ηπειρο και, όπως λέει στο AFP, ο Κλιντ Γουότς, καθηγητής στο Foreign Policy Research Institute, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο ISIS αναβαθμίστηκε και πλέον έχει περάσει σε νέο επίπεδο δράσης. «Πλέον θα δούμε τους τρομοκράτες να φεύγουν από τις επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία και να χτυπάνε σε νέους στόχους με το διευρυμένο τους δίκτυο» προσθέτει.

18:22 Από τη Λέρο είχαν περάσει δύο από τους τρομοκράτες στο Σταντ Ντε Φρανς. Αυτό παραδέχτηκε επίσημα το ελληνικό κράτος, μέσα από ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

18:03 «Δεν υπάρχει Ελληνας και Ευρωπαίος που να μην είναι στον αγώνα απέναντι στη βαρβαρότητα», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή απέναντι στις θηριωδίες των τεράτων. Ολα αυτά, από το Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού με τον Γιάννη Μπουτάρη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε πως «οι πράξεις αυτές δεν πρέπει να μας παραπλανήσουν ότι αυτό είναι μια ιστορία σύγκρουσης πολιτισμών».

17:42 Νέα τραγωδία στη Γαλλία. Εκτροχιασμός τρένου κοντά στο Στρασβούργο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για αρκετούς τραυματίες.

Οι Αρχές πιστεύουν πως το περιστατικό δεν συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια. Ο συρμός βγήκε εκτός πορείας στην περιοχή του Εκερσάιμ, πέφτοντας σε βάλτο.

17:30 Την ίδια ώρα, στην Αγγλία.

17:12 Την απόφαση σε όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που τελούν υπό την αιγίδα της να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και οι παίκτες να φορούν μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς της τραγωδίας στο Παρίσι, ανακοίνωσε η UEFA.

16:23 Κλειστός μέχρι νεωτέρας θα παραμείνει ο Πύργος του Αϊφελ, όπως ανακοινώθηκε από τις γαλλικές Αρχές. Το Σάββατο δεν λειτούργησε ούτε η Euro Disney.

16:20 «Αυτές οι βάρβαρες επιθέσεις δεν στρέφονται απλά εναντίον του μεγάλου Γαλλικού Εθνους, αλλά είναι κτυπήματα στην καρδιά και τις αξίες της Ευρώπης. Γι αυτό, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ομάδες δολοφόνων να πετύχουν τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να τρομοκρατήσουν τους λαούς μας και να πλήξουν τον σκληρό πυρήνα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουμε κατακτήσει μέσα από κοινωνικούς αγώνες που η Γαλλική Δημοκρατία και ο γαλλικός λαός πρωταγωνίστησαν. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Πρέπει να αποτρέψουμε μισαλλόδοξες και ακραίες φωνές να δηλητηριάσουν τις κοινωνίες μας και να σκορπίσουν το μίσος.

Οι Σοσιαλιστές είμαστε η ψύχραιμη δύναμη, η δύναμη της λογικής και της ευθύνης. Ενωμένοι πρέπει να βοηθήσουμε την κοινωνία να μην πέσει θύμα της λογικής των τρομοκρατών. Θα τα καταφέρουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς τον Φρανσουά Ολάντ.

16:12 Ο Νίκος Βούτσης έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Φρανσουά Ολάντ. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικώς, σας συλλυπούμαι βαθύτατα για την αδόκητη απώλεια τόσων ανθρώπων, χθες στο Παρίσι. Συμμετέχουμε στη βαθιά σας θλίψη και καταδικάζουμε με αποτροπιασμό, κάθε τρομοκρατική ενέργεια. Πιστεύουμε ακράδαντα στη διατήρηση της ειρήνης και των δημοκρατικών θεσμών και τασσόμεθα στο πλευρό του Γαλλικού λαού, με τον οποίον συνδεόμεθα με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και κοινωνικών ιδεωδών.

Παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων».

15:51 «Η μαύρη σελίδα της 13ης Νοέμβρη μας πληγώνει και παγώνει ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με δήλωσή του και προσθέτει: «Είναι χτύπημα που έχει στόχο τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις, τις αρχές και τις αξίες μας. Χτύπημα που στόχο έχει τη Δημοκρατία, την ελευθερία, τον πολιτισμό μας, την Ενωμένη Ευρώπη. Γι’ αυτό τους στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν φοβάται».

15:47 Αμέτρητοι ταξιδιώτες μεταφέρθηκαν σε γειτονικά ξενοδοχεία μετά την εκκένωση του βορείου τμήματος του αεροδρομίου του Γκάτγουικ στο Λονδίνο, εξαιτίας «ύποπτου αντικειμένου». Ο φόβος για επαπειλούμενο νέο τρομοκρατικό χτύπημα μετά από αυτά του Παρισίου, έχει περάσει τη Μάγχη. 

 

15:40 «Το Ισλαμικό Κράτος είναι ο εχθρός μας και είμαστε σε πόλεμο. Δεν είμαστε σε πόλεμο με κάποια θρησκεία ή το Ισλάμ» δήλωσε ο Ρούτε μετά από μια έκτακτη σύσκεψη στη Χάγη.

Η Ολλανδία προχώρησε σε αύξηση στους ελέγχους στα σύνορα ως πρώτο μέτρο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι επικεντρώνοντας την προσοχή της κυρίως σε όσους μετακινούνται από και προς τη Γαλλία. «Οι Αρχές λαμβανούν «εμφανή και μη εμφανή μέτρα», προσέθεσε ο Μαρκ Ρούτε.

15:32 Σε εγρήγορση τόσο η ΕΛΑΣ, όσο κι η ΕΥΠ. Από την πρώτη στιγμή έλληνες αξιωματικοί είναι σε επαφή με γάλλους συναδέλφους τους για ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ από το πρωί έχουν γίνει τουλάχιστον δύο συσκέψεις σε ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για την αποτίμηση και την αξιολόγηση της κατάστασης.

Λίγο μετά τις 15.00 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε ο Νικος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κι ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης.

15:21 Την απόφαση της δημοτικής αρχής της Αθήνας να μη λειτουργήσει απόψε ο εορταστικός φωτισμός της πόλης ανακοίνωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Στις 18:00 το κτίριο του δημαρχείου θα φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας, όπως συμβαίνει σε πολλά δημόσια κτίρια σε όλον τον κόσμο.

15:02 «Αυτό το πράγμα δεν είναι ανθρώπινο», ήταν το πρώτο σχόλιο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Μιλώντας από το τηλέφωνο στο επίσημο κανάλι της ιταλικής αρχιεπισκοπής, το TV2000, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε λόγο για έναν «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και προσέθεσε: «Είμαι πολύ λυπημένος. Δεν καταλαβαίνω… Αυτά τα πράγματα είναι δύσκολο να τα καταλάβεις. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτά, ούτε θρησκευτική ούτε ανθρώπινη».

14:45 Συριακό διαβατήριο βρέθηκε με τη σωρό ενός εκ των βομβιστών αυτοκτονίας που χτύπησαν στο Σταντ ντε Φρανς, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής αστυνομίας τις οποίες επικαλείται το Associated Press. 

14:10 Paris, je t'aime, μια απλή δυνατή εικόνα από το instagram του Le Monde.

 

13:57 Για ένα στυγερό έγκλημα τρομοκρατίας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ζητώντας να υπάρξει απάντησε σε αυτό. «Δεν ήρθε ξαφνικά», πρόσθεσε και κάλεσε στο να υπάρξει «απάντηση με βάση τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού που εκφράζουμε, του δυτικού πολιτισμού».

13:46 Ανακοίνωση για τα όσα έγιναν στη Γαλλία έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εκφράζουμε την θλίψη μας, τον αποτροπιασμό μας. Συλλυπούμαστε τους οικείους των θυμάτων, συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα σε όλους όσοι επλήγησαν, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλο το λαό της Γαλλίας. Και προβληματιζόμαστε βαθιά για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου», αναφέρει και προσθέτει: «Δεν μπορούμε, και δεν πρέπει, να αφήσουμε τη βία, τον τρόμο και τη μισαλλοδοξία να πάρει τη θέση της ελευθερίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς. Ενα τέτοιο μέλλον δεν μας αξίζει».

13:41 Νέος συναγερμός στο Παρίσι – Βρέθηκε ύποπτο δέμα στη Γκαλερί Λαφαγιέτ και η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωσή της, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro επικαλούμενη το γαλλικό δίκτυο iTele.

13:40 Είναι ένα χτύπημα ενάντια στην Ευρώπη της πολυπολιτισμικότητας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου όπου νωρίτερα είχε γίνει έκτακτη σύσκεψη. «Οι τρομοκράτες θέλουν να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας, θέλουν να ζήσουμε σε μια Ευρώπη κλειστή με φοβισμένους λαούς», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Επισήμανε ακόμη ότι είναι χρέος μας «να βρούμε λύση στον κύκλο της βίας», όπως και να λύσουμε το προσφυγικό ζήτημα. «Η Ευρώπη ήταν, είναι και θα είναι έδαφος ελευθερίας», τόνισε κλείνοντας ο Αλ.Τσίπρας.

13:35 Λοράν Φαμπιούς: «Τώρα είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, υπό τις συνθήκες που γνωρίζουμε, να συντονίσουμε τον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργόςΕξωτερικών, από τη Βιέννη, πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για την Συρία που πραγματοποιείται σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα.

«Ένας από τους στόχους της σημερινής συνόδου στη Βιέννη είναι ακριβώς να δούμε συγκεκριμένα πως μπορούμε να ενισχύσουμε κι άλλο τον διεθνή συντονισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

13:31 «Είμαστε συντετριμμένοι από αυτήν την νέα εκδήλωση της φρενήρους βίας της τρομοκρατίας και του μίσους, την οποία εμείς μαζί με τον Πάπα και όλους αυτούς που αγαπούν την ειρήνη καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Αγίας Eδρας του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, ο οποίος ζητά την συντονισμένη κι αλληλέγγυα αντίδραση όλων.

13:20 Η ανάληψη της ευθύνης από τον ISIS (κείμενο στα γαλλικά).

13:07 Τρεις γάλλοι ισλαμιστές προτρέπουν σε προπαγανδιστικό βίντεο συμπατριώτες τους να σκοτώσουν τους εχθρούς του Αλλάχ, να δηλητηριάσουν τρόφιμα και το νερό, «να φτύσουν στα πρόσωπά τους και να τους πατήσετε με τα αυτοκίνητά σας». Οι εικονιζόμενοι –που είναι ένοπλοι- εμφανίζονται να καίνε τα γαλλικά διαβατήρια τους. Το βίντεο αναμετέδωσε η Daily Mail.

13:04 Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο συναγερμός στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ ενεργοποιήθηκε για «λόγους ασφαλείας» χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής λόγος.

Πληροφορίες που μεταδίδει ο Independent, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μιλούν για έναν άνδρα που έχει συλληφθεί γιατί είχε στην κατοχή του ένα όπλο ενώ άλλες -επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- μιλούσαν νωρίτερα για εντοπισμό μιας χειροβομβίδας σε χειραποσκευή.

13:01 Συσκέψεις με τα επιτελεία τους και τις αρμόδιες για την ασφάλεια της χώρας τους Αρχές έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο Ντέιβιντ Κάμερον και Άνγκελα Μέρκελ.

Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία αντιδρούν άμεσα στα όσα έγιναν στο Παρίσι, με τους ηγέτες των δύο χωρών να προσπαθούν να μεταφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες των κρατών τους, την ώρα που η Ιταλία αύξησε τους ελέγχους στα βόρεια σύνορά της.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προεδρεύσει της ομάδας COBRA, η οποία είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση κρίσεων, ενώ παράλληλα έχει,  ήδη, δώσει εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οπως τονίζει ο Μαρκ Ρόουλεϊ, αξιωματούχος της Αστυνομίας του Λονδίνου, έχουν επιστρατευτεί περισσότεροι ένστολοι για την προστασία των πολιτών, ενώ κι οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, οι Αρχές εκκένωσαν ένα τμήμα του αεροδρομίου του Γκάτγκουϊκ, μετά από σχετικό συναγερμό.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, με τη συμμετοχή και του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Εσωτερικών Τόμας Ντε Μέζιερ. Σκοπός είναι η αξιολόγηση της κατάστασης μετά το μακελειό στο Παρίσι, ενώ βαρύνουσα σημασία θα έχουν τα όσα μεταφέρει ο Στάινμαϊερ, ο οποίος έζησε από κοντά τη φρίκη στο Stade de France, όπου κι πραγματοποιήθηκε μία εκ των επιθέσεων.  Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας με ανακοίνωσή του τόνισε πως η χώρα παραμένει διαρκής στόχος τρομοκρατών.

12:55 Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

12:52 Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Παρίσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν μηνύματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και να απευθύνονται στα τηλέφωνα : 210 – 368 1730 /1350 /1259.

12:48 Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ- Άσαντ δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και στο λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen ότι «αυτό που υπέστη η Γαλλία από την άγρια τρομοκρατία είναι αυτό που ο συριακός λαός υφίσταται εδώ και πάνω από πέντε χρόνια».

12:37 Συναγερμός στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου. Οι Αρχές εκκενώνουν ένα τμήμα του.


Déclaration à l'issue du Conseil de défense από elysee

12:35 Πρόκειται για μια πράξη πολέμου, μια πράξη βαρβαρότητας, τόνισε σε νεότερες δηλώσεις του ο Φρανσουά Ολάντ. Η Γαλλία θα είναι αμείλικτη, πρόσθεσε.

12:20 Σε υιοθέτηση ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας μετά τις πολυαίμακτες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Παρίσι προχωρά η Ιταλία, όπως δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος για περαιτέρω θανατηφόρες επιθέσεις.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας μετά τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες έγιναν εναντίον «όλης της ανθρωπότητας» και εναντίον «του τρόπου ζωής μας».

12:10 «Ευχαριστώ τον Θεό. Η αδερφή μου κατάφερε να βγει σώα από το Μπατακλάν. Ολες μου οι προσευχές για τα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε ο Αντουάν Γκριζμάν στο Twitter.

Ο γάλλος ποδοσφαιριστής είχε νωρίτερα εκφράσει τις ανησυχίες του για την αδερφή του, η οποία βρισκόταν στον χώρο της συναυλίας, όπου κι έγινε μία εκ των τρομοκρατικών επιθέσεων.

12:06 «Αισθανόμαστε την θλίψη και τον πόνο του γαλλικού λαού. Τα τρομοκρατικά εγκλήματα δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν καμία αιτιολογία. Η τραγωδία στο Παρίσι μας καλεί να ενωθούμε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση στις ενέργειες των τρομοκρατών», υπογραμμίζει ο Νμίτρι Μεντβέντεφ με ανακοίνωσή του.  

11:42 «Αυτό που συνέβη στο Παρίσι ήταν το απόλυτο σενάριο που φοβόντουσαν οι γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών», λέει στην εφημερίδα Le Figaro ο Μπερνάρ Σκαρσινί, πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας. «Με δεδομένη την εμπειρία και των άλλων χωρών, η Γαλλία προετοιμαζόταν», τονίζει χαρακτηριστικά. 

10:53 Στις 17.00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη εκδήλωση συμπαράστασης στον γαλλικό λαό επί ελληνικού εδάφους. Ραντεβού μέσω facebook στο Γαλλικό Ινστιτούτο. 

10:47 «Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι είναι χτύπημα αποτρόπαιο και ύπουλο για όλους τους λαούς της Ευρώπης», αναφέρει σε μήνυμα του με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς και προσθέσει: «Η ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Και η φύλαξη των συνόρων είναι πλέον όρος ύπαρξης για τις δημοκρατικές κοινωνίες».

10:16 «Η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και επισήμανε ότι γερμανικές και γαλλικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.

10:03 «Απέναντι στην απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα των τρομοκρατών η Γαλλία και η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθούν και να επιβεβαιώσουν τις αξίες τους: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη».

Αυτό έγραψε στο twitter ο Πιερ Μοσκοβισί, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον γαλλικό λαό. 

09:59 Τα tweets που ανεβαίνουν στο #ParisAttacks είναι συγκλονιστικά. Το ίδιο κι οι φωτογραφίες. Δείτε τα:

09:56 Οι U2 ακύρωσαν τη συναυλία που είχαν προγραμματίσει για απόψε το βράδυ. Η μπάντα ανακοίνωσε πως το event θα πραγματοποιηθεί κάποια άλλη στιγμή, στο μέλλον, όταν η κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα θα έχει εξομαλυνθεί. 

09:54 Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν Έλληνες νεκροί ή τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

09:50 Δείτε έναν διαδραστικό χάρτη με τα σημεία των επιθέσεων: Τα χτυπήματα έγιναν στο κέντρο του Παρισιού.

09:46 Ολες οι πτήσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας, οι οποίες διεξάγονται από αεροπορικές εταιρείες της χώρας, διεξάγονται κανονικά.

09:14 «Περιμέναμε μια επίθεση στη Γαλλία, μας είχαν ενημερώσει οι υπηρεσίες», αποκάλυψε ο Σήφης Σηφάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου της Λωζάνης, ο οποίος διαμένει στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

09:05 Aπό τα Ηλύσια Πεδία διευκρινίζεται πως δεν έχουν κλείσει τα σύνορα, αλλά πως η πρόσβαση στη Γαλλία γίνεται με βάση αυστηρότατους ελέγχους.

08:47  «Είναι σίγουρο οτι η γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν, ήδη, την τρύπα που υπήρξε στις πληροφορίες της. Οσον αφορά την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια στροφή στην εξωτερική μας πολιτική, κάτι που πρέπει να μας κάνει πιο επιφυλακτικούς. Το οτι είμαστε ανοιχτά σύμμαχοι με το Ισραήλ πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο προσεκτικούς. Δεν είναι ανάγκη να φοβάται ο λαός», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο. «Η Ευρώπη έχει ένα πολύ πιο βαθύ πρόβλημα. Το μείζον δεν είναι να ψάξει να βρει υπόπτους ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες. Πρέπει να βρει έναν τρόπο να ελέγξει τους Ευρωπαίους πολίτες που πήγαν και εκπαιδεύτηκαν στη Συρία. Είμαι σε θέση να ξέρω πως 1.500 Γάλλοι πήγαν στη Συρία, εκπαιδεύτηκαν και πολέμησαν εκεί. Τώρα έχουν γυρίσει πίσω. Κανείς δεν μπορεί να τους παρακολουθεί επί 24 ώρες», προσέθεσε.

08: 39 Στέλιος Παππάς στο Mega «Το χτύπημα αυτό αλλάζει το γεωπολιτικό σκηνικό της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Οι δυνάμεις που εμπλέκονται στο εμπόριο όπλων πρέπει επανεξετάσουν τον ρόλο τους. Πρέπει να δούμε συνολικά πως με σωφροσύνη θα χαράξουμε πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε τον φανατισμό».

08:30 Πάνος Σκουρλέτης στο Mega:  «Το χτύπημα αυτό μοιραία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα στο προσφυγικό. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον φόβο να μας κυριεύσει. Αυτός είναι ο στόχος των τρομοκρατών».

08:30 Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα για «δολοφονίες που σχετίζονται με τρομοκρατική οργάνωση» και «σύσταση και συμμορία»,

08:00 Οκτώ τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Επτά από αυτούς πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που είχαν φορέσει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας. Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν. Οι τρεις πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν.

To χρονικό των εξελίξεων
Κανένας πλέον δεν γνωρίζει τι ξημερώνει στη γηραιά ήπειρο μετά την πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 128 ανθρώπους, με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 200. Και για πρώτη φορά, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, η Γαλλία έκλεισε τα σύνορα της (έστω και για λίγο), κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο πανικός απειλεί τη Ρώμη και το Λονδίνο καθώς η ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές διατυπώνει σαφείς απειλές για δράσεις και σε αυτές τις δύο πρωτεύουσες. O ISIS έκανε λόγο για αντίποινα εξαιτίας της συμμετοχής της Γαλλίας στον πόλεμο στη Συρία.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν περί τις 22.00, τοπική ώρα. Η πρώτη επίθεση έγινε με καλάσνικοφ στο εστιατόριο «Le Petit Cambodge». Ακολούθησε επίθεση στο Stade de France, όπου διεξάγονταν ο φιλικός αγώνας Γαλλία – Γερμανία και τον οποίο παρακολουθούσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγιναν τρεις εκρήξεις χειροβομβίδων και βρέθηκαν δύο διαμελισμένα πτώματα τα οποία ανήκουν σε καμικάζι αυτοκτονίας. Ομως η μεγάλη σφαγή έγινε στο θέατρο Bataclan που φιλοξενούσε συναυλία παρουσία 1.000 ατόμων. Οι ένοπλοι, που αργότερα έπεσαν νεκροί από την επιχείρηση της αστυνομίας, σκότωσαν πρώτα τους μουσικούς στη σκηνή και στη συνέχεια άρχισαν να σκοτώνουν θεατές. Στο θέατρο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 118 άνθρωποι.

Δείτε πώς οι Γάλλοι φίλαθλοι αντέδρασαν μετά το ματς, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας τους:

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και αποφασισμένη απέναντι σε αυτά τα χτυπήματα» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ, μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων στο σύνολο της επικράτειας. «Η Γαλλία κλείνει τα σύνορα της προκειμένου να μην μπορούν να εισέλθουν άνθρωποι που θέλουν να τη βλάψουν, ούτε και να φύγουν οι δράστες των επιθέσεων» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα εκφράζει τη συμπαράσταση της στη Γαλλία. Για «επίθεση κατά της ανθρωπότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος Ομπάμα. Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν από όλους τους ηγέτες της Δύσης. 

Συγκλονισμένος δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των αποψινών αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και διαβεβαίωσε ότι «σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές στηρίζουμε τον γαλλικό λαό».


To στάδιο μετά την έκρηξη των χειροβομβίδων. Ο Φ. Ολάντ ήταν στο στάδιο. 


Πτώματα στους δρόμους

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News