321
Θα μπορούσε να είναι μια αληθινή εικόνα, ή έστω μια προβολή του κοντινού μέλλοντος. Ενα υποβρύχιο πλέει σε θάλασσα πλαστικών | Shutterstock

Οι ωκεανοί βουλιάζουν σε τρισεκατομμύρια κιλά πλαστικών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 18:50
Θα μπορούσε να είναι μια αληθινή εικόνα, ή έστω μια προβολή του κοντινού μέλλοντος. Ενα υποβρύχιο πλέει σε θάλασσα πλαστικών
|Shutterstock

Οι ωκεανοί βουλιάζουν σε τρισεκατομμύρια κιλά πλαστικών

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 18:50

Αίσθηση είχε προκαλέσει πριν από λίγες εβδομάδες η ανακάλυψη ενός απομονωμένου ακατοίκητου νησιού του Νότιου Ειρηνικού οι παραλίες του οποίου ήταν καλυμμένες από δεκάδες εκ. πλαστικά αντικείμενα που είχαν ξεβραστεί από την θάλασσα. Θεωρείται (αναλογικά) το πιο μολυσμένο σημείο του πλανήτη!

Είναι γνωστό ότι οι ωκεανοί του πλανήτη υποφέρουν τις τελευταίες δεκαετίες από την παρουσία πλαστικών αντικειμένων ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Τα πλαστικά αντικείμενα που δεν διασπώνται στο νερό και είναι άκρως τοξικά αποτελούν διαρκή κίνδυνο τόσο για τα ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη όσο και για τα θαλασσοπούλια που πιστεύοντας ότι είναι τροφή τα τρώνε.

Η κατανάλωση πλαστικών οδηγεί στον άμεσο θάνατο πολλά θαλάσσια είδη και πτηνά όταν κάποιο πλαστικό αντικείμενο που κατά λάθος έφαγαν δεν μπορούν να το καταπιούν και κολλάει στο λαιμό τους. Πολλά είδη που καταφέρνουν να καταπιούν τα πλαστικά αντικείμενα πεθαίνουν σε επόμενη φάση αφού τα πλαστικά παραμένουν στο στομάχι τους προκαλώντας τους διάφορα οργανικά συμπτώματα. Επιπλέον τα πλαστικά που καταναλώνουν διάφορα ψάρια και θαλάσσια είδη δηλητηριάζουν με τις τοξικές ουσίες τον οργανισμό τους και αν στην συνέχεια καταναλωθούν από τον άνθρωπο οι τοξικές ουσίες περνούν και σε αυτόν.

Σοκαριστικά στοιχεία

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail ερευνητές του Προγράμματος Καθαρισμού Ωκεανών (Ocean Cleanup Project) παρουσίασαν μια νέα μελέτη στην οποία υπολογίστηκε το βάρος των πλαστικών αντικειμένων που πλέουν στους ωκεανούς. Σύμφωνα με την μελέτη το βάρος των πλαστικών αντικειμένων αγγίζει τα 2,5 τρις. κιλά!

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι το 70% της μόλυνσης των ωκεανών προέρχεται από 20 μολυσμένους ποταμούς του πλανήτη τον κινεζικό ποταμό Γιανγκτζέ να είναι ο μεγαλύτερος… τροφοδότης πλαστικών στους ωκεανούς.

Κάθε χρόνο ο Γιανγκτζέ ρίχνει στις θάλασσες περίπου 400 εκατ. κιλά πλαστικά. Η μελέτη σημειώνει ότι στην παρουσία ή την κατανάλωση πλαστικών οφείλεται ο θάνατος εκατό χιλιάδων θαλάσσιων θηλαστικών, ενός εκατ. πτηνών και άγνωστος αριθμός ψαριών. Η μελέτη υπολογίζει επίσης το οικονομικό κόστος από την μόλυνση των θαλασσίων οικοσυστημάτων από τα πλαστικά το οποίο ανέρχεται σε 8 δις. δολάρια

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...