263
Πλήθη με σημαίες συνοδεύον σχεδόν μόνιμα τον πρόεδρο της Τουρκίας σε κάθε εμφάνισή του | Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Οργισμένος Ερντογάν κατά των ΗΠΑ: «Αν είμαστε σύμμαχοι, πρέπει να μας σέβεστε»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 14:34
Πλήθη με σημαίες συνοδεύον σχεδόν μόνιμα τον πρόεδρο της Τουρκίας σε κάθε εμφάνισή του
|Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Οργισμένος Ερντογάν κατά των ΗΠΑ: «Αν είμαστε σύμμαχοι, πρέπει να μας σέβεστε»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 14:34

Κάθε ημέρα και μια νέα επίθεση για τον Ταγίπ Ερντογάν: Η Ευρώπη, η Ελλάδα, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η Δύση γενικότερα, μπαίνουν στο στόχαστρο του τούρκου προέδρου και της οργισμένης ρητορικής του.

Αυτή τη φορά «θύμα» ήταν οι ΗΠΑ, καθώς ο τούρκος πρόεδρος απέρριψε τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Πού ήσασταν όταν σας εκφράζαμε τις ανησυχίες μας, όταν σας προτείναμε να εξοντώσουμε μαζί τους τρομοκράτες;», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα σε απάντηση στην ανησυχία που εξέφρασε η Ουάσινγκτον για την τύχη των αμάχων στην Αφρίν.

«Αν είμαστε ο στρατηγικός σας εταίρος, θα πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας», πρόσθεσε.

«Από την μία λέτε ότι η Τουρκία είναι στρατηγική σας εταίρος και από την άλλη συνεργάζεστε με τρομοκράτες», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Θελήσαμε να αγοράσουμε όπλα από εσάς, δεν το θέλατε. Όμως δώσατε δωρεάν όπλα και πυρομαχικά στους τρομοκράτες. Τι είδους συνεργασία είναι αυτή;», πρόσθεσε αναφερόμενους στους Κούρδους.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή γύρω από την πόλη Αφρίν έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία θεωρεί τη YPG τρομοκρατική οργάνωση, όχι όμως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον μάλιστα έχει εξοπλίσει και εκπαιδεύσει κούρδους μαχητές προκειμένου να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον κινδυνεύει να οξυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς ο Ερντογάν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της YPG και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, μεταξύ των οποίων και η Μάνμπιτζ, όπου είναι ανεπτυγμένοι εκατοντάδες αμερικανοί στρατιώτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...