375
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι πολίτες «αναγνώρισαν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών» | Alexander Zemlianichenko/POOL via Reuters

Πρόεδρος για τέταρτη φορά ο Πούτιν με ποσοστό πάνω από 76%

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 07:35
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι πολίτες «αναγνώρισαν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών»
|Alexander Zemlianichenko/POOL via Reuters

Πρόεδρος για τέταρτη φορά ο Πούτιν με ποσοστό πάνω από 76%

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 07:35

Ο στόχος του Κρεμλίνου τουλάχιστον ως προς την αποδοχή από το εκλογικό σώμα επιτεύχθηκε: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέχτηκε στην προεδρία της Ρωσίας με το 76,65% των ψήφων.

Το ποσοστό, μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των εκλογικών τμημάτων, είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της προηγούμενης εκλογής το 2012 και εξασφαλίζει στον Πούτιν μία νέα εξαετή θητεία.

Το 2012, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 63,6% των ψήφων.

Ευρεία νίκη με πάνω από 70% έδειχναν και τα exit poll που δημοσιεύτηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Πάντως η προσέλευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν υπερέβη το 64%.

Στόχος του Κρεμλίνου ήταν το 70-70, δηλαδή συμμετοχή τουλάχιστον 70%, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για την δημοκρατική νομιμοποίηση του αποτελέσματος, και 70% των ψήφων υπέρ του Πούτιν.

Σε δηλώσεις του σε οπαδούς του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Πούτιν είπε ότι οι πολίτες «αναγνώρισαν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών». Ωστόσο αντιμετώπισε με χιούμορ το ερώτημα των δημοσιογράφων αν θα είναι υποψήφιος το 2024: «Πιστεύετε ότι θα μείνω εδώ μέχρι να φτάσω τα 100; Όχι!»

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν, όπως προβλεπόταν εξάλλου, σε χαμηλά ποσοστά, στην καλύτερη περίπτωση λίγο πάνω από το 10%.

Ο βασικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είχε αποκλειστεί από τις εκλογές για τυπικούς και μάλλον προσχηματικούς λόγους.

Ο εκατομμυριούχος πλην κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων.

Ποσοστά μεταξύ του 0,65% και του 1,04% έλαβαν ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, συνιδρυτής του κόμματος Γιάμπλοκο (1,04%), ο Μπαρίς Τίτοφ (0,75%), ο έτερος κομμουνιστής υποψήφιος Μαξίμ Σουράικιν (0,68%) και ο Σεργκέι Μπαμπούριν (0,65%).

Οι αρχές, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, είχαν σκαρφιστεί πολλούς τρόπους για να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα.

Σε κάποιες περιοχές, όπως γράφει το BBC, γίνονταν εκπτώσεις στα καταστήματα που ήταν κοντά στα εκλογικά κέντρα ή μοιράζονταν δωρεάν φαγητό ενώ αλλού είχαν στηθεί χάπεινιγκ.

Υπήρξαν πάντως και αρκετές καταγγελίες για παραβιάσεις στην διαδικασία των εκλογών ή την καταμέτρηση των ψήφων. Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως και φαίνεται πιο πάνω, μία γυναίκα από την εφορευτική επιτροπή τοποθετεί μπαλόνια μπροστά στην κάμερα ακριβώς την ώρα που αδειάζουν την κάλπη και αρχίζουν την καταμέτρηση.

Επισήμως δεν υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες κατά της εγκυρότητας των εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...