820
Με το φυλλάδιο του Πούτιν ανά χείρας σε εκλογικό κέντρο της Μόσχας | REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσικές εκλογές: οι «μπάμπουσκες» ψηφίζουν Πούτιν δαγκωτό

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 18 Μαρτίου 2018, 10:20
Με το φυλλάδιο του Πούτιν ανά χείρας σε εκλογικό κέντρο της Μόσχας
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ρωσικές εκλογές: οι «μπάμπουσκες» ψηφίζουν Πούτιν δαγκωτό

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 18 Μαρτίου 2018, 10:20

Σήμερα Κυριακή 18 Μαρτίου διεξάγονται προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, στις οποίες βασικός υποψήφιος είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τι λένε τα προγνωστικά; Οτι αναμένεται να κερδίσει, εύκολα, μία ακόμη θητεία στην προεδρία. Κι ενώ ήδη βρίσκεται στην εξουσία, εδώ και 18 χρόνια – από τη θέση του προέδρου ή του πρωθυπουργού.

Επειτα από έναν εκλογικό μαραθώνιο -που ξεκίνησε από τα τέλη του 2017, με την έγγραφη επιθυμία 20 και πλέον πολιτών να διεκδικήσουν τη ρωσική προεδρία- στη βάση των προκαταρκτικών όρων που απαιτούνται αποκλείστηκαν οι μισοί από δαύτους. Κάποιοι άλλοι, αφού αυτοδιαφημίστηκαν αρχικά, στη συνέχεια απέσυραν την υποψηφιότητά τους.

Αυτή την Κυριακή θα αναμετρηθούν, τελικά, οκτώ υποψήφιοι, από όλο το πολιτικό φάσμα.

Οι πιο αξιομνημόνευτοι αντίπαλοι του Πούτιν είναι ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γρουντίνιν, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και η δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ.

Γιατί, όμως, η επανεκλογή του ρώσου ηγέτη θεωρείται δεδομένη; Επειδή η πολιτική του στην Κριμαία έχει ικανοποιήσει το πατριωτικό αίσθημα των συμπολιτών του, ενώ θετικά κρίνεται στη ρωσική κοινή γνώμη και η πολιτική του στη Συρία. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ρώσων, ο κ. Πούτιν θεωρείται η εγγύηση για τη συνέχιση και την ενίσχυση της χώρας, αλλά και τη δυνατότητα μεταρρύθμισης της Οικονομίας στην επόμενη εξαετία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση της Δύσης στο Ουκρανικό, καθώς και οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για τα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, φαίνεται να συσπείρωσαν την κοινωνία γύρω από τον Πούτιν. Συγκεκριμένα, το 69% των ρώσων ψηφοφόρων προτίθεται να ψηφίσει τον τωρινό πρόεδρο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ρωσικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης (VICIOM), στο διάστημα 5-7 Μαρτίου.

Ποιοι θα τον ψηφίσουν; Βασικά οι Ρωσίδες, που υπερβαίνουν, ηλικιακά -κατά μέσο όρο- τους άνδρες κατά περισσότερο από μια δεκαετία και είναι μεταξύ των μεγαλύτερων οπαδών του προέδρου. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένες γυναίκες, οι γιαγιάδες – οι οποίες στα ρωσικά λέγονται «μπάμπουσκες». Ναι, όπως οι δημοφιλείς, κλασικές κούκλες της Ρωσίας ή, αλλιώς, «ματριόσκες».

«Ο κ. Πούτιν δεν είναι τεμπέλης», δήλωσαν -κάποιες από αυτές- στους Times της Νέας Υόρκης. «Δεν πίνει. Είναι ήρεμος, νηφάλιος, είναι και γοητευτικός», σημειώνουν εκείνες και αυτός ξέρει πώς να τις έχει «δίπλα» του.

Για παράδειγμα, στις 8 Μαρτίου, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση, όπως έκανε και το προηγούμενο έτος. Κοίταξε την κάμερα, επαίνεσε τις γυναίκες της Ρωσίας που «φροντίζουν καθημερινά τα σπίτια και τα παιδιά μας» και τους διάβασε ένα ποίημα που τους αφιέρωσε. «Αλοιφή» έκανε τις γυναίκες, όπου αρκετές είναι άνω των εβδομήντα ετών – και πολλές εξ αυτών είναι χήρες. Μόνη τους παρέα, μόνη τους παρηγοριά, η κρατική τηλεόραση – στην οποία ο ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται πολύ συχνά, με κάθε αφορμή. Από τα να επιτεθεί στους Δυτικούς, μέχρι να «πρωταγωνιστεί» σε κάποιο υπερφυσικό ανδραγάθημα του. Πώς, λοιπόν, να μη σαγηνεύσει τις μοναχικές ηλικιωμένες κυρίες, αφού τους έχει κάνει μια υπέροχη πλύση εγκεφάλου ότι είναι ο καλύτερος; Πάντως, εννοείται ότι δεν προσελκύει μόνο υπέργηρα θηλυκά.

Η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των γυναικών και του Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκινά από την πρώτη φορά που κατέβηκε υποψήφιος. Τότε, στις εκλογές του 2000, το 61% των ψήφων που πήρε προήλθε από γυναίκες και μόλις 39% από τους άνδρες. Αυτό το χάσμα των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται: το 2012, ψηφίστηκε από το  75% των γυναικών, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew.

Αντίστοιχα, στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, το 69,2% των γυναικών δήλωσε ότι σχεδιάζει να ψηφίσει Πούτιν, ενώ το 57,5% των ανδρών εμφανίστηκε ως θετικά διακείμενο να «σταυρώσει» τον ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε, τον περασμένο Φεβρουάριο, εταιρεία δημοσκοπήσεων FOM.

Ετσι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να παραμείνει ο «οικοδεσπότης» του Κρεμλίνου και για την επόμενη εξαετή θητεία.

Ο ίδιος, πάντως, για να είναι βέβαιος ότι δεν θα τον ψηφίσουν αποκλειστικά οι γυναίκες, απευθύνθηκε την Παρασκευή στους συμπολίτες του, μέσω ενός βίντεο, με το οποίο τους προέτρεψε να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή. Αυτό συνέβη, επίσης, καθώς το Κρεμλίνο φοβάται ότι η αποχή στις προεδρικές εκλογές θα είναι υψηλή.

«Ως πρόεδρος της χώρας θέλω να σας απευθυνθώ ενόψει των εκλογών (…) Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η χώρα μας, το μέλλον της Ρωσίας και των παιδιών μας εξαρτάται από τη βούληση του λαού και την επιλογή κάθε Ρώσου», δήλωσε.

Ο Πούτιν τόνισε ότι οι Ρώσοι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν πώς θα ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να ψηφίζουν, αλλά και το ποιον θα ψηφίσουν. Όμως, πρόσθεσε: «Αν αποφασίσετε να μην ψηφίσετε, η κρίσιμη αυτή ψηφοφορία θα διεξαχθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη σας. Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε ένας από εσάς ανησυχεί για το μέλλον της πατρίδας μας. Γι’ αυτό τον λόγο σας απευθύνομαι και σας ζητώ να πάτε στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή. Ασκείτε το δικαίωμά σας να επιλέξετε το μέλλον σας», τόνισε ο ίδιος.

Για να δούμε, λοιπόν, τι πρόκειται να «γεννήσουν» οι ρωσικές κάλπες, ακριβώς την ημέρα που υπάρχει η επέτειος από την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία.
Μια προσάρτηση η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...