551
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο Σόιμπλε θέλει και νέα θητεία στο υπουργείο Οικονομικών – και μάλλον θα την έχει

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 12:42
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο Σόιμπλε θέλει και νέα θητεία στο υπουργείο Οικονομικών – και μάλλον θα την έχει

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2017, 12:42

Είναι 75 ετών, είναι ένα από μακροβιότερα μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου και ένας από τους μακροβιότερους υπουργούς Οικονομικών της χώρας του σε μια περίοδο μεγάλων κρίσεων στην Ευρώπη.

Δεν πρόκειται για αίνιγμα. Η απάντηση είναι γνωστή σε όλους και είναι βέβαια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο ερώτημα προς απάντηση είναι αν θα συνεχίσει να είναι υπουργός και μετά τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες ότι η Ανγκελα Μέρκελ και το κόμμα της, το CDU, θα βγουν νικητές (ίσως ακόμη και θριαμβευτές) από την αναμέτρηση της 24ης Σεπτεμβρίου και ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση, πιθανόν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Δεν αποκλείεται ακόμη  το νέο σχήμα να συγκροτηθεί με το SPD ή τους Πράσινους.

Εχει θέση ο Σόιμπλε σε ένα τέτοιο σχήμα;

Αναζητώντας τον αντι-Σόιμπλε

Το Reuters σημειώνει ότι είναι παράδοση για τον ελάσσονα εταίρο να έχει την πρώτη επιλογή για υπουργείο κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Οπότε είτε το SPD, είτε το FDP είτε οι Πράσινοι θα μπορούσαν να τερματίσουν την μακρά θητεία του Σόιμπλε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το έκαναν, τη στιγμή που θα μπορούσαν να ζητήσουν ένα πιο σημαντικό υπουργείο, όπως το Εξωτερικών, το οποίο εποφθαλμιούν πολιτικοί και από τα τρία κόμματα.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθεί το πρόσωπο που θα κληθεί να διαδεχτεί ένα Σόιμπλε – στέλεχος των Πρασίνων παραδέχεται στο Reuters ότι δεν έχουν έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του νυν υπουργού.

Ούτε και το FDP μοιάζει να ενδιαφέρεται να αναλάβει το υπουργείο. Το 2009 ο τότε ηγέτης του Γκουίντο Βεστερβέλε προτίμησε το υπουργείο Εξωτερικών, μια απόφαση που στοίχισε στο κόμμα. Σήμερα ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιν Λίντνερ αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε την ηγεσία της ΚΟ του κόμματος.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε δεν πτοείται από την ηλικία του και εμφανίζεται πρόθυμος να συνεχίσει για άλλη μία θητεία. Το Reuters γράφει ότι αξιωματούχοι του υπουργείο έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο να κλείσουν δωμάτιο στην Ουάσιγκτον για την ανοιξιάτικη σύνοδο του ΔΝΤ για το 2018. (Το υπουργείο το διέψευσε).

Τι θα κάνει η Μέρκελ;

Είτε κάνει σχέδια και προετοιμασίες ο υπουργός, είτε τα άλλα κόμματα δείχνουν να μην ενδιαφέρονται, ο τελικός λόγος ανήκει προφανώς στην καγκελάριο Μέρκελ.

Η σχέση της με τον Σόιμπλε είχε διακυμάνσεις: πέρα από την περίπτωση της Ελλάδας, ο χειρισμός του Προσφυγικού τους έφερε σε αντιπαράθεση που δημόσια εκφράστηκε μάλλον κομψά.

Ωστόσο, προσθέτει το Reuters, στήριξε τον Σόιμπλε όταν είχε προβλήματα υγείας το 2010, χωρίς να παραβλέπουμε και τον ρόλο του στο να καθησυχάζει την συντηρητική εσωκομματική πτέρυγα.

Με τις κρίσεις να είναι λίγο ως πολύ παρελθόν, η Μέρκελ αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν μπορούν να επικεντρωθούν στο χτίσιμο της νέας φάσης της ΕΕ και στην εμβάθυνση της Ενωσης.

Ανθρωποι που είναι κοντά στον Σόιμπλε λένε ότι ο υπουργός στο πρόσωπο του γάλλου προέδρου βλέπει τον εαυτό του σαν νεαρό φιλοευρωπαίο, ταγμένο υπέρ της ενοποίησης. Αλλά τα χρόνια (για τον Σόιμπλε) πέρασαν, ο ιδεαλισμός μοιραία έδωσε τη θέση του στον πραγματισμό και οι προτάσεις του Μακρόν του προκαλούν σκεπτικισμό.

Εντέλει αυτή η συνεχής κριτική αμφισβήτηση και αμφιβολία για τα σχέδια που παρουσιάζονται για το μέλλον της ΕΕ που εκπορεύεται από τον Σόιμπλε  μπορεί να είναι το πιο δυνατό επιχείρημα υπέρ μιας ακόμη θητείας.

«Δεν συμφωνούμε πάντα μαζί του, αλλά είναι ταγμένος στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Είναι γαλλόφιλος και εάν από τους λίγους που καταθέτει ιδέες και σκέφτεται για λύσεις», λέει γάλλος αξιωματούχος.

Από το Παρίσι έχει λοιπόν ψήφο εμπιστοσύνης, απομένει και της καγκελαρίου…

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...