884
Ο Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση την Παρασκευή. Λίγο αργότερα ζητούσε συγγνώμη... | REUTERS/David Becker

Το… αιδοίο καταστρέφει την εκστρατεία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2016, 09:01
Ο Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση την Παρασκευή. Λίγο αργότερα ζητούσε συγγνώμη...
|REUTERS/David Becker

Το… αιδοίο καταστρέφει την εκστρατεία του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2016, 09:01

Υπάρχει «μηδενική πιθανότητα να εγκαταλείψω», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που προκάλεσε και μέσα στις τάξεις του στρατοπέδου των Ρεπουπουμπλικανών η αποκάλυψη των χυδαίων αναφορών του, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Washington Post την Παρασκευή. «Ποτέ, μα ποτέ, δεν θα εγκαταλείψω», διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στην Wall Street Journal ο Τραμπ, διαψεύδοντας ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο έχει δημιουργήσει συνθήκες κρίσης στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα όμως η καμπάνια του δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα, με τη δήλωση του Ρόμπερτ ντε Νίρο που χαρακτήρισε τον υποψήφιο… «γουρούνι» και «ντροπή για τη χώρα». «Είναι κάποιος που θέλουμε για πρόεδρο; Δεν το νομίζω. Με νοιάζει η κατεύθυνση προς την οποία κινείται αυτή η χώρα. Και με ανησυχεί πολύ μήπως πάει προς τη λάθος κατεύθυνση, με κάποιον σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Εάν ενδιαφέρεστε για το μέλλον σας, ψηφίστε για αυτό».

Τα σεξιστικά σχόλια

Κανονικά θα ήταν ένα καλό παρασκευιάτικο βράδυ για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλούσε υπέρ των όπλων σε εκδήλωση της πανίσχυρης National Riffle Association στο Κεντάκι. Αποδείχτηκε ένας εφιάλτης. Η Washington Post ανακάλυψε και δημοσιοποίησε βίντεο του 2005 με τον ρεπουμπλικανο προεδρικό υποψήφιο να κάνει ιδιαίτερα χυδαία και σεξιστικά σχόλια κατά των γυναικών. Ολα αυτά λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο δεύτερο ντιμπέιτ της Κυριακής απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον – και ενώ ήδη τα είχε πάει χάλια στο πρώτο…

Ηταν τέτοια η χυδαιότητα των σχολίων που το στρατόπεδο του Τραμπ αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου απολογία του προεδρικού υποψηφίου. «Ποτέ δεν είπα ότι είμαι τέλειος, ή προσποιήθηκα ότι είμαι κάποιος που δεν είμαι», είπε στο μήνυμά του μέσω social media ο Τραμπ. Υποστήριξε ότι αυτά τα σχόλια έγιναν πολλά χρόνια πριν και δεν αντικατοπτρίζουν το ποιος είναι στην πραγματικότητα. Εσπευσε δε να χαρακτηρίσει το βίντεο «αποπροσανατολιστικό από τα πραγματικά πολιτικά ζητήματα».

Οντως, μπορεί το βίντεο που δημοσιοποίησε η Washington Post να είναι αποπροσανατολιστικό και πάλι ο Τραμπ να εμφανίζεται ως θύμα των αμερικανικών ΜΜΕ, που την ερευνητική δημοσιογραφία την έχουν στο μεδούλι τους και τέτοιους τύπους δεν τους αφήνουν στην ησυχία τους. Αλλά σε κάθε περίπτωση η επίμαχη συνομιλία περιγράφει έναν άνθρωπο τραμπούκο και επιθετικό απέναντι στις γυναίκες, σχεδόν βιαστή. Είναι τέτοιο το σοκ που ακόμα και στελέχη των Ρεπουμπλικανών έσπευσαν να καταδικάσουν τον Τραμπ και να πάρουν αποστάσεις από την προεκλογική εκστρατεία του. Ηρθε άραγε το τέλος της υποψηφιότητάς του;

Ο Τραμπ φορούσε ένα μικρόφωνο και συνομιλούσε με τον Μπίλι Μπους, τον παρουσιαστή της εκπομπής «Access Hollywood» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν την βιντεοσκόπηση μέρους μιας εκπομπής.

«Προσπάθησα να την πηδ…ω. Ηταν παντρεμένη», ακούγεται να λέει ο Τραμπ. «Την προσέγγισα σαν να ήταν πόρνη αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω». Αρχικά δεν έγινε γνωστό σε ποια γυναίκα αναφερόταν. Μετά οι υπεύθυνοι της εκπομπής είπαν ότι πρόκειται προφανώς για την παρουσιάστρια τότε του σόου Νάνσι Ο’ Ντελ, η οποία τώρα δουλεύει για το «Entertainment Tonight».

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας και μιλώντας για την έλξη του για όμορφες γυναίκες ανέφερε. «Απλά αρχίζω να τις φιλάω», είπε. «Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να το κάνεις. Να κάνεις ό,τι θέλεις», πρόσθεσε. «Τις χουφτώνεις στο μ…νι. Κάνεις ό,τι θέλεις», συνέχισε να καυχιέται.

Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το απόσπασμα «φρικιαστικό» με ανάρτηση της στο twitter, σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν τον άνδρα να γίνει πρόεδρος», ενώ ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε «αηδιασμένος» από όσα άκουσε να λέει ο Τραμπ.

«Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να περιγραφεί ποτέ ξανά με αυτές τις εκφράσεις ή να γίνει θέμα συζήτησης με αυτόν τον τρόπο. Ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ρέινς Πρέιμπους, σχολιάζοντας το απόσπασμα.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ ήταν να στρέψει τα βέλη του κατά της Κλίντον. «Αυτοί ήταν αστεϊσμοί αποδυτηρίων, μια ιδιωτική συζήτηση που έγινε πριν από πολλά χρόνια», είπε, ενώ επικαλέστηκε τις απιστίες του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον για να απαντήσει στην κριτική της Κλίντον, χαρακτηρίζοντας την «υποκινήτρια».

«Ο Μπιλ Κλίντον έχει πει πολύ χειρότερα πράγματα σε μένα στο γήπεδο γκολφ…πράγματα που δεν συγκρίνονται. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιος προσβλήθηκε», πρόσθεσε.

Παράλληλα όμως τόνισε πως δεν θα συμμετάσχει σε προγραμματισμένη για το Σάββατο εκδήλωση στο Ουισκόνσιν -θα ήταν η πρώτη φορά που θα βρισκόταν στο πλευρό του Πολ Ράιαν, του πιο ισχυρού παράγοντα αυτή τη στιγμή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αλλά μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, ο Τραμπ δεν μπορούσε πια να είναι παρών. Θα τον αντικαταστήσει ο υποψήιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, τον οποίο κάποιοι θεωρούν ως μια καλή λύση ανάγκης αν χρειαστεί ο Τραμπ να παραιτηθεί!

Η εκστρατεία του 70χρονου μεγιστάνα όντως φαίνεται να έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί ζητούν την παραίτησή του. Ο κυβερνήτης της συντηρητικής Γιούτα Γκάρι Χέρμπερτ ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει πλέον τον Τραμπ, ενώ ο Μάικ Κόφμαν, ρεπουμπλικανός βουλευτής από την κρίσιμη Πολιτεία του Κολοράντο, ζήτησε την παραίτηση του Τραμπ, «ώστε να έχουμε μια ελπίδα να κερδίσουμε την Κλίντον».

Το πρόβλημα είναι ότι πλέον όλο και λιγότεροι πιστεύουν ότι ο Τραμπ έχει πιθανότητες να νικήσει τη Χίλαρι στις 8 Νοεμβρίου. «Ξέραμε πάντα ότι είναι σεξιστής, αλλά οι τελευταίες δηλώσεις του είναι πολύ πιθανό να αναγκάσουν τους χρηματοδότες της καμπάνιας του να αποστασιοποιηθούν», σημείωσε πολιτικός αναλυτής. Και καθώς στις εκλογές στις ΗΠΑ το χρήμα και η διαφήμιση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος, ειδικά στις Πολιτείες που το αποτέλεσμα είναι οριακό, αυτό ίσως να είναι και το τέλος. Τώρα η Χίλαρι απλά δεν πρέπει να κάνει τη μεγάλη γκάφα στα δύο επόμενα ντιμπέιτ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...