331
Ο κινέζος μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρουιγκάνγκ Λι  | REUTERS/Jason Lee/Files

Απόβαση κινέζων επενδυτών στο Μάντσεστερ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2015, 12:05
Ο κινέζος μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρουιγκάνγκ Λι 
|REUTERS/Jason Lee/Files

Απόβαση κινέζων επενδυτών στο Μάντσεστερ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2015, 12:05

Ιδιοκτήτης από τα Εμιράτα, μέτοχοι από την Κίνα, ποδοσφαιριστές από τα πέντε σημεία του ορίζοντα. Η αγγλική Μάντσεστερ Σίτι είναι το απτό δείγμα της εξέλιξης του μετα-νεωτερικού κόσμου όπου τα σύνορα υπάρχουν για να δηλώνουν μια καταγωγή, αλλά όχι και μια δέσμευση.

Μετά την αραβική City Football Group που το 2008 πήρε τα ηνία της δεύτερης ομάδας του Μάντσεστερ, τώρα ήταν η σειρά ενός κινεζικού κονσόρτσιουμ CMC Capital Partners, να μπει στη μετοχική ομάδα του συλλόγου και να αποκτήσει κάτι παραπάνω από το 13% των μετοχών του. Το αντίτιμο που χρειάστηκε να καταθέσει για να αποκτήσει μετοχική σχέση δεν είναι καθόλου αμελητέο. Οι Κινέζοι χρειάστηκε να προσφέρουν 400 εκατ. δολάρια στο αραβικό γκρουπ το οποίο εκτός της Μάντσεστερ Σίτι ελέγχει την νεοϋορκέζικη Νιου Γιορκ Σίτι, την Μελμπουρν Σίτι στην Αυστραλία και είναι μέτοχος στην ιαπωνική Γιοκοχάμα Μαρίνος.

Ο πρόεδρος της CMC, Ρουιγκάνγκ Λι θα λάβει και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας. Μπορεί στην Ευρώπη ο εν λόγω επιχειρηματίας να μην είναι πολύ γνωστός, ωστόσο στην Κίνα θεωρείται ένας κλασικός μεγιστάνας των ΜΜΕ, καθώς κατέχει σειρά εφημερίδων, περιοδικών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και φυσικά ένα «μπουκέτο» από ενημερωτικά σάιτ στο Internet.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το κεφάλαιο που θα λάβει από τους κινέζους η City Football Group θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω επέκτασή της στην κινεζική αγορά και ιδιαιτέρως στον τομέα των υποδομών.

O πρόεδρος της City Football Group, Χαλντούν αλ Μουμπάρακ: επισήμανε χαρακτηριστικά: «Το ποδόσφαιρο είναι το πλέον αγαπητό και διαδεδομένο σπορ στην Κίνα. Είναι μοναδική και άκρως συναρπαστική η εκθετική αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για το άθλημα. Γι’ αυτό το λόγο εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να βρούμε τους καλύτερους συνεργάτες και να οικοδομήσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα εκμεταλλευτούμε τις εκπληκτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κίνα, τόσο για την CFG όσο και για το ποδόσφαιρο συνολικά».

Οι Κινέζοι το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την είσοδό τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πολύ πρόσφατο είναι το παράδειγμα της κινεζικής εταιρείας Dalian Wanda που αγόρασε το 20% των μετοχών της ισπανικής Ατλέτικο Μαδρίτης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...