386
Πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, κατευθύνονται στον Κρότωνα της Ιταλίας | REUTERS/Stefano Rellandini/file

Βοήθεια, έστω ένα σινιάλο, ζητά η Ιταλία από την Ευρώπη για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2017, 17:16
Πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, κατευθύνονται στον Κρότωνα της Ιταλίας
|REUTERS/Stefano Rellandini/file

Βοήθεια, έστω ένα σινιάλο, ζητά η Ιταλία από την Ευρώπη για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2017, 17:16

Μέσα σε τρεις μέρες, από την περασμένη Κυριακή μέχρι την Τρίτη, έφτασαν στην Ιταλία 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν σε επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης. Και από την αρχή του 2017 η χώρα έχει διασώσει και φιλοξενήσει περίπου 75.000 αιτούντες άσυλο.

Οι ιταλικές δομές δεν αντέχουν στις αυξανόμενες πιέσεις των προσφυγικών ροών και η χώρα έχει υπερβεί τα όριά της. Και καθώς δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση από την υπόλοιπη Ευρώπη να συμβάλει στη διάσωση και φιλοξενία προσφύγων, την περασμένη Τετάρτη, η ιταλική κυβέρνηση απείλησε ότι οι λιμενικές Αρχές θα εμποδίζουν την είσοδο ξένων πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση που διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας -και με την παρουσία του Επιτρόπου για την Μεταναστευτική Πολιτική, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο Παρίσι, είναι εξέχουσας σημασίας.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει «μια τεράστια πίεση», δήλωσε πριν από τη συνάντηση, σε συνέντευξή του στην Il Messaggero ο ιταλός υπουργός Μάρκο Μινίτι. «Αν τα μοναδικά λιμάνια στα οποία οδηγούνται οι πρόσφυγες είναι τα ιταλικά λιμάνια, το πράγμα δεν θα λειτουργήσει. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος», τόνισε καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που διασώζουν μετανάστες, ώστε να ελαφρύνουν την πίεση που δέχεται η Ρώμη.

«Είμαι φιλοευρωπαίος και θα ήμουν υπερήφανος αν έστω κι ένα μόνο πλοίο, αντί να φθάσει στην Ιταλία, πήγαινε σε ένα άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό σινιάλο» ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η Ιταλία χρειάζεται περισσότερη διεθνή υποστήριξη ώστε να διαχειριστεί τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που έχουν περάσει από μία επικίνδυνη διαδρομή για να φτάσουν στην Ευρώπη», είπε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι. «Αυτό δεν είναι ένα ιταλικό πρόβλημα, αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας είναι μία τραγωδία», τόνισε.

Από την αρχή του 2017 η Ιταλία διέσωσε 75.000 μετανάστες, ήτοι 15% περισσότερους από τον προηγούμενο χρόνο. Την περασμένη Πέμπτη, η Κομισιόν παρενέβη χωρίς να δώσει καμία λύση. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το 2016 και το 2017 δόθηκαν 10,2 δισ. ευρώ για τη μεταναστευτική κρίση και ότι 300 συνοριοφύλακες βρίσκονται στην Ιταλία και 800 στην Ελλάδα.

Υστερα από επιμονή της Ιταλίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 27 που θα γίνει στις 6 Ιουλίου, στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...