679
 Πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα νέο στόλο υπερηχητικών αεροσκαφών που θα εκμηδενίζουν τις αποστάσεις στον πλανήτη | Shutterstock

Ερχονται οι διάδοχοι του Κονκόρντ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 13:38
 Πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα νέο στόλο υπερηχητικών αεροσκαφών που θα εκμηδενίζουν τις αποστάσεις στον πλανήτη
|Shutterstock

Ερχονται οι διάδοχοι του Κονκόρντ

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 13:38

Δύο είναι οι παράγοντες που έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας εμπορικών υπερηχητικών πτήσεων: ο έντονος θόρυβος και το υψηλό κόστος. Σχεδόν 50 έτη μετά την πρώτη πτήση του Κονκόρντ η δημιουργία υπερηχητικών εμπορικών αεροσκαφών παραμένει περίπλοκη και κοστοβόρος. Επιπλέον ο θόρυβος που παράγουν αυτά τα σκάφη οδήγησε σε απαγόρευση πτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Ομως η συνεχής πρόοδος στην δημιουργία νέων υλικών αλλά και η πρόοδος στον τομέα της αεροδυναμικής κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα κατασκευαστεί μια νέα γενιά υπερηχητικών αεροσκαφών για εμπορική χρήση, δηλαδή για μεταφορά επιβατών και φορτίων.

Οπως αναφέρει το περιοδικό Wired τα κορυφαία ονόματα της αεροπορικής βιομηχανίας όπως η Lockheed Martin, η Airbus και ο διαστημικός βραχίονας της Virgin, η Virgin Galactic, επενδύουν στην ανάπτυξη νέων συστημάτων υπερηχητικών πτήσεων και τα στελέχη τους ευελπιστούν ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή που το ταξίδι από το Λονδίνο στην Νέα Υόρκη θα γίνεται σε δύο ώρες!

«Η προσπάθεια αυτή θα επιφέρει επαναστατικές οικονομικό-κοινωνικές αλλαγές παρόμοιες με εκείνες που επέφεραν αρχικά ο σιδήροδρομος και αργότερα οι αεροπορικές μεταφορές. Θα πρέπει βέβαια πρώτα να μπει τέλος στην εδώ και 40 χρόνια στασιμότητα που παρουσιάζει η έρευνα στις υπερηχητηικές πτήσεις» αναφέρει ο Σάμιουελ Χάμοντ, αναλυτής στο Κέντρο Niskanen ο οποίος έχει γράψει μια μεγάλη μελέτη για το μέλλον των υπερηχητικών πτήσεων. Ο Χάμοντ εκτιμά ότι σε πρώτη φάση η παγκόσμια αεροπορική αγορά μπορεί άνετα να ενσωματώσει 450  νέα υπερηχητικά αεροσκάφη.

Τα νέα μοντέλα

Η Lockheed Martin αναπτύσσει σε συνεργασία με την NASA ένα σκάφος  με την ονομασία Quiet Supersonic Technology X. Η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ένα σκάφος που θα κινείται σε ύψος 18 χλμ., με ταχύτητα περίπου 1.500 χλμ./ώρα και με αεροδυναμική τέτοια που ο θόρυβος που θα παράγει να μην γίνεται αντιληπτός στην επιφάνεια της Γης.

Το Quiet Supersonic Technology Χ υπόσχεται επανάσταση στις υπερηχητικές πτήσεις. (φωτό: youtube.com)
Το Quiet Supersonic Technology Χ υπόσχεται επανάσταση στις υπερηχητικές πτήσεις. (φωτό: youtube.com)

Οι δοκιμές των συστημάτων γίνονται σε ερευνητικό κέντρο της NASA και τα στελέχη της Lockheed Martin ευελπιστούν ότι το πρωτότυπο θα είναι έτοιμο το 2023. Οι start up εταιρείες Spike Aerospace και Aerion Corp. με την υποστήριξη της Airbus σχεδιάζουν νέα υπερηχητικά μοντέλα. Και οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν αεροσκάφη που θα διαθέτουν δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες του σκάφους της Lockheed Martin και θα μπορούν να μεταφέρουν 18 επιβάτες. Οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι θα έχουν καταφέρει να έχουν έτοιμα τα σκάφη τους, όπως και η Lockheed, το 2023, με την διαφορά ότι εκείνες λένε ότι τα σκάφη θα είναι έτοιμα για να πραγματοποιήσουν κανονικές και όχι δοκιμαστικές πτήσεις.

Δείτε εδώ ένα βίντεο για το Quiet Supersonic Technology Χ

https://www.youtube.com/watch?v=daXFuZGmwBY

Από την άλλη πλευρά η Virgin Galactic  επενδύει στην εταιρεία Boom τα στελέχη της οποίας υποστηρίζουν ότι μπορούν να έχουν έτοιμο το 2023 ένα σκάφος 45 επιβατών που θα κινείται σε ύψος 18 χλμ. αλλά με ταχύτητες άνω των δύο χιλιάδων χλμ/ώρα.

To σκάφος της Boom θα... σκίζει πραγματικά τους αιθέρες.(φωτό: youtube.com)
To σκάφος της Boom θα… σκίζει πραγματικά τους αιθέρες.(φωτο: youtube.com)

Στόχος είναι όχι μόνο να περνάει τον Ατλαντικό ή τον Ειρηνικό σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και παράλληλα το κόστος του εισιτηρίου να είναι προσιτό. Η Virgin πιστεύει πολύ στο project της Boom και γι αυτό έχει ήδη προχωρήσει στην παραγγελία δέκα υπερηχητικών αεροσκαφών.

Δείτε εδώ ένα βίντεο για το Boom

Πτήσεις της μιας ανάσας

Αν εντυπωσιαστήκατε με όσα διαβάσατε πιο πάνω κρατήστε την ανάσα σας γιατί υπάρχουν ερευνητές που προσπαθούν να εκμηδενίσουν κυριολεκτικά  τις αποστάσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ο  καναδός μηχανικός Τσαρλς Μπομπάρντιερ, εγγονός του ιδρυτή της γνωστής αεροπορικής βιομηχανίας  που πριν από λίγο καιρό παρουσίασε ένα νέου τύπου στροβιλοκινητήρα, τον Skreemrjet. Ο κινητήρας αυτός επιτρέπει στο αεροσκάφος να αναπτύσσει ταχύτητες γύρω στα 10 Mach. Να πετάει δηλαδή με ταχύτητα δεκαπλάσια από αυτή του ήχου. Πρόσφατα ο Μπομπάρντιερ δημοσίευσε τα σχέδια ενός νέου σκάφους το οποίο ονόμασε «Αντίποδα». Το σκάφος θα μπορεί να μεταφέρει δέκα επιβάτες και όπως παρουσιάζεται, στα χαρτιά τουλάχιστον, θα μπορεί να κάνει το ταξίδι από τη μια όχθη του Ατλαντικού στην άλλη σε 11 λεπτά!

Δείτε ένα βίντεο για το φουτουριστικό Skreemrjet

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...