275
O Γιασουσίρο Τσουκαμάτο κρατά στα χέρια του ένα αβγό στρουθοκαμήλου. Τo μεγαλοπρεπές πτηνό με τον μικρό εγκέφαλο έχει ανοσία στον κορονοϊό | Kyoto Prefectural University. KPU/Handout via REUTERS

Μάσκες που φωσφορίζουν στην παρουσία του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 13:40
O Γιασουσίρο Τσουκαμάτο κρατά στα χέρια του ένα αβγό στρουθοκαμήλου. Τo μεγαλοπρεπές πτηνό με τον μικρό εγκέφαλο έχει ανοσία στον κορονοϊό
|Kyoto Prefectural University. KPU/Handout via REUTERS

Μάσκες που φωσφορίζουν στην παρουσία του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2021, 13:40

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Kyoto Prefectural ανέπτυξε μια μέθοδο με την οποία η κοινή μάσκα που φοράμε για να προστατεύουμε από τον κορονοϊό μπορεί να μετατραπεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο και να εντοπίζει την παρουσία του ιού, έτσι ώστε αυτός που τη φορά να σπεύδει να κάνει τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο.

Η μάσκα διαθέτει ένα φίλτρο στο οποίο είναι τοποθετημένη μια επίστρωση που περιέχει αντισώματα από στρουθοκαμήλους. Στο πλαίσιο των ερευνών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, διαπιστώθηκε ότι οι στρουθοκάμηλοι έχουν πολύ ισχυρή ανοσία απέναντι σε αυτόν.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, στα πειράματα που έγιναν αφαιρούνταν το ειδικό φίλτρο από μια μάσκα που είχε φορέσει κάποιος για χρονικό διάστημα οκτώ ωρών. Το φίλτρο ψεκαζόταν με μια χημική ουσία η οποία φωσφορίζει στην παρουσία του κορονοϊού στο υπεριώδες φως. Αν αυτός που φορούσε τη μάσκα είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, η μάσκα φωσφόριζε στα σημεία όπου ακουμπούν η μύτη και το στόμα. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την προσπάθειά της για να εξελίξει τη μέθοδό της, ώστε η μάσκα να φωσφορίζει αυτόματα μόλις εντοπίσει τα ίχνη του κορονοϊού, χωρίς να χρειάζεται ειδικός φωτισμός, και άρα να ενημερώνεται κάποιος ασθενής ταχύτερα για να προβεί στον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο.

Επικεφαλής των ερευνητών είναι ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Γιασουσίρο Τσουκαμότο, καθηγητής Κτηνιατρικής, ο οποίος μελετά πολλά χρόνια τις στρουθοκαμήλους, αναζητώντας τρόπους να αξιοποιηθεί το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ζώων στην αντιμετώπιση αλλεργιών και διαφόρων ασθενειών. Μάλιστα, ο Τσουκαμάτο ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ο ίδιος ανακάλυψε πως είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό φορώντας μία από αυτές τις μάσκες, η οποία φωσφόρισε και στη συνέχεια το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε θετικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...