921
Τα χάπια της αγάπης ίσως να είναι διαθέσιμα σε πέντε χρόνια | Shuttestock

Ερχεται το χάπι της αγάπης, με στόχο να σώζει γάμους και σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 15:46
Τα χάπια της αγάπης ίσως να είναι διαθέσιμα σε πέντε χρόνια
|Shuttestock

Ερχεται το χάπι της αγάπης, με στόχο να σώζει γάμους και σχέσεις

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 15:46

Μήπως ο γάμος σας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού; Δυσκολεύεστε να έρθετε σε επαφή με τα συναισθήματα του συντρόφου σας; Μήπως τα τελευταία χρόνια εκνευρίζεστε λιγότερο κάθε φορά που ο σύζυγός σας πετάει και αφήνει τις κάλτσες του στο πάτωμα; Μην ανησυχείτε, γράφουν οι Times του Λονδίνου, σύντομα θα μπορούσε να υπάρξει ένα χάπι που θα ξαναζωντανέψει τον έρωτα ανάμεσα στα ζευγάρια.

Κι αυτό διότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα πρώτα χάπια του έρωτα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Πλέον, γνωρίζουμε πολλά για τη νευροχημεία της αγάπης στον εγκέφαλο, και έτσι μπορούμε να τον ενισχύσουμε, ώστε να παραμένει κάποιος ερωτευμένος, ακόμα και όταν η ρουτίνα του γάμου το κάνει να φαίνεται λίγο δύσκολο», αναφέρει ο καθηγητής, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του.

Από την πλευρά της η δρ Αννα Μασίν, εξελικτική ανθρωπολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Why We Love», ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανό, τα επόμενα πέντε χρόνια, να χορηγούνται ως βοήθημα και φάρμακα στη συμβουλευτική θεραπεία των ζευγαριών.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των Times, ήδη, υπάρχουν δεδομένα που καταδεικνύουν ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στη διάσωση ενός γάμου.

Σε πρόσφατη μελέτη, το MDMA, δηλαδή η δραστική ουσία του ναρκωτικού έκσταση, φάνηκε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να έρθει συναισθηματικά πιο κοντά στη σύζυγό του. Αυτό συμβαίνει, πιθανώς, επειδή βοηθά στην απελευθέρωση της χημικής ουσίας σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία προάγει την ενσυναίσθηση.

Μιλώντας στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Τσέλτεναμ στη Βρετανία η Μασίν, ανέφερε ότι το MDMA θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο από την πλευρά του συντρόφου τους, αντί να επικεντρώνονται και να θυμώνουν με το αν είναι σηκωμένο το καπάκι της τουαλέτας και τον τρόπο με τον οποίο αδειάζει το σωληνάριο της οδοντόκρεμας ο σύντροφός τους ή οποιονδήποτε άλλο καταναγκασμό.

Η αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι μόνο ένα από τα χημικά που ενδιαφέρουν τους ειδικούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι και η ωκυτοκίνη, δηλαδή η ορμόνη που θεωρείται το μητρικό φίλτρο, βοηθά στα πρώτα στάδια να ερωτευτεί κάποιος, αλλά και στο να έλκει πιθανούς συντρόφους.

Μάλιστα, η Μασίν εκτιμά ότι σε μια δεκαετία «θα υπάρχει ωκυτοκίνη σε σπρέι και οι άνθρωποι που αρνούνται να αφήσουν τα συναισθήματά τους να τους αγγίξουν, θα ρίχνουν μία δόση μέσα στη μύτη τους, πριν βγουν έξω το βράδυ του Σαββάτου, και λίγο πριν ξεκινήσουν να πίνουν το κρασί τους».

Η ουσία αυτή, αν και μπορεί να βοηθήσει στον συναισθηματικό δεσμό στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, για τη συντήρησή της εκκρίνονται αργότερα από τον εγκέφαλο διάφορες χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων η δοπαμίνη και η βήτα-ενδορφίνη, η οποία ουσιαστικά είναι οπιοειδές.

«Είναι σαν ηρωίνη, αλλά παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας και είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις, επειδή είναι εθιστική όπως και η ηρωίνη. Αυτός είναι στην πραγματικότητα και ο λόγος για τον οποίο όταν μας απορρίπτουν ή μας χωρίζουν, αισθανόμαστε απαίσια, επειδή φεύγουν τα οπιοειδή από τον εγκέφαλο», εξηγεί η Μασίν.

Σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Σαχακιάν, καθηγήτρια Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, «είναι πλέον σαφές από τις μελέτες που έχουν γίνει με αναλυτική απεικόνιση εγκεφάλου, ότι οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου δημιουργούν συστήματα, τα οποία με τις σειρά τους ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι βλέπουν τις φωτογραφίες αγαπημένων τους προσώπων. Η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη εμπλέκονται άμεσα στις κοινωνικές μας σχέσεις, στην επιθυμία μας να αλληλοεπιδράσουμε με άλλους ανθρώπους και να αντλήσουμε ευχαρίστηση από τη συντροφιά τους».

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Νατ, καθηγητής Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, διατύπωσε την άποψη ότι ενώ οι δυνατότητες ορισμένων φαρμάκων ήταν πιο θεωρητικές και στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα, τα αποτελέσματα από τη χρήση του MDMA, ίσως και να κάνουν τη διαφορά.

«Το MDMA χρησιμοποιήθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ από συμβούλους ζευγαριών, ώστε να τα βοηθήσουν να κρατήσουν τους γάμους τους. Κάτι που είχε καλά αποτελέσματα», ανέφερε στους Times ο δρ Νατ.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ πιθανό σύντομα ένα νέο φάρμακο να λάβει άδεια κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (PTSD ), και αργότερα να λάβει επέκταση έγκρισης και για τη θεραπεία της σχέσης των ζευγαριών.

Γιατί όμως ο οργανισμός μας είναι τόσο έτοιμος και πρόθυμος να δεχθεί φαρμακοθεραπεία, προκειμένου να μας ξεγελάσει και να μείνουμε με έναν σύντροφο;

Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου έχουν αξιοποιηθεί στην εξελικτική μας Ιστορία, εκτιμά η Μασίν, και στόχο έχουν να ξεπεράσουμε ένα ακανθώδες πρόβλημα των σχέσεων: να διατηρήσουν άνδρες και γυναίκες την ιδιότητά τους να συζητούν και να ανευρίσκουν λύσεις.

Μάλιστα, το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο μελών ενός ζευγαριού, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν έρθουν και παιδιά στη ζωή, καθώς οι περισσότεροι παντρεμένοι σταματούν την επικοινωνία μεταξύ τους και επικεντρώνονται ή κρύβονται πίσω από τα απαραίτητα της ανάπτυξής του. Κάτι που είναι τελείως λάθος.

«Η συνεργασία μεταξύ των ανδρών και μεταξύ των γυναικών είναι σχετικά πιο εύκολη. Οταν συνεργάζεσαι με κάποιο άτομο του ίδιου φύλου, συχνά υπάρχουν οι ίδιες απόψεις και η συζήτηση καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα. Ως εκ τούτου, όταν έρθουν τα παιδιά, για τις γυναίκες είναι πιο εύκολο να συζητήσουν με άλλες γυναίκες, για να ανταλλάξουν συμβουλές για τη φροντίδα τους. Οταν όμως προσπαθεί ένας άνδρας και μία γυναίκα να συνεργαστούν, δεν είναι εύκολο. Διότι ο ένας έχει προτεραιότητα τη φροντίδα και την ανάπτυξη των παιδιών και ο άλλος βασικά θέλει σεξ. Και αυτό για τον εγκέφαλο είναι μία πολύ σκληρή διαδικασία διαπραγμάτευσης», εξηγεί η Μασίν.

Ωστόσο, ο έρωτας και η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων, εξελικτικά είναι ένα σύστημα βιολογικής δωροδοκίας. Και καθώς η εξέλιξη ήρθε με αγάπη, οφείλουμε να τη σεβαστούμε για καταφέρουν να επιβιώσουν ακόμη και οι πιο κρίσιμες σχέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News