459
|

Υβρεις από Ερντογάν: Οι Ελληνες έκαψαν τη Σμύρνη!

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2018, 22:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2018, 20:01

Υβρεις από Ερντογάν: Οι Ελληνες έκαψαν τη Σμύρνη!

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2018, 22:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2018, 20:01

Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν θα οξύνει τη ρητορική του. Αλλά τώρα πια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου, ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, αναφέρθηκε στην καταστροφή της πόλης το 1922, επιρρίπτοντας ευθύνες στους έλληνες στρατιώτες!

«Το μεγαλύτερο χτύπημα που δόθηκε σε αυτή την ωραία πόλη είναι από τους Ελληνες στρατιώτες που έκαψαν τη Σμύρνη την ώρα που υποχωρούσαν» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρόγονοί μας, δήλωσε ο Ερντογάν, δεν θέλησαν να καταστρέψουν, να κάψουν, επεδίωκαν πάντοτε να κτίσουν και να δημιουργήσουν, και αυτό όπως είπε φάνηκε από την ανάπτυξη της Σμύρνης.

Ασφαλώς ο Ερντογάν λέει χυδαία ψεύδη. Είναι από κάθε ιστορική πηγή αποδεδειγμένο -και από τον αμερικανό πρόξενο Χόρτον- ότι η καταστροφή της πόλης ξεκίνησε μία εβδομάδα αφού είχε αποχωρήσει και το τελευταίο ελληνικό στρατιωτικό τμήμα από τη Μικρά Ασία και αφού στη Σμύρνη είχαν εισβάλει οι τσέτες (άτακτοι) του Κεμάλ Ατατούρκ.

Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το σπουδαίο κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου τον Σεπτέμβριο του 1922, ξεκίνησε από την αρμενική συνοικία σκορπίζοντας την απόγνωση σε όλους τους αμάχους που μάταια περίμεναν στο Κε, στην προκυμαία τα πλοία που θα τους μετέφεραν στα ελληνικά νησιά απέναντι.

Πιο συγκεκριμένα τούρκοι τσέτες πυρπόλησαν την αρμένικη εκκλησία και έχοντας τον άνεμο στην πλάτη φρόντισαν η πυρκαγιά να εξαπλωθεί και στο ελληνικό κομμάτι της πόλης. Από τη Μεγάλη Πυρκαγιά γλίτωσε εξάλλου η τουρκική συνοικία…

Οι «μεγάλοι πολιτικοί» να μετράνε τα λόγια τους

H απάντηση ήρθε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Κυριακή.

«Οι Έλληνες ως λαός και ως έθνος, θέλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας ειρηνικά. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσουμε και τίποτα απολύτως», τόνισε κ. Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του στον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο μετά την επιμνημόσυνη ακολουθία για τη συμπλήρωση 25 ετών από την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιου Καραμπίνη. Και προσέθεσε με νόημα: «Διακηρύσσουμε ότι είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης. Αλλά είμαστε λαός και έθνος, ο οποίος δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, ν΄ απεμπόλησει, έστω και κατ΄ ελάχιστο το έδαφός του, τα σύνορά του, την κυριαρχία του».

Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν, υπογράμμισε ότι «ίδιον των πολιτικών που θέλουν να λέγονται “μεγάλοι πολιτικοί” είναι να μετράνε τα λόγια τους. Και, κυρίως, να ξέρουν ότι το δημοκρατικό τους ήθος, η δημοκρατική τους οντότητα, άρα και η πολιτειακή τους οντότητα, εξαρτάται από τον σεβασμό του Πολιτισμού και της Ιστορίας». Και συμπλήρωσε: «Αν δεν υπάρχει αυτός ο σεβασμός τότε από εκεί και πέρα κανένα μέγεθος δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλο. Τουλάχιστον, δεν μπορεί να απαιτεί τον σεβασμό μας. Ούτε ημών των Ελλήνων ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της διεθνούς κοινότητας. Και είναι απολύτως σαφής αυτή η θέση. Που είναι θέση η οποία συμβαδίζει με τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον εν γένει δυτικό πολιτισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...