352
O πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ | GettyImages

Τουρκία: Δεν κατεβαίνει υποψήφιος ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2018, 18:28
O πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ
|GettyImages

Τουρκία: Δεν κατεβαίνει υποψήφιος ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2018, 18:28

Δεν θα είναι τελικά υποψήφιος στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς, όπως φαίνεται, δεν κατάφερε να συνασπίσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.

«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει διαδικασία με προοπτική την υποψηφιότητά μου» δήλωσε ο Γκιούλ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, και δικαιολόγησε αυτή την απόφαση επικαλούμενος την απουσία μιας «πολύ ευρείας συναίνεσης». Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, θα είχε «αναλάβει τις ευθύνες του».

Το όνομα του ενδέκατου αρχηγού του τουρκικού κράτους (2007-2014) βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο κέντρο εντατικών συζυτήσεων μεταξύ πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως το σενάριο αυτό απορρίφθηκε έντονα από ορισμένους, κυρίως εξαιτίας της εγγύτητάς του στο παρελθόν με τον Ερντογάν.

Μια υποψηφιότητα του Γκιούλ θα άνοιγε τον δρόμο σε μια θεαματική «αδελφοκτόνο μονομαχία» με τον Ερντογάν.

Ο Γκιούλ συνίδρυσε το 2001 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με τον Ερντογάν, του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών (από το 2003 έως το 2007) και στη συνέχεια πρόεδρος (μέχρι το 2014).

Χωρίς να κατονομάσει τον Ερντογάν, ο Γκιούλ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την «ατμόσφαιρα πόλωσης» που επικρατεί στην Τουρκία και επέμεινε στη σημασία που έχουν «ο διαχωρισμός των εξουσιών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες».

Τα βλέμματα στην Ασκενέρ

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στην Μεράλ Ασκενέρ, η οποία είναι ο εφιάλτης του Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο προς τις εκλογές. Όχι γιατί θα έχει ένα ποσοστό εφάμιλλο του Σουλτάνου, αλλά γιατί, αν καταφέρει όπως όλα δείχνουν να ξεπεράσει το 10%, τότε μπορεί να ανακόψει την πορεία του προέδρου προς τον απόλυτο θρίαμβο.

Η «Γκρίζα Λύκαινα» ίδρυσε το «Καλό Κόμμα» και ουσιαστικά απευθύνεται σπιο ταπεινά ένστικτα των Τούρκων. Στοχεύει κατά κύριο λόγο στον λαϊκό κόσμο της Ανατολής που δεν έχει υψηλή μόρφωση και η αλήθεια είναι πως τα έχει καταφέρει.

Η συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ήταν αμφίβολη, λόγω των πολύπλοκων περιορισμών που θέτει το σύνταγμα στα νέα κόμματα. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου «χάρισε» 15 βουλευτές του CHP στην Ακσενέρ, έτσι ώστε το iYi να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα 20 και πλέον βουλευτών και να παρακάμψει τα νομικά κωλύματα.

Εκπρόσωπος Τύπου του CHP κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι αυτή η χειρονομία δημοκρατικής αλληλεγγύης δεν προδικάζει υποστήριξη της Ακσενέρ στην προεδρική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...