858
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο βήμα της Βουλής κατά την απάντησή του στον Γιώργο Καμίνη | ΙΝΤΙΜΕnews

Χρυσοχοΐδης σε Καμίνη: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη – Ο Φουρθιώτης δεν είχε ποτέ 14 αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 10:31
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο βήμα της Βουλής κατά την απάντησή του στον Γιώργο Καμίνη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Χρυσοχοΐδης σε Καμίνη: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη – Ο Φουρθιώτης δεν είχε ποτέ 14 αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 10:31

Τις δυσλειτουργίες και τα πισωγυρίσματα στο θέμα της φύλαξης των λεγόμενων ευπαθών στόχων («επισήμων») παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε ξεπερασμένο και ανεπαρκές το νομοθετικό πλαίσιο για τη φρούρηση «υψηλών προσώπων» και κάνοντας λόγο για «αντιαισθητικές ανορθογραφίες» που είδαν εσχάτως το φως της δημοσιότητας, σε μία έμμεση αναφορά του στην υπόθεση Φουρθιώτη, υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα εύνοιας, αλλά πρόκειται για αστοχίες σε ένα αφόρητα πιεσμένο σύστημα.

Ποτέ δεν φύλαξαν 14 άτομα τον Φουρθιώτη

Αφιερώνοντας στη συνέχεια σημαντικό κομμάτι της απάντησής του στο θέμα της φρουράς του τηλεπαρουσιαστή, υποστήριξε ότι δεν του είχαν παραχωρηθεί ποτέ 14 αστυνομικοί και τεθωρακισμένο όχημα.

Τον Μάιο του 2020, είπε, τον φύλαγε ένας αστυνομικός, ενώ αργότερα, έπειτα από εμπρησμό στο σπίτι του, που έγινε τον Αύγουστο, η αρμόδια Επιτροπή (που συνεδριάζει ανά τρίμηνο) αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμα αστυνομικού. Τον Ιανουάριο, τελικά του 2021, έπειτα από εμπρησμό αυτοκινήτου στο κανάλι όπου εργαζόταν, δόθηκε και τρίτος αστυνομικός και στα μέσα Μαρτίου αυξήθηκε η συνοδευτική δύναμη στους τέσσερις αστυνομικούς, ενώ δόθηκε και εντολή για 24ωρη φύλαξη της οικίας του. «Ποτέ δεν φύλαξαν 14 άτομα  τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα σκορπίζεται από ανεμιστήρα λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα. Στους δέκα από τους έντεκα μήνες είχε 1 ή 2 άτομα χωρίς αυτοκίνητο», επέμεινε ο υπουργός.

Στην απάντησή του ο κ. Χρυσοχοΐδης αναγνώρισε ότι «χρειάζεται ειδικό σώμα της Αστυνομίας, το οποίο θα έχει συνεχή εκπαίδευση. Θα νομοθετηθεί», καθώς και ότι δεν αρκεί η αστυνομική δύναμη για να καλύψει τα αιτήματα φύλαξης που υποβάλλονται.

«Θα έπρεπε να είναι δεκαπλάσια και συνεχώς αυξανόμενη. Γιατί οι άνθρωποι ευλόγως φοβούνται, αλλά –όχι πάντα δικαιολογημένα– θεωρούν ότι απειλούνται. (…) Εχουμε να κάνουμε με ένα ασύμμετρο φαινόμενο προσφοράς και ζήτησης. Η προσφορά προστασίας είναι μικρό κλάσμα της ζήτησης.

»Και κάθε υπουργός προστασίας του Πολίτη τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθεί να πάρει κόσμο από τα “επίσημα”, όπως λέγονται και να τον βάλει σε μάχιμες αστυνομικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής, “να βγάλει την Αστυνομία στους δρόμους”. Ολοι –και εγώ πρώτος– επαιρόμαστε τους δυο πρώτους μήνες ότι τα καταφέραμε και μετά γυρνάμε στα ίδια», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν άλλαξε το ισχύον σύστημα για τη φύλαξη «υψηλών προσώπων».

Χρυσοχοΐδης και Καμίνης είχαν και ένα σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή για το θέμα Φουρθιώτη (INTIME)

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη, και νομίζω ότι εκφράζω όλους τους προηγούμενους διατελέσαντες υπουργούς, λέγοντας ότι έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα αυτό το σύστημα. Έχουμε κάνει απόπειρα από τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά οι προτάσεις ήταν “μικρές ασπιρίνες”, εκεί που χρειάζονται τομές», παραδέχθηκε χαρακτηριστικά.

«Στην ερώτηση που μου απευθύνατε, κ. Καμίνη, ζητάτε να προσδιορίσουμε τα μέτρα που θα βελτιώσουν το σύστημα, προσθέτοντας αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Σας απαντώ με 10 λέξεις. Θα νομοθετήσουμε τώρα με τόλμη και φαντασία και πολύ διάλογο», είπε, και η σημερινή συζήτηση, πρόσθεσε, είναι η αρχή αυτής της διαβούλευσης.

«Δεν θα ανακαλύψουμε τροχό, θα μεταφέρουμε καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έδρασαν στο θέμα νωρίτερα από εμάς. Το θέμα είναι απλό (…) Αφού η Αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτό τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά , στις υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν ιδιωτικές εταιρείες», συνέχισε στην απάντηση του ο κ. Χρυσοχοΐδης, διερωτώμενος «γιατί υπουργεία και δημόσιες Αρχές χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις και δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά σχήματα που θα εξοικονομήσουν αστυνομικές δυνάμεις».

«Ακόμη και η Βουλή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, φυλάσσει εξ ιδίων πόρων και με μεικτά σχήματα τις εγκαταστάσεις της. Η Βουλή με δικούς της πόρους και διαδικασίες, σε συνεργασία πάντα με την Αστυνομία, αποφασίζει ποιοι βουλευτές και πότε και για πόσο δικαιούνται φύλαξης».

«Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα η φύλαξη βουλευτών δεν είναι ex officio δικαίωμα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα θέματα φύλαξης ιδιωτών. Χρειάζεται λοιπόν κάτι απλό. Να νομοθετήσουμε τον μέγιστο αριθμό, το πλήθος αυτού του Σώματος φύλαξης. Ας το αποφασίσουμε κι ας τελειώνουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το θέμα της φύλαξης δημοσιογράφων-ΜΜΕ, ο υπουργός σημείωσε ότι στην ελληνική νομοθεσία προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός απασχολούμενου προσωπικού και μέσων συνοδείας ανά κατηγορία αξιωματούχων – πρακτική που, όπως είπε, χρειάζεται νέους, ρητούς κανόνες, και πάλι αυξημένων εγγυήσεων για την κατ’ εξαίρεση υπέρβασή τους.

Κλείνοντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «αντιαισθητικές ανορθογραφίες που εμφανίζονται στη δημοσιότητα για το θέμα φύλαξης», οι οποίες όμως, όπως ξεκαθάρισε, «δεν έχουν να κάνουν με υποτιθέμενα σκάνδαλα και εύνοιες».

«Ολα γίνονται με απέραντη τυπική νομιμότητα. Η ουσία όμως παραμένει πως έχουμε να κάνουμε με ένα αφόρητα πιεσμένο σύστημα που έχει γίνει αναποτελεσματικό και θέλει θεσμικές τομές. Δηλαδή αποφάσεις που αγγίζουν όλο τον δημόσιο χώρο και το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων», παραδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου και σειράς προτάσεων.

«Ελπίζω να έχουν όλοι τη βούληση να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους. Νομίζω κανείς δεν θέλει να αφήνονται σκιές για τη λειτουργία του πολιτικού και κομματικού συστήματος. Και φυσικά κανείς δεν θέλει, και πρώτοι από όλους η Αστυνομία, η φυσική και πολιτική ηγεσία της, να γίνεται κατάχρηση των υπηρεσιών προστασίας, από πρόσωπα που κάνουν κάκιστη χρήση αυτών των υπηρεσιών», κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...