335
Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ τιμούν τη μνήμη των νεκρών της Τιενανμέν, το βράδυ της Τετάρτης | Reuters

Χονγκ Κονγκ: Τίμησαν την επέτειο της σφαγής της Τιενανμέν παρά την απαγόρευση

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 11:10
Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ τιμούν τη μνήμη των νεκρών της Τιενανμέν, το βράδυ της Τετάρτης
|Reuters

Χονγκ Κονγκ: Τίμησαν την επέτειο της σφαγής της Τιενανμέν παρά την απαγόρευση

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 11:10

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων που εφαρμόζεται στο Χονγκ Κονγκ με το πρόσχημα του κορονοϊού, αρκετοί βρίσκουν τρόπους να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν, η οποία έγινε στις 3-4 Ιουνίου του 1989 στο Πεκίνο.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ συμμετέχουν σε πορείες για την Τιενανμέν. Φέτος, όμως, έχουν απαγορευτεί, ενώ η Κίνα επιδιώκει την οριστική κατάργησή τους, καθώς στο Χονγκ Κονγκ προσπαθεί να ποινικοποιήσει όλες τις διαμαρτυρίες, μέσω ενός «νόμου για την ασφάλεια».

Στην ηπειρωτική Κίνα, οι αρχές έχουν απαγορεύσει ακόμη και τις έμμεσες αναφορές στα γεγονότα της 4ης Ιουνίου 1989, κάθε αναφορά στην εμπλοκή του στρατού δηλαδή και στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών που είχαν ξεκινήσει στις 15 Απριλίου εκείνης της χρονιάς.

Εκδηλώσεις μνήμης για τους νεκρούς της Τιενανμέν στο Χονγκ Κονγκ

Πέραν του Χονγκ Κονγκ, ο εν λόγω νόμος έχει υποστεί τη διεθνή κατακραυγή, με τη Βρετανία στις επάλξεις. Επτά πρώην υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου παροτρύνουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να σχηματίσει και να ηγηθεί παγκόσμιας συμμαχίας με σκοπό την ηχηρή απάντηση της Δύσης σε αυτό που, από πλευράς Βρετανών, θεωρείται «κατάφωρη παραβίαση» των σινοβρετανικών συμφωνιών. Υπενθυμίζεται ότι το Χονγκ Κονγκ ήταν, έως το 1999 βρετανική αποικία, οπότε και παραχωρήθηκε στην Κίνα υπό ένα καθεστώς σχετικής αυτονομίας.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί τρία εκατομμύρια κατοίκους του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία, αν εφαρμοστεί ο νόμος τον Σεπτέμβριο, όπως επιδιώκουν οι Κινέζοι.

Ο Τζόνσον δεσμεύθηκε να προσφέρει στους κατόχους στο Χονγκ Κονγκ βρετανικού εθνικού υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου έναν δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας – επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στη Βρετανία.

Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια άτομα θα πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθούν, είπε ο Τζόνσον.

Η Βρετανία προειδοποίησε το Πεκίνο να υποχωρήσει όσον αφορά αυτόν τον νόμο περί ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι, αν προχωρήσει, κινδυνεύει να καταστρέψει ένα από τα κοσμήματα της ασιατικής οικονομίας, αλλά και την φήμη της Κίνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...