338
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χατζηδάκης: Μειωμένη κατά 25% η τιμή των ηλεκτροκίνητων

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 19:14
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χατζηδάκης: Μειωμένη κατά 25% η τιμή των ηλεκτροκίνητων

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2020, 19:14

Στο πρόγραμμα επιχορηγήσεων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως η τιμή τους με τις παρεμβάσεις της πολιτείας μειώνεται μεσοσταθμικά κατά περίπου 25% , σε σχέση με την σημερινή τιμή τους.

«Δεν πάμε να χρηματοδοτήσουμε την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά κυρίως τα scooter και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς αναλογικά τα ποσοστά επιδότησης, επί της τιμής τους, είναι αντίστοιχα 15%, 20% και 40%», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους φορτιστές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από τους παραχωρησιούχους ώστε να καλυφθούν όλες οι εθνικές οδοί, ενώ παράλληλα θα υπάρξει κάλυψη σε λιμάνια και άλλα κομβικά σημεία. Οι δήμοι οφείλουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία και οι εισαγωγείς αυτοκινήτων έχουν δεσμευθεί για ανάπτυξη 1.200 φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε διάφορα μέρη της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπάρχει πρόνοια για ανάλογες εγκαταστάσεις στα καινούρια κτίρια, καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών για τοποθέτηση σημείων φόρτισης σε υφιστάμενα κτίρια.

Για τα παμπάλαια εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, δηλαδή τα Euro 1, Euro 2 και Euro 3 αυτοκίνητα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή τους, ενώ εάν κάποιος αγοράσει στο εξωτερικό όχημα ηλικίας άνω των 12 ετών (Εuro4), για να το φέρει για κυκλοφορία στην Ελλάδα θα μπει ένα περιβαλλοντικό τέλος 4.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα φύγουν από την επιχείρηση περίπου 5.000-5.500 εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό της ΔΕΗ θα μειωθεί από τις 16.000 σε περίπου 12.000 υπαλλήλους, μαζί με κάποιες προσλήψεις που θα γίνουν, όπως ανέφερε, δίχως αυτό να έχει κόστος για τους καταναλωτές.

Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ύφεση και την οικονομία, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στην οικονομία είπε: «Δεν βλέπουν τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη; Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν και τον Μάρτιο, οπότε είχε ξεκινήσει η επίδραση της πανδημίας», τονίζοντας ότι «προφανώς θα έχουμε ύφεση το 2020 και ανάκαμψη το 2021».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...