527
Ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα | InTime News

Τουσκ – Τσίπρας, χαμένοι στο… twitter

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 07:09
Ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα
|InTime News

Τουσκ – Τσίπρας, χαμένοι στο… twitter

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 07:09

Εφτανε και περίσσευε μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για να αποδειχθεί ότι η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, αμέσως μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ήταν φρούδα.

Τη στιγμή που το Μαξίμου συνδύασε τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη για να καταδείξει την «επικράτηση» των ελληνικών θέσεων στο Προσφυγικό, ο κ. Τουσκ κατέβασε απότομα την… ταχύτητα.

Στο επίμαχο tweet, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε:  «Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων έχουν φτάσει σε ένα τέλος». Ακολούθως ανέφερε: «Δεν είναι θέμα μονομερών δράσεων, αλλά κοινή απόφαση της ΕΕ των 28».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Τουσκ όχι μόνο δεν επιτέθηκε στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορα τους, αλλά τόνισε πως δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εφαρμόζουν κοινή απόφαση των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Καμία «μονομερής ενέργεια» δηλαδή. Εφτασε, δε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σημείο να ευχαριστήσει τις κυβερνήσεις των χωρών που «εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

donald-tusk-ena

donald-tusk-dyo

Είναι φανερή, λοιπόν, η διάσταση απόψεων ως προς τι απέφερε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται «ακάλυπτη» με τη δική της «μετάφραση». Τα πράγματα, πλέον, δείχνουν να έχουν πάρει το δρόμο τους, ερήμην της Αθήνας.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να πάρει επιπλέον μέτρα για το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου. Η FYROM δικαιολογεί την απόφασή της με το επιχείρημα ότι αφού ούτε η Σερβία δέχεται πρόσφυγες, και η Σερβία επειδή ούτε η Σλοβενία το κάνει. Ετσι, οι χώρες του βαλκανικού διαδρόμου δεν ανοίγουν τα σύνορά τους ούτε για τους 580 πρόσφυγες που είχαν αποφασίσει προ δεκαημέρου οι αστυνομίες τους.

Η απάντηση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρα προτίμησε να απαντήσει στον Ντόναλντ Τουσκ στο ίδιο… πεδίο και με τα ίδια όπλα. Ητοι: με ανάρτηση στον δικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο Πρωθυπουργός αντεπιτίθεται, αρνούμενος ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι απόφαση κοινή των 28, αλλά υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια σε αντίθεση οποιασδήποτε τέτοιας κοινής απόφασης, την οποία και αγνοούν οι χώρες της Βαλκανικής Οδού που έκλεισαν τα σύνορά τους.

Κάλεσε δε προσωπικά τον κ. Τουσκ, να παραμένει προσηλωμένος δια του θεσμικού του ρόλου στις αποφάσεις του ΕΣ και να μην ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών (κι όχι μόνο).

Οι αναρτήσεις του Πρωθυπουργού μέσω twitter σε απάντηση όσων δήλωσε νωρίτερα ο Ντ. Τουσκ αναφέρουν συγκεκριμένα: «O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

» Η ΕΕ  δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28. Και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν». Σημειώνεται ότι τις αντίστοιχες αναρτήσεις έκανε ο κ. Τσίπρας και στα αγγλικά, στον διεθνή του λογαριασμό.

CdKq-KuWwAA2NJm

Τσακωμός Γεροβασίλη-Κουμουτσάκου

Στο εσωτερικό πεδίο, πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είχε έντονη κόντρα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο για το τι ακριβώς αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...