1014
Η «ημέρα της ελευθερίας» των Βρετανών από τις μάσκες πλησιάζει και ο κορονοϊός καραδοκεί, σύμφωνα με το σκίτσο της βρετανικής εφημερίδας | Times

Βρετανία: Ο Τζόνσον ετοιμάζεται να άρει τους περιορισμούς και να βγάλει τις μάσκες

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 13:45
Η «ημέρα της ελευθερίας» των Βρετανών από τις μάσκες πλησιάζει και ο κορονοϊός καραδοκεί, σύμφωνα με το σκίτσο της βρετανικής εφημερίδας
|Times

Βρετανία: Ο Τζόνσον ετοιμάζεται να άρει τους περιορισμούς και να βγάλει τις μάσκες

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2021, 13:45

Η Βρετανία ήθελε να ανοίξει τα πάντα στις 19 Ιουλίου, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα είχε άλλη γνώμη και έτσι, ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως θα πάρει την τελική απόφαση την επόμενη εβδομάδα.

Ομως, όλα δείχνουν ότι ο βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει να μην αλλάξει τα σχέδιά του, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε την Δευτέρα ότι με το βήμα άρσης των μέτρων θα εξαλειφθούν τα όρια στον αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις, η οδηγία για κατ’οίκον εργασία και η εντολή για χρήση μάσκας.

«Η χρήση μάσκας σε καταστήματα ή στο τραίνο θα τεθεί σύντομα στη κρίση του καθενός», δήλωνε την Κυριακή ο υπουργός Στέγασης.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση ειδικών και του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, που απηύθηνε έκκληση στον Τζόνσον να μην καταργήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ο Τζόνσον στοιχηματίζει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έχει αποδυναμώσει τη σύνδεση μεταξύ λοιμώξεων και εισαγωγών σε νοσοκομεία, μπορεί να αποτρέψει τον κατακλυσμό των υγειονομικών υπηρεσιών από ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας – Daniel Leal-Olivas/Pool via REUTERS

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες ήταν αυξημένα κατά 67% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό κατά 24%, ενώ οι θάνατοι παρουσίασαν οριακή μείωση και παραμένουν κατά μέσο όρο σε 17 την ημέρα.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, από τις 19 Ιουλίου, τα νυχτερινά κέντρα, τα κλαμπ και τα θέατρα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί χωρητικότητας σε χώρους φιλοξενίας. Οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης θα παύσουν να ισχύουν.

Η Κριστίνα Πέιγκελ από το UCL κάνει λόγο σε ανάρτηση στο Twitter για «εφιαλτικό σχέδιο». Η ειδικός σημειώνει ότι «μοιάζει σαν να είμαστε η μόνη χώρα, η οποία αποφασίζει τη στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στο τείχος των εμβολιασμένων ελπίζοντας ότι θα αντέξει».

Σχεδόν το 63% των ενηλίκων στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 86% έχει κάνει τη πρώτη δόση. Τα ποσοστά ωστόσο δείχνουν ότι απομένει ακόμα ένα σεβαστό τμήμα του πληθυσμού, για το οποίο η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε βοηθηθεί από την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;», τόνισε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου.

«Θα αποσύρουμε τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις αφού θα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού», δήλωσε.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και η αύξηση των θεατών για τους ημιτελικούς (το βράδυ της Τρίτης) και τον τελικό του Euro (την Κυριακή) στο Γουέμπλεϊ, που ορίστηκαν στους 60.000, προκαλώντας την αντίδραση των γερμανών ειδικών, που έκαναν λόγο για τον κίνδυνο έξαρσης των κρουσμάτων.

Ο Τζόνσον καθορίζει την πολιτική υγείας για την Αγγλία, αλλά όχι για τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι το σχέδιό του για άρση των περιορισμών στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να προσέχουν και προειδοποίησε ότι μια νέα παραλλαγή του ιού, που δεν θα την πιάνει το εμβόλιο, θα μπορούσε να σημαίνει την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων στο μέλλον.

«Δεν θα ήθελα να αισθάνονται οι άνθρωποι ότι αυτό είναι το τέλος, σαν να ήταν η στιγμή να γίνουμε καταχαρούμενοι… απέχει πολύ το τέλος της αντιμετώπισης αυτού του ιού», τόνισε.

«Προφανώς, εάν βρούμε μια άλλη παραλλαγή που δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια … τότε σαφώς, θα πρέπει να πάρουμε όσα μέτρα χρειάζεται για να προστατεύσουμε το κοινό».

Η Βρετανία έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της Covid-19 παγκοσμίως και ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για αργοπορημένες αντιδράσεις στην διαχείριση της πανδημίας, με καθυστερημένες επιβολές lockdown.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα είναι από τα πιο πετυχημένα παγκοσμίως, με το 86% των ενηλίκων να έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου και το 64% και τις δύο δόσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι και τα άτομα κάτω των 40 ετών θα προσκληθούν για να λάβουν τη δεύτερη τους δόση οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί για 12 εβδομάδες, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική που ισχύει για άτομα άνω των 40 ετών. Η οδηγία αφορά το εμβόλιο της AsrtaZeneca, το οποίο κυριαρχεί στη Βρετανία.

Τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της παραλλαγής Δέλτα που οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα εμβόλια σπάνε την σύνδεση μεταξύ μολύνσεων από την Covid-19 και θανάτων εξαιτίας της νόσου, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι θα υπάρξουν πάραυτα περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19.

«Θέλαμε λίγο περισσότερο χρόνο για να δούμε τα αποδεικτικά στοιχεία ότι τα εμβόλια μάς βοήθησαν στη διάσπαση της σχέσης μεταξύ ασθένειας και θανάτου. Εχει γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αυτά τα εμβόλια είναι πράγματι επιτυχή, καθώς η πλειονότητα αυτών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο δεν είχε εμβολιαστεί», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

«Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον βρετανικό λαό: τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά. Μπορούμε εύλογα να αναμένουμε ότι έως τις 19 Ιουλίου, ο αριθμός των ημερήσιων λοιμώξεων θα είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι σήμερα», είπε ο Τζαβίντ στο Κοινοβούλιο και πρόσθεσε πως «ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε την ύπαρξη του Covid και να βρούμε τρόπους να ζούμε με αυτό, όπως ήδη κάνουμε και με την γρίπη».

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθούν κάποια μέτρα καθώς η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να φανεί που θα οδηγήσει.

Την Δευτέρα, η χώρα επιβεβαίωσε 27.334 νέα κρούσματα της Covid-19, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καταγράφοντας αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ 29 Ιουνίου και 5 Ιουλίου λίγο πάνω από 53% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες. Εννέα άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο μέσα σε 24 ώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...