441
Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Γκουντρεμίνγκεν, στη Βαυαρία. Σταμάτησε να λειτουργεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς | REUTERS/Lukas Barth/File Photo

Βερολίνο προς Μακρόν: Συμφωνούμε ότι… διαφωνούμε για την πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 10:58
Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Γκουντρεμίνγκεν, στη Βαυαρία. Σταμάτησε να λειτουργεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
|REUTERS/Lukas Barth/File Photo

Βερολίνο προς Μακρόν: Συμφωνούμε ότι… διαφωνούμε για την πυρηνική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 10:58

Η Γερμανία «συμφωνεί να διαφωνεί» με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τοποθετηθεί πράσινη ταμπέλα στην πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γερμανίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Πιστεύω ότι έχουμε σχέση τόσο στενή και βαθιά, γνωριζόμαστε τόσο καλά, που γνωρίζουμε ποια είναι η γαλλική θέση για την πυρηνική ενέργεια και η γαλλική πλευρά γνωρίζει άριστα ποια είναι η γερμανική θέση για το ζήτημα. Επομένως, μπορεί να πούμε “συμφωνούμε να διαφωνούμε”», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP η Αννα Λούρμαν, στέλεχος των Πρασίνων, που συγκυβερνούν υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

«Θα μπορέσουμε κατόπιν να επικεντρωθούμε στα ζητήματα για τα οποία θέλουμε να προχωρήσουμε (μαζί), και είναι πολλά, αν κοιτάξουμε τα σχέδια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ: από την προστασία του κλίματος ως τις βιώσιμες επενδύσεις, ως το ζήτημα της στρατηγικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας», πρόσθεσε η Αννα Λούρμαν, μέλος της παράταξης των Πρασίνων που μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της στην κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς.

Την 31η Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε το σχέδιό της για να χαρακτηριστούν πράσινες οι επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που αξιοποιούν πυρηνική ενέργεια και φυσικό αέριο, με σκοπό να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση σε εγκαταστάσεις που κρίνεται ότι συμβάλλουν στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Το Παρίσι, το οποίο θέλει να ενισχύσει τη γαλλική βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας –πηγή ενέργειας σταθερή και απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα–, και κυβερνήσεις χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, που θέλουν να αντικαταστήσουν τους ιδιαίτερα ρυπογόνους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς καύσης άνθρακα, τασσόταν αναφανδόν υπέρ ενός τέτοιου κειμένου.

Αντίθετα, η Γερμανία, μετά την καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, αποφάσισε να επιταχύνει την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, κλείνοντας προοδευτικά τα εργοστάσια που λειτουργούν ακόμα. Κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη αυτής της χρονιάς.

Την περασμένη Παρασκευή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, τρεις από τους τελευταίους έξι αντιδραστήρες που εξακολουθούσαν να λειτουργούν στη Γερμανία τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

«Γενικά, θα έπρεπε να πάρουμε άλλη κατεύθυνση, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και για λόγους πολιτικής ανεξαρτησίας όσον αφορά την ενέργεια», εξήγησε η κυρία Λούρμαν.

«Αυτό είναι, για εμένα, επιχείρημα εναντίον του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και το ουράνιο πρέπει να έρχεται από κάπου. Δεν θα θέλαμε να είμαστε εξαρτημένοι ενεργειακά από τους μεγάλους προμηθευτές πρώτων υλών», πρόσθεσε η υφυπουργός Εξωτερικών.

Για αυτήν, «η πυρηνική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη ενέργεια, καθώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα».

Πάντως, παρά τη διαφωνία της Γερμανίας, η Λούρμαν διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιλέξει τη σύγκρουση με τη Γαλλία, που ανέλαβε την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε πλειοψηφία στην Ευρώπη. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να προσεγγίσουμε αυτό το ζήτημα», παραδέχθηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...