496
Φοιτητής συλλέγει δείγματα με μικροπλαστικά από τα νερά του κόλπου του Χονγκ Κονγκ, συμμετέχοντας σε επιστημονική έρευνα | EPA

Τρομάζει η εξάπλωση των μικροπλαστικών – «Βρίσκονται παντού», λένε οι επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2019, 14:01
Φοιτητής συλλέγει δείγματα με μικροπλαστικά από τα νερά του κόλπου του Χονγκ Κονγκ, συμμετέχοντας σε επιστημονική έρευνα
|EPA

Τρομάζει η εξάπλωση των μικροπλαστικών – «Βρίσκονται παντού», λένε οι επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2019, 14:01

Μικροπλαστικά σωματίδια βρίσκονται παντού στον κόσμο, σε λίμνες και ποτάμια της Βρετανίας, στο έδαφος των ΗΠΑ στις ισπανικές ακτές, στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας και στον ανθρώπινο οργανισμό. Νέες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ευρήματα παλαιότερων, για την τρομακτική εξάπλωση των σωματιδίων.

Οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροπλαστικά μέσω της τροφής και του νερού. Μία έρευνα στη Σιγκαπούρη, κατέδειξε ότι τα μικροπλαστικά γίνονται εστία βλαβερών μικροβίων.

Η ανάλυση των υδάτων στη Βρετανία, κατέδειξε τη ρύπανση και των 10 λιμνών, ποταμών και δεξαμενών, που μελέτησαν οι επιστήμονες. Περισσότερα από 1.000 μικρά κομμάτια πλαστικού ανά λίτρο βρέθηκαν στον ποταμό Τέιμ, κοντά στο Μάντσεστερ, ο οποίος είναι ο πιο μολυσμένος από όλα τα μέρη που έχουν μελετηθεί στον κόσμο.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν ακόμα και σε απομακρυσμένες λίμνες της Σκωτίας με δύο-τρία κομμάτια ανά λίτρο.

«Εμεινα έκπληκτος. Δεν περίμενα να βρούμε τόσα πολλά», λέει ο Κρίστιαν Νταν, στο Πανεπιστήμιο του Μπανγκόρ, στην Ουαλία, επικεφαλής της έρευνας. «Προκαλεί κατάθλιψη το ότι τα πιο γνωστά μέρη της χώρας είναι γεμάτα μικροπλαστικά. Δεν ξέρουμε ακόμα τους κινδύνους που ενέχει η παρουσία τους. Δεν μπορούμε να εφησυχαστούμε και σε 20 χρόνια να λέμε “αν ξέραμε τότε πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα”. Πρέπει να παρακολουθούμε τα νερά και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα πλαστικά», λέει ο επιστήμονας στην Guardian.

Σε άλλη έρευνα στη Σιγκαπούρη, οι ειδικοί βρήκαν περισσότερα από 400 διαφορετικά βακτήρια σε 275 κομμάτια μικροπλαστικών, που συλλέχθηκαν από παραλίες. Ανάμεσά τους, υπήρχαν μικρόβια που προκαλούν γαστροεντερίτιδα και διάφορες μολύνσεις σε ανθρώπους, καθώς και τη λεύκανση των κοραλιών.

Επιστήμονας συλλέγει δείγματα υδάτων στο Χονγκ Κονγκ για την ανίχνευση μικροπλαστικών

Τον περασμένο Οκτώβριο, διεθνής έρευνα σε οκτώ χώρες, αποκάλυψε ότι σε όλα τα δείγματα κοπράνων που αναλύθηκαν, υπήρχαν μικροσκοπικά ίχνη πλαστικών.

Ανιχνεύθηκαν έως εννέα διαφορετικά είδη μικροπλαστικών σε ένα δείγμα, με πιο συχνά τα σωματίδια από πολυπροπυλένιο (ΡΡ) και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ). Κατά μέσο όρο κάθε δείγμα περιείχε 20 σωματίδια μικροπλαστικών ανά 10 γραμμάρια κοπράνων.

Οι χώρες από όπου ελήφθησαν τα δείγματα, ήταν οι Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρωσία, Φινλανδία και Ιαπωνία.

Η έρευνα έγινε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας.

Βαζάκι με θαλασσινό νερό και μικροπλαστικά, κρατά φοιτητής που συμμετέχει σε έρευνα στο Χονγκ Κονγκ

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών. Χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς σε διάφορα προϊόντα ή προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών στο περιβάλλον. Εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, μεταξύ άλλων επιδρώντας στο ανοσοποιητικό σύστημα ή συμβάλλοντας στη μεταφορά τοξικών χημικών και παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα.

Η κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης νερού και αναψυκτικών από πλαστικά μπουκάλια, είναι από τις βασικές αιτίες διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό από το στόμα. Ακόμα, βρίσκονται σε συνθετικά ρούχα και λάστιχα αυτοκινήτων.

Τα πιο μικρά σωματίδια μικροπλαστικών είναι ικανά να διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος, στο λεμφικό σύστημα, ακόμη και στο ήπαρ.

Επίσης, έχουν διεισδύσει στον οργανισμό όλων των ζώων, καθώς και στο νερό που οι άνθρωποι πίνουν από τη βρύση σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...