364
Διαδηλωτής συλλαμβάνεται στην πλατεία Ταξίμ από άνδρες της Αστυνομίας με πολιτικά | EPA/SEDAT SUNA

Τουρκία: Βίαιη καταστολή και συλλήψεις στην επέτειο της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 22:32
Διαδηλωτής συλλαμβάνεται στην πλατεία Ταξίμ από άνδρες της Αστυνομίας με πολιτικά
|EPA/SEDAT SUNA

Τουρκία: Βίαιη καταστολή και συλλήψεις στην επέτειο της εξέγερσης στο πάρκο Γκεζί

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2022, 22:32

Κάτι από τις μέρες της εξέγερσης του 2013 για τη σωτηρία του πάρκου Γκεζί έζησε το κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ μετατράπηκε σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την 9η επέτειο των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, της μεγαλύτερης αμφισβήτησης της κυριαρχίας του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία. Ο πρόεδρος, πλέον, της Τουρκίας έχει εξισώσει τους διαδηλωτές του 2013 με τους Κούρδους αντάρτες αλλά και όσους κατηγορούνται για την ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί για να τους εμποδίσουν την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και την κεντρική οδό του Πέραν | EPA/SEDAT SUNA

Τουρκικό δικαστήριο τον περασμένο μήνα καταδίκασε οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, σε φυλάκιση, για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση του αποκαλούμενου «κινήματος του Γκεζί». Οι καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είχαν εκδηλωθεί αυθόρμητα σε εθνικό επίπεδο και προστατεύονταν από συνταγματικά δικαιώματα.

Περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε έναν δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της Τρίτης, κρατώντας φωτογραφίες τόσο των φυλακισμένων, όσο και εκείνων που έχασαν τη ζωή τους από την αστυνομική επέμβαση το 2013.

Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων, όταν επιχείρησαν να βαδίσουν οργανωμένα προς την πλατεία Ταξίμ και την κεντρική οδό Ιστικλάλ, την άλλοτε Μεγάλη Οδό της συνοικίας Πέραν.

«Ο Ερντογάν θα φύγει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Επεισόδια και συλλήψεις στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης στην 9η επέτειο της εξέγερσης για το πάρκο Γκεζί | EPA/SEDAT SUNA

Επεισόδια είχαν σημειωθεί και προηγουμένως και σε άλλες περιοχές περιμετρικά του κέντρου της Κωνσταντινούπολης, όταν μικρότερες ομάδες πολιτών προσπάθησαν να προσεγγίσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TIP) κρέμασαν ένα γιγάντιο πανό που έγραφε «Παντού Ταξίμ, παντού Αντίσταση» – ένα δημοφιλές σύνθημα κατά τις διαδηλώσεις του 2013 – σε μία από τις γέφυρες του Βοσπόρου, το οποίο ακολούθως και έπειτα από συμπλοκή, κατέβασε η Αστυνομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...