330
Το Χονγκ Κονγκ είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο και έχει τεράστιο πρόβλημα στέγασης | Getty Images

Το Χονγκ Κονγκ θα λύσει το πρόβλημα στέγασης χτίζοντας ένα νησί

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 07:20
Το Χονγκ Κονγκ είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο και έχει τεράστιο πρόβλημα στέγασης
|Getty Images

Το Χονγκ Κονγκ θα λύσει το πρόβλημα στέγασης χτίζοντας ένα νησί

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 07:20

Το Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά νησιά στον κόσμο. Η πρόταση της κυβέρνησης να δημιουργήσει 10.000 στρέμματα γης γύρω από το μεγαλύτερο νησί της περιοχής, το Λαντάου, παρουσιάστηκε ως λύση στο ζήτημα της έλλειψης στέγασης στην πόλη, με την αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ να αποτελεί μια από τις ακριβές στον πλανήτη.

Οι αρχές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις εργασίες για την ανάκτηση γης το 2025, με στόχο την εγκατάσταση κατοίκων στο νέο νησί μέσα στο 2032. Το τεχνητό νησί, το ακριβότερο έργο υποδομής της πόλης μέχρι σήμερα, θα κοστίσει τέσσερις φορές περισσότερο από το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1998. Το κόστος κατασκευής αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ.

Σε μακέτα, άποψη του επικείμενου έργου (Handout)

Το νησί θα είναι σχεδόν τριπλάσιο από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και θα παρέχει έως και 260.000 διαμερίσματα, εκ των οποίων το 70% θα χρησιμοποιηθούν για δημόσια στέγαση. Το πλάνο της κυβέρνησης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τους επικριτές του έργου να υποστηρίζουν ότι η κατασκευή είναι εξαιρετικά ακριβή και θα μπορούσε να βλάψει το περιβάλλον, ειδικά τη θαλάσσια ζωή, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτησή τους για την έλλειψη διαλόγου πάνω στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή τους ζωή. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής ενδέχεται να αποτελέσει λόγο εξαφάνισης των ροζ δελφινιών που ζουν στα νερά γύρω από το Λαντάου.

Το ροζ δελφίνι είναι είδος προς εξαφάνιση και ζει στα νερά γύρω από το Λαντάου (Ken Fung/Dolphinwatch)

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF αντιπροτείνουν τον καθαρισμό μολυσμένων εκτάσεων και την οικοδόμησή τους, τονίζοντας ότι αυτό το σχέδιο είναι φθηνότερο από τη δημιουργία ενός τεχνητού νησιού.

Το Χονγκ Κονγκ είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα και ακριβότερα μέρη στον κόσμο – EPA