610
| George Vitsaras / SOOC

Το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα «μόνο για εμβολιασμένους»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 11:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/10/2021, 12:43
| George Vitsaras / SOOC

Το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα «μόνο για εμβολιασμένους»

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 11:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/10/2021, 12:43

Την αρχή έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προανήγγειλε νέες και «μεγαλύτερες» ελευθερίες στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι – εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος, χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας», εξήγησε στον ΣΚΑΪ.

Την Τρίτη τη σκυτάλη των κυβερνητικών διαρροών περί ενός σχεδίου που θα δίνει μεγαλύτερες «ελευθερίες» στους εμβολιασμένους, άρα και λιγότερες στους μη εμβολιασμένους, πήρε ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αφού διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown», τόνισε, σε συνέντευξή του στο Mega, ότι «δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο».

Την Τετάρτη ο κ. Πλεύρης θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Τι είναι αυτό το νέο πλαίσιο;

Σύμφωνα με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη πρόκειται για μια σειρά από προβλέψεις για επιστροφή προς την κανονικότητα που θα αφορούν αποκλειστικά τους εμβολιασμένους πολίτες, μεταξύ των οποίων η αφαίρεση της μάσκας σε περιοχές με ισχυρό «τείχος ανοσίας» –το ποιες είναι αυτές απομένει να φανεί–, η κατάργηση του «κόφτη» στις πληρότητες των κλειστών χώρων που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά και η επάνοδος των «ορθάδικων» στη νυχτερινή ζωή. Σε κάθε περίπτωση, δε, το μήνυμα είναι ότι ο εμβολιασμένος θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση παντού, ανεξαρτήτως του αν βρίσκεται σε μια «κόκκινη» περιοχή, ώστε η νέα καθημερινότητα να θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την προ Covid εποχή.

Ο συγχρονισμός βέβαια, των ανακοινώσεων ενός τέτοιου σχεδίου με την από πολλές πλευρές προβληματική επιβολή του μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη επιτρέπει μια σειρά από συμπεράσματα.

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πια, και ως έναν βαθμό, όρια στον ρόλο της στο θέμα των μέτρων. Εγραψαν χαρακτηριστικά «Τα Νέα»:

Η κυβέρνηση θέλει επίσης μεγαλύτερη κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για αξιολόγηση των κατά τόπους δεδομένων και για επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή των μέτρων. Αλλωστε, η νέα κυβερνητική… φιλοσοφία εδράζει στο γεγονός ότι το κεντρικό κράτος έχει εξασφαλίσει την επάρκεια εμβολίων (στα οποία έχουν όλοι πρόσβαση, χωρίς εξαιρέσεις) και εργάζεται καθημερινά για τη θωράκιση του ΕΣΥ. 

Δεύτερον, ότι τo μίνι lockdown (απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας από τη 01:00), το οποίο επικαλούνταν μέχρι πρότινος κυβερνητικά στελέχη ως αποτελεσματικό, αποδείχτηκε, σχετικά αναποτελεσματικό στη Θεσσαλονίκη –η οποία την ίδια ώρα βράζει από την Covid-19 με κρούσματα όσα και η Αττική, που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό και μεγάλη πληρότητα στις ΜΕΘ–, τόσο λόγω ανεπάρκειας ελέγχων, όσο και εξαιτίας της μετακίνησης των Σαλονικιών σε όμορες περιοχές (π.χ. Σέρρες), όπου δεν υπάρχουν μέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα είναι ιδιαίτερα πιθανό να το δούμε να καταργείται, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό την Τρίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά το μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών.

Τρίτον, ότι οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει σε ένα (χαμηλό) ταβάνι, το οποίο για να ξεπεραστεί, πρέπει επιτέλους να υπάρξουν πιο ξεκάθαρα μηνύματα υπέρ των εμβολιασμένων. Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε το πρωί της Τρίτης, στον ΣΚΑΪ), ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, παρατηρώντας ότι εμβολιασμένοι έχουν συχνά τις ίδιες προσβάσεις με τους ανεμβολίαστους. «Γιατί στην ταβέρνα ένας-δύο μουσικοί δεν μπορούν να παίξουν μουσική, ενώ ένας μεγάλος καλλιτέχνης να κάνει συναυλία και να χορεύουν όλοι όρθιοι», είπε και συμπλήρωσε πως «όταν πάμε στη λογική των οριζόντιων μέτρων, αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί λέει “γιατί να εμβολιαστώ;”», σημείωσε αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη, με συναυλίες σαν αυτή του Γιάννη Πάριου και την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση.

«Προφανώς οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια που αντιστοιχούν στη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορονοϊό», είπε από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παραπέμποντας και αυτός στις ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...