390
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τον περασμένο Μάιο: εντός του φθινοπώρου οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του Ποταμιού. | George Vitsaras / SOOC

To Ποτάμι δίνει μισό εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του brain drain

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 23:04
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τον περασμένο Μάιο: εντός του φθινοπώρου οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του Ποταμιού.
|George Vitsaras / SOOC

To Ποτάμι δίνει μισό εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του brain drain

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2019, 23:04

Το Ποτάμι έλαβε κρατική επιχορήγηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αλλά ως γνωστόν δεν συμμετείχε στις εκλογές, μια απόφαση που προέκυψε μετά το πενιχρό αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου. Και αυτήν την προβλεπόμενη επιχορήγηση το Ποτάμι την επιστρέφει στο Κράτος με αποδέκτη το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση του brain drain _ μια ομολογουμένως αξιέπαινη ενέργεια.

Oπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης – σε συνάντηση φίλων του Ποταμιού που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο «Χυτήριο» της Ιερά Οδού – τα χρήματα θα δοθούν στο ΕΚΠΑ με την δέσμευση ότι θα ενισχύσουν νέους επιστήμονες, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητούσαν και αυτοί την συνέχιση της καριέρας τους στο εξωτερικό.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εδώ και ημέρες είναι σε συνεννόηση με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, για να μεταφερθούν την ερχόμενη εβδομάδα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του Ποταμιού στα ταμεία του Ιδρύματος.

Η χορηγία προβλέπει ότι όλο το ποσό θα διατεθεί σε υποτροφίες νέων επιστημόνων που έχουν εκπονήσει ή ολοκληρώνουν διδακτορική διατριβή έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν σε ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης «με τα 500.000 θα έχουμε και εμείς μια μικρή έστω συμβολή στην προσπάθεια να περιοριστεί η φυγή “εγκεφάλων” στο εξωτερικό».

Η απόφαση για τη χορηγία, όπως διευκρινίστηκε στη συνάντηση όπου μετείχαν σχεδόν 200 φίλοι του Ποταμιού, έχει την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Διαχείρισης του κόμματος αλλά και των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου του.

«Είμαστε όλοι εθελοντές στην πολιτική», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και ζήτησε «να είναι όλοι υπερήφανοι για την προσφορά και την ηθική του Ποταμιού».

«Κανείς ποτέ στο Ποτάμι δεν αμείφθηκε για την συμμετοχή του», είπε, «έχουμε τις δουλειές μας και όσοι δεν τις έχουμε θα τις βρούμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουμε αργόσχολοι και γραφειοκράτες που θα αμειβόμαστε από το κομματικό ταμείο για να κατεβάζουμε ιδέες».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει και την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου αλλά και των άλλων κεντρικών οργάνων ακούν και συζητούν όλες τις απόψεις και εντός του φθινοπώρου θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Το ποσό της χορηγίας αντιστοιχεί ουσιαστικά στα 450.000 ευρώ που έλαβε ως κρατική χρηματοδότηση το Ποτάμι στις 21 Ιουνίου (15 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές). Το συνολικό ποσό που διατέθηκε τότε στα κόμματα ήταν 7,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...