449
Ο Ντρου Μόργκαν (αριστερά), ο Ολεγκ Σκριπότσκα (στο κέντρο) και η Τζέσικα Μέιρ (δεξιά) και ο Ντρου Μόργκαν (αριστερά) δύο ημέρες πριν από την εκτόξευσή τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο | EPA/SHAMIL ZHUMATOV/POOL

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού επιστρέφει σε μία… άλλη Γη

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2020, 18:55
Ο Ντρου Μόργκαν (αριστερά), ο Ολεγκ Σκριπότσκα (στο κέντρο) και η Τζέσικα Μέιρ (δεξιά) και ο Ντρου Μόργκαν (αριστερά) δύο ημέρες πριν από την εκτόξευσή τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο
|EPA/SHAMIL ZHUMATOV/POOL

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού επιστρέφει σε μία… άλλη Γη

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2020, 18:55

Επτά μήνες μετά την εκτόξευσή τους από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν και την παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τρία άτομα επιστρέφουν σε λίγες ημέρες, σε μία εντελώς διαφορετική Γη, από αυτή που άφησαν πίσω τους τον περασμένο Σεπτέμβριο,

Η αμερικανίδα αστροναύτης Τζέσικα Μέιρ είναι μία από το πλήρωμα που θα επιστρέψει στη Γη στις 17 Απριλίου.

Μαζί με τον ρώσο Ολεγκ Σκριπότσκα και τον Αμερικανό Ντρου Μόργκαν, επιστρέφοντας θα πρέπει να παραμείνει εκ νέου σε απομόνωση, μετά τις 205 ημέρες παραμονής της στο Διάστημα.

«Είναι αρκετά σουρεαλιστικό να βλέπουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη από κάτω μας» είπε η 42χρονη αστροναύτης, σε μια τηλεφωνική συνομιλία της με δημοσιογράφους.

«Η Γη παραμένει εκθαμβωτική από εδώ, επομένως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς όλες αυτές τις αλλαγές που έχουν γίνει από τότε που ήμασταν εκεί».

Η Μέιρ συμμετείχε στον πρώτο στην ιστορία διαστημικό περίπατο που έγινε αποκλειστικά από γυναίκες, τον Οκτώβριο.

«Φοβάμαι ότι θα νιώσω πιο απομονωμένη στη Γη απ’ ό,τι εδώ», είπε η Μέιρ.

«Εδώ, έχουμε μια ρουτίνα, είμαστε τόσο απασχολημένοι και κάνουμε τόσα πολλά απίστευτα πράγματα…», πρόσθεσε.

Η Μέιρ βλέπει και μία καλή πλευρά στην πανδημία: οι οικογένειες και οι φίλοι έρχονται πιο κοντά, μιλούν συχνότερα μεταξύ τους, προσέχει ο ένας τον άλλο. Ισως να μάθουμε πώς «να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο με μεγαλύτερη ανθρωπιά».

Ρίσκο με το νέο πλήρωμα που έφτασε στον Δεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η πανδημία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο κοινό ρωσοαμερικανικό πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, καθώς εννέα άτομα που εργάζονταν στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ μολύνθηκαν με τον κορονοϊό και 300 άλλοι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Παράλληλα, την Πέμπτη, το Σογιούζ Μ-16 εκτοξεύθηκε από το Καζακστάν, μεταφέροντας τρεις αστροναύτες που θα αντικαταστήσουν τους τρεις που θα γυρίσουν.

Το πρόβλημα ήταν να σιγουρευτούν ότι το νέο πλήρωμα δεν θα είχε μολυνθεί με κορονοϊό και για αυτό τον λόγο, είχαν μπει σε αυστηρή καραντίνα εδώ και ένα μήνα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Το Σογιούζ Μ-16 εκτοξεύεται από το Μπαϊκονούρ – Roscosmos/Handout via REUTERS
Ενας αμερικανός αστροναύτης και δύο ρώσοι κοσμοναύτες λίγο πριν αφήσουν τη Γη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, την Πέμπτη – Roscosmos/Handout via REUTERS

Είναι αναμφισβήτητα ένα ρίσκο, όπως γράφουν οι Financial Times, όμως το διαστημικό πρόγραμμα δεν μπορεί να διακοπεί. Η εκτόξευσή τους δεν έγινε παρουσία κοινού ούτε των συγγενών τους, όπως γίνεται πάντα, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Στις 25 Απριλίου, ένας πύραυλος θα εκτοξευθεί από το Μπαϊκονούρ και θα μεταφέρει καύσιμα, τρόφιμα και άλλες απαραίτητες προμήθειες βάρους δύο τόνων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οσο για το πλήρωμα που θα επιστρέψει σε λίγες ημέρες, το πιθανότερο είναι ότι θα μπει σε καραντίνα 14 ημερών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...