526
Υποστηρικτές του νεοναζιστικού κόμματος «Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης» διαδηλώνουν στη Στοκχόλμη | TT News Agency/Fredrik Persson via REUTERS

Το φάντασμα της ξενοφοβίας πάνω από τις σουηδικές κάλπες

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2018, 07:10
Υποστηρικτές του νεοναζιστικού κόμματος «Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης» διαδηλώνουν στη Στοκχόλμη
|TT News Agency/Fredrik Persson via REUTERS

Το φάντασμα της ξενοφοβίας πάνω από τις σουηδικές κάλπες

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2018, 07:10

Την Κυριακή, 7,3 εκατομμύρια σουηδοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση, σε μια προεκλογική μάχη που μέχρι στιγμής μαίνεται με όρους ξενοφοβίας, στοιχείο παράταιρο σε μια χώρα που φημίζεται για το μοντέλο αποδοχής κι αφομοίωσης των μεταναστών που περνούν τα σύνορά της.

Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων θέλουν τους Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν να προηγούνται με ένα ποσοστό περίπου 4%.

Ωστόσο, μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων καταλογίζει στο κυβερνών κόμμα ότι δαπανά περισσότερα χρήματα για τους μετανάστες απ’ ό,τι για τους ηλικιωμένους, μια ακόμη απόδειξη πως ο άνεμος της ξενοφοβίας που πλέον πνέει στη Σουηδία τείνει να γίνει ανεξέλεγκτος και να ενισχύσει την εκλογική δύναμη της αντιμεταναστευτικής ακροδεξιάς του κόμματος SverigeDemokraterna (SD – Σουηδοί Δημοκράτες) εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν μοιράζει τριαντάφυλλα σε επίσκεψη του στην πόλη Νόρκεπινγκ (TT News Agency/Thommy Tengborg/via REUTERS)

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Skop, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 23,8%, μπροστά από το SD (20%) και τους συντηρητικούς (17%). Άλλες δημοσκοπήσεις φέρνουν το SD στην τρίτη θέση.

«Θα αναδείξουμε τους όρους μας και τις θέσεις μας ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την υγεία», προειδοποιεί ο Τζίμι Άκεσον, ηγέτης του SD.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως η Σουηδία άλλαξε αρκετά τα τελευταία 4-5 χρόνια: αν και η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών κι η ανάπτυξη είναι ακόμη ισχυρή, αντίθετα, το σύστημα υγείας πάσχει, οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και η κοινωνική απομόνωση αυξάνεται στις υποβαθμισμένες συνοικίες, όπου το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες άφησε 40 νεκρούς τον περασμένο χρόνο.

O Τζίμι Άκεσον, ηγέτης του SD, σε προεκλογική ομιλία στο Σούντσβαλ (TT News Agency/Mats Andersson via REUTERS)

Όπως σημειώνει η ιταλική Reppublica, στις σουηδικές επαρχίες, όπως και στο κέντρο της Στοκχόλμης για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες οι γυναίκες φοβούνται να κάνουν τζόκινγκ μόνες στα πάρκα. Οι διαρρήξεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, ενώ στο Μάλμοε, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κάθε βράδυ γίνονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες μεταναστών που πουλάνε ναρκωτικά.

«Το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Σουηδία, παρόμοιο με αυτό στην Ουγγαρία και την Ιταλία, απειλεί πλέον ανοικτά τη βιωσιμότητα του σουηδικού μεταναστευτικού μοντέλου», επισημαίνει.

«Η προεκλογική ρητορική του SD εκμεταλλεύεται το αίσθημα του φόβου των πολιτών για να “πατήσει” πάνω σε θέματα όπως οι βιασμοί γυναικών και η ολοένα αυξανομένη εγκληματικότητα», λέει ο καθηγητής Μάγκνους Ράνστορπ, σύμβουλος του SAPO, της μυστικής αστυνομίας της χώρας.

«Από την κατάσταση αυτή δεν φοβούνται μόνο οι γυναίκες, αλλά ακόμα και τα αγόρια που συχνά γίνονται στόχοι κακοποιών. Κλέβουν, πουλούν ναρκωτικά, είναι 160 χιλιάδες και εμείς οι Σουηδοί 10 εκατομμύρια, αλλά αυτοί ευθύνονται για το 60% των βιασμών σε όλη την επικράτεια. Δεν αισθανόμαστε πλέον σαν στο σπίτι μας», σημειώνει στην ιταλική εφημερίδα μια εθελόντρια του SD.

«Αυτή η χώρα, που για δεκαετίες εμφανιζόταν ως πρότυπο πολιτικής σταθερότητας, είναι έτοιμη για ένα άλμα προς το άγνωστο», σημειώνουν με την σειρά τους οι Financial Times, προσθέτοντας πως η Σουηδία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου θα εισέλθει για τα καλά σε μια εποχή πολιτικής αβεβαιότητας και κυβερνητικής αστάθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...