327
«Οχι στη δικτατορία» γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή στο Καράκας | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο Μαδούρο έκανε ακόμα και… «αυτοπραξικόπημα»!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 17:06
«Οχι στη δικτατορία» γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή στο Καράκας
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο Μαδούρο έκανε ακόμα και… «αυτοπραξικόπημα»!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 17:06

Η απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να αφαιρέσει από την Εθνοσυνέλευση, στην οποία πλειοψηφεί η αντιπολίτευση, τη νομοθετική εξουσία και να τη δώσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ο ίδιος ελέγχει απόλυτα, έβγαλε και πάλι στον δρόμο τους πολίτες της χώρας.

Πιο κοντά από ποτέ στην «ενός ανδρός αρχή» βλέπουν πλέον τη Βενεζουέλα πολλοί μέσα και έξω από τη χώρα και χαρακτηρίζουν ανοιχτά την κίνηση του Μαδούρο  πλήγμα στη δημοκρατία.

Η απόφαση δικαιολογήθηκε από τη «περιφρόνηση» που επέδειξε το νομοθετικό σώμα μετά τις καταγγελίες για εκλογικές ατασθαλίες το 2015. Είναι άγνωστο πότε – και αν – θα ανακληθεί αυτό το μέτρο.

Εξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης έγιναν την Πέμπτη αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών και  Εθνοφρουρών. Ο πρόεδρος του σώματος, Χούλιο Mπόρχες, κάλεσε τον στρατό, που παραμένει πιστός στο πλευρό του Μαδούρο να στραφεί εναντίον του, όπως μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, και οι γειτονικές χώρες – μεμονωμένα και μέσα από το πλαίσιο του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών (OAS) – επικρίνουν με σφοδρότητα τις αποφάσεις του προέδρου της Βενεζουέλας και μιλούν για το «τελικό χτύπημα κατά της Δημοκρατίας στη χώρα».

O γενικός γραμματέας του OAS υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα «αυτοπραξικόπημα» (autogolpe), μια κίνηση, δηλαδή, από τον νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη μίας χώρας να καταργήσει εξουσίες, όπως ακριβώς θα έκαναν οι πραξικοπηματίες. Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά των λατινοαμερικανικών δημοκρατιών.

«Πισωγύρισμα για τη δημοκρατία στη χώρα» χαρακτήρισε την κατάσταση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η χώρα είναι σε παρατεταμένη κρίση τουλάχιστον από τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες το 2013. Ο Νικολάς Μαδούρο μπορεί να συνέχισε στα βήματα του προκατόχου του, αλλά είχε να αντιμετωπίσει μια όλο και πιο ισχυρή αντιπολίτευση που προσπάθησε να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τις οποίες ελπίζει ότι θα τον κερδίσει για να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Είναι, από την άλλη πλευρά, σε παρατεταμένη, πολύ βαθιά οικονομική κρίση, την οποία η κυβέρνηση Μαδούρο προσπαθεί να ξεπεράσει μέτρα που έχουν ελάχιστο πρακτικό αποτέλεσμα ή είναι σπασμωδικά και ανεπαρκή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...