282
Μάιος 2014, ο Αλ. Τσίπρας στο Προεδρικό ζητώντας εκλογές επειδή είχε κερδίσει με 3,8% στις ευρωεκλογές. Τώρα; | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι έλεγε ο Τσίπρας στις ευρωεκλογές του 2014 όταν κέρδιζε με 3,8%

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 19:52
Μάιος 2014, ο Αλ. Τσίπρας στο Προεδρικό ζητώντας εκλογές επειδή είχε κερδίσει με 3,8% στις ευρωεκλογές. Τώρα;
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι έλεγε ο Τσίπρας στις ευρωεκλογές του 2014 όταν κέρδιζε με 3,8%

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 19:52

Tα exit polls στις ευρωεκλογές του 2014 έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ 26%-28% και στη Νέα Δημοκρατία 23% με 25%. Σήμερα η διαφορά φαίνεται να έχει αντιστραφεί και υπερδιπλασιαστεί, όπως αποτυπώνεται στο κοινό exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών: η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 32,5% – 34,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24% με 26%.

Τελικά, τα αποτελέσματα του 2014 έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,5% και τη Νέα Δημοκρατία στο 22,7% επιβεβαιώνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό τις εκτιμήσεις των exit polls. Τότε, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εθνικές εκλογές λέγοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμα της κάλπης» και ότι «ο σεβασμός στη δημοκρατία επιβάλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυνηγορία το συντομότερο δυνατόν». Επιπλέον έθεσε το εξής ερώτημα: «Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς το θέμα του χρέους με αυτά τα ποσοστά;»

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είχε επίσης αναφέρει ότι «έχουμε μία ιστορική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δυνάμεων», ενώ καυτηρίασε και τη στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: «Στην πολιτική και στη ζωή, καλό είναι να ξέρεις και να κερδίζεις και να χάνεις. Ο πρωθυπουργός παρουσιάστηκε σαν να ήταν αυτός που κέρδισε».

Μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν θα έχει η τωρινή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως φαίνεται από τα exit polls βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ από 6,5 έως και 10,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα πάντως με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πηγές του κυβερνώντος κόμματος ανέφεραν ότι «θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν», καταλήγει το σχόλιο της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...