527
Τζανακόπουλος και Πολάκης μπαίνουν με το «έτσι θέλω» στη συνεδρίαση της Προανακριτικής επιβάλλοντας την αναβολή της | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ροντέο» η Προανακριτική: «Θα κάνουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πολάκη» είπε η Γεροβασίλη

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 09:59
Τζανακόπουλος και Πολάκης μπαίνουν με το «έτσι θέλω» στη συνεδρίαση της Προανακριτικής επιβάλλοντας την αναβολή της
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ροντέο» η Προανακριτική: «Θα κάνουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πολάκη» είπε η Γεροβασίλη

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 09:59

Πρώτον, το αποτέλεσμα. Για μία ακόμη φορά η πολυσυζητημένη Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την καταγγελλόμενη «σκευωρία» της Novartis δεν συνεδρίασε. Για μία ακόμη φορά ο πρώην ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Φρουζής περίμενε στην πύλη της Βουλής για να μπει να καταθέσει, αλλά δεν κατέθεσε. Για μία ακόμη φορά μια λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου έγινε ροντέο.

Δεύτερον, οι πρωταγωνιστές: τα μέλη της Επιτροπής και κυρίως αυτά που εξαιρέθηκαν επειδή είναι και μάρτυρες στην υπόθεση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υποσχεθεί ότι δεν θα έκαναν «εξαλλοσύνες» αλλά όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή μόνο με εξαλλοσύνες μοιάζουν.

Ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Πολάκης, μολονότι έχουν εξαιρεθεί από την Επιτροπή, μπήκαν στην αίθουσα και κάθισαν με το «έτσι θέλω» στις θέσεις τους και έπειτα ακούστηκαν λόγια απείρου κάλλους –απλώς προκειμένου να μην κλιμακωθεί η ένταση και για να μην υπάρξει και η αναμενόμενη θεατρικότητα με την κλήση της Φρουράς για να απομακρυνθούν οι δύο παρείσακτοι, πρυτάνευσε η λογική να αναβληθεί και πάλι η συνεδρίαση.

Τρίτον, το θέαμα. Οι διάλογοι μεταξύ των βουλευτών είναι χαρακτηριστικοί του κλίματος που υπάρχει σε μια διαδικασία, η οποία υποτίθεται ότι θα ρίξει φως σε μια υπόθεση που κλόνισε τους θεσμούς του πολιτεύματος.

Πριν ακόμα την έναρξη της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας πήρε τον λόγο:

«Πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη που κατέθεσε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου», είπε, παραπέμποντας στο σχετικό αίτημα του Δημήτρη Τσοβόλα (εδώ).

Του απάντησε, αρμοδίως, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας: «Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής. Θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση; Τι θα κάνουν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος;»

Λάππας: «Εχουν αυτόνομη προσωπικότητα και παρουσία. Θα αποφασίσουν οι ίδιοι».

Τζανακόπουλος: «Είμαι εδώ κατ’ εντολήν του προέδρου μου (Αλέξη Τσίπρα). Κι εσείς παραβιάζετε το Σύνταγμα».

Μπούγας: «Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ξαναζήτησε από τους δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν. Οι τελευταίοι αρνήθηκαν και ανάμεσα σε φωνές και ένταση, ο πρόεδρος διέκοψε την διαδικασία αναβάλλοντάς την πιθανότατα για την Τρίτη.

Βουλευτές της ΝΔ ενημερώνουν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τι έγινε στη συνεδρίαση της Προανακριτικής

Η ένταση όμως, συνεχίστηκε και εκτός αιθούσης με τους βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να διαφωνούν για το «ποιος δεν θέλει να εξεταστεί ο Φρουζής».

Πλεύρης: «Υπήρχαν άτομα στην αίθουσα τα οποία απαγορεύεται να είναι στην Επιτροπή. Διακόψαμε γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας».

Πολάκης: «Θέλουν να προστατέψουν τον Φρουζή. Γι’ αυτό δεν μας θέλουν μέσα. Και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ».

Αντιπαράθεση Μαρκόπουλου – Γεροβασίλη 

Σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο, ο βουλευτής Β’ Πειραιώς της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος τσακώθηκε με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη.

Μαρκόπουλος: «Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια φωνές και εντάσεις».

Γεροβασίλη: «Εγώ βλέπω ότι αποχώρησε η ΝΔ, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μαρκόπουλος: «Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει γραμμή».

Γεροβασίλη: «Θα τον πάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...