442
Ο Τζιανλούκα Βιάλι ως μέλος του τεχνικού επιτελείου της Σκουάντρα Ατζούρα το 2021, λίγο πριν ο καρκίνος τον ξαναχτυπήσει - με μεγαλύτερη σφοδρότητα | REUTERS/Jennifer Lorenzini/File Photo

Θρήνος στην Ιταλία: Πέθανε στα 58 του ο Τζιανλούκα Βιάλι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2023, 12:30
Ο Τζιανλούκα Βιάλι ως μέλος του τεχνικού επιτελείου της Σκουάντρα Ατζούρα το 2021, λίγο πριν ο καρκίνος τον ξαναχτυπήσει - με μεγαλύτερη σφοδρότητα
| REUTERS/Jennifer Lorenzini/File Photo

Θρήνος στην Ιταλία: Πέθανε στα 58 του ο Τζιανλούκα Βιάλι

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2023, 12:30

Ήταν το μοντέρνο πρόσωπο του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο γεμάτος ταλέντο επιθετικός που αρκούσε, μαζί με τον «Διόσκουρο» αδελφικό του φίλο Ρομπέρτο Μαντσίνι, για να κάνει υπερδύναμη μια μικρομεσαία ομάδα σαν τη Σαμπντόρια, ο αστέρας που έλειπε από τη μεγάλη Γιουβέντους για να φτάσει στην κατάκτηση του Champions League, ο κοσμοπολίτης Ιταλός που κατέκτησε το Λονδίνο και έκανε μεγάλη την Τσέλσι: Ο Τζιανλούκα Βιάλι, από τους σπουδαιότερους και πιο αγαπητούς ιταλούς ποδοσφαιριστές, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 58 ετών, μετά από τη σκληρή μάχη που έδινε με τον καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο παίκτης που έγραψε μεγάλη ιστορία με τη φανέλα της Κρεμονέζε, της Σαμπντόρια, της Γιουβέντους, της Τσέλσι και της Εθνικής Ιταλίας, απεβίωσε την Παρασκευή. Ο καρκίνος στο πάγκρεας ήταν ο αντίπαλος που δεν μπόρεσε να νικήσει.

Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και είχε εισαχθεί σε κλινική στο Λονδίνο.

Ο Βιάλι διαγνώστηκε το 2017 και είχε καταφέρει να επιστρέψει στον πάγκο ως βοηθός προπονητή της Εθνικής συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πορεία της Ιταλίας μέχρι την κατάκτηση του Euro το 2021.

Εγκατέλειψε τον ρόλο του στο επιτελείο του φίλου του ομοσπονδιακού προπονητή, Ρομπέρτο Μαντσίνι, τον Δεκέμβριο, για να επικεντρωθεί στη μάχη του με τον καρκίνο του παγκρέατος.

Ο Βιάλι ως παίκτης-προπονητής της Τσέλσι, πανηγυρίζοντας με τον Ζόλα την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1998 (Reuters)
O Βιάλι ως αρχηγός της Γιουβέντους πανηγυρίζει την κατάκτηση του Champions League το 1996 (Action Images via Reuters/John Sibley/File Photo)

To 2020 είχε φανεί ότι έβγαινε νικητής από την περιπέτεια της υγείας του και τότε είχε δηλώσει σε συνέντευξή του:

«Ηταν δύσκολο, ακόμα και για κάποιον σκληρό τύπο όπως εγώ, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Οι εξετάσεις δεν έδειξαν κανένα σημάδι της ασθένειας. Είμαι χαρούμενος, έστω κι αν το λέω μέσα από τα δόντια μου για καλό και για κακό. Το να αποκτήσω ξανά την υγειά μου σημαίνει ότι θα μπορώ ξανά να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, θα δω τα μαλλιά μου να μεγαλώνουν πάλι, δεν θα χρειάζεται να ζωγραφίζω τα φρύδια μου με μολύβι.

Από αυτή την άποψη, νιώθω πολύ τυχερός σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει αυτόν τον καιρό με τον κορονοϊό. Σκέφτομαι όλους εκείνους που υποχρεώθηκαν να πεθάνουν μόνοι στο νοσοκομείο, τους συγγενείς που δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται δίπλα τους, τις κηδείες που απαγορευόταν να τιμηθούν κανονικά. Είναι τραγικό. Αυτή η κρίση θα αφήσει τεράστιες πληγές στη χώρα, συναισθηματικές, ηθικές, οικονομικές. Πολεμάς τους φόβους σου με το να σκέφτεσαι τις επιθυμίες σου, να επικεντρώνεσαι σε αυτό που αγαπάς πραγματικά και στο πόσο όλοι θέλουμε να επιστρέψουν αυτά τα πράγματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...