279
Ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ, στο μέσο, με την καγκελάριο Μέρκελ στην τελετή για τα θύματα της πανδημίας | Reuters

Τελετή μνήμης για τα 80.000 θύματα του κορονοϊού στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 16:14
Ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ, στο μέσο, με την καγκελάριο Μέρκελ στην τελετή για τα θύματα της πανδημίας
|Reuters

Τελετή μνήμης για τα 80.000 θύματα του κορονοϊού στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 16:14

Με την πανδημία να συνεχίζεται για περισσότερο από έναν χρόνο και τη χώρα να παραμένει σε lockdown, η Γερμανία τέλεσε την Κυριακή επιμνημόσυνη δέηση για τα σχεδόν 80.000 θυματα του κορονοϊού.

Στις εκδηλώσεις στο Βερολίνο παρέστησαν ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Μετά τη λειτουργία που παρακολούθησαν και οι δύο, μετέβησαν σε εκδήλωση στην οποία ο πρόεδρος της χώρας εκφώνησε λόγο.

Στο περιορισμένο –λόγω των μέτρων– κοινό του, ο πρόεδρος το κάλεσε να θυμηθεί τους ανθρώπους πίσω από τις στατιστικές και τους αριθμούς και να αναλογιστεί την ανθρώπινη τραγωδία της πανδημίας. Είναι κατανοητό, είπε ακόμη, ότι παθιαζόμαστε με τους αριθμούς των θανάτων. Εχω όμως την εντύπωση ότι ως κοινωνία δεν θυμόμαστε συχνά ότι πίσω από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν ζωές ανθρώπων.

Υπενθύμισε ακόμη ο Σταϊνμάγερ ότι πολλοί πέθαναν μόνοι τους και δεν είχαν τον χρόνο να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τους δικούς τους. Ο θάνατος μες στην πανδημία είναι ένας θάνατος χωρίς τον πρέποντα αποχαιρετισμό, τόνισε ο γερμανός πρόεδρος. Για άλλους, συνέχισε, η απώλεια είναι διπλά αφόρητη, επειδή δεν κατάφεραν να θάψουν τους συγγενείς τους όπως θα ήθελαν.

Τόνισε, δε, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να είναι μόνοι τους όταν υποφέρουν ούτε και όταν πενθούν.

Τον περασμένο Ιανουάριο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο πρόεδρος είχε ζητήσει από τους πολίτες να τοποθετήσουν ένα κερί στα παράθυρά τους στη μνήμη των θυμάτων της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Γερμανία ήταν το Σάββατο 19.185, φθάνοντας τα 3.142.262, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε την Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, 67 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 79.914 νεκρούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News